Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 03.05.2025 23:47

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 17 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Probleem helisüsteemis, kõik kõlarid ragisevad valjult
PostitusPostitatud: 08.06.2011 18:11 

Terv!

Probleem siis selline: Sõitsin täna autoparandusest koju ning kuulasin väga vaikselt muusikat. Järksu vaikse muusika asemel hakkasid kõik kõlarid kõvasti ja pidevalt ragisema, woofer vist lihtsalt mängis hästi kõvasti, aga ei ragisenud minu mäletamist järgi. Mõtlesin, et probleem äki makis. Vahetasin maki vana vastu välja ning kui vana maki tööle sain kostus hästi korraks mingi ragin (palju vaiksemalt kui uue makiga) ning edasi oli ainult vaikus, kuigi CD plaadi loo sekundid jooksid. Oletan, et probleem on äki nendes juhtmetes, mis makki sisse tulevad. On äki kellegil sama probleem olnud?
Masendav on see muidugi, et sain just auto tööle, pärast peaaegu 1,5 kuud ning nüüd helisüsteemiga probleem.
Helisüsteemist nii palju, et ükski kõlar võimendi ega ka makk pole üle aasta vanad. Kõik olen ise sisse toppinud. Kõik kõlarid on võimendatud (üks wooferi võim ja üks kõrg- ning kesksagedustele). Kõik kõlarid hakkasid ragisema, mis tähendab et viga ei saa olla võimendites, ega kõlarites. Makkiks on Pioneer deh-5200sd.
Autoparanduses ma ka ei usu, et midagi kihva keerati, sest autol oli jahutussüteemiga viga ja ei usu, et keegi audio komponente seal katsuma hakkas.

Igasugune abi oodatud! Tänud!
Rauno

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: Probleem helisüsteemis, kõik kõlarid ragisevad valjult
PostitusPostitatud: 08.06.2011 18:55 
Kasutaja avatar

usun et asi on su enda paigalduses,vaata üle RCA juhtmed,võimendi - juhe jne .
ühesõnadega kontrolli kogu juhtmestik mis paigaldasid üle ja kui kõik on korras ja endiselt probleem siis pöördu audiopaigaldusse kus targemad mehed vaatavad su töö üle :)
niimoodi on raske öelda mis viga,üldiselt võimalikud vead on võimendi/juhtmestik kui 2 eri makki proovisid ja sama probleem.Kõlari juhtmetest peaks se probleem ringiga mööda minema nii et esialgu ära selle peale aega raiska.
Kui tallinast oled ja veale jälile ei saa siis soovitan pöörduda Audiofookusesse.
http://www.audiofookus.ee/

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 08.06.2011 19:06 

ifns420 kirjutas:
usun et asi on su enda paigalduses,vaata üle RCA juhtmed,võimendi - juhe jne .
ühesõnadega kontrolli kogu juhtmestik mis paigaldasid üle ja kui kõik on korras ja endiselt probleem siis pöördu audiopaigaldusse kus targemad mehed vaatavad su töö üle :)
niimoodi on raske öelda mis viga,üldiselt võimalikud vead on võimendi/juhtmestik kui 2 eri makki proovisid ja sama probleem.Kõlari juhtmetest peaks se probleem ringiga mööda minema nii et esialgu ära selle peale aega raiska.
Kui tallinast oled ja veale jälile ei saa siis soovitan pöörduda Audiofookusesse.
http://www.audiofookus.ee/

Arvan siiski, et probleem ei saa olla RCA-des ega võimendite -jutmetes. Sest nagu enne mainisin mul on kaks võimendit ning mõlemal võimendil siis loomulikult omad RCA-d ja omad -juhtmed. Ei saa ju olla, et mõlema võimendi jutmed hakkasid korraga streikima? Sest kõik kõlarid hakkasid ragisema (mõlema võimendi omad). Kõik ühendused makiga kontrollisin küll üle ja midagi ei leidnud. Ma juba selle helisüsteemiga sügisest saati sõitnud ja mingit häda pole olnud.
Aga eks jah, kui keegi siin täpsemalt midagi ei oska öelda, siis ma pöördun jah audiofookusesse, või kuskile spetsialistide poole.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 08.06.2011 20:47 

Vaata juhtmed üle...kuskilt peksab massi :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.06.2011 00:04 
Kasutaja avatar

preda kirjutas:
Vaata juhtmed üle...kuskilt peksab massi :)

seda tuleks teha ja kui viga ei leia siis audiofookusest läbi käia :)
üldiselt kui head,võimud ja kõlarid on korras siis jäävad ainult juhtmed üle ;)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.06.2011 00:21 
Kasutaja avatar

viga tundub ikkagi juhtseadmes olema sest muidu kõik kõlarid ju ei ragiseks
Samas interneti teel on väga raske diagnoosi panna

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.06.2011 12:13 
Kasutaja avatar

Mossemeez kirjutas:
viga tundub ikkagi juhtseadmes olema sest muidu kõik kõlarid ju ei ragiseks
Samas interneti teel on väga raske diagnoosi panna

ta proovis ju kahte erinevat juhtseadet.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.06.2011 00:17 

Natuke rumal minust, et eile suht kohe peale probleemi teket foorumisse kaebama tulin. Olin lihtsalt nii tüdinenud auto parandamisest ja vea otsimisest, sest viimased 1,5 kuud auto ainult katki olnud. Otsustasin kirjutada kohe siia, lootes ka äki vastust saada, et ma ise otsima ei peaks. Eks Mossemehel ole õigus, et neti teel suht keeruline viga teiste autos leida.

Täna oli siis nats parem tuju ja sõitsin hilislõunal sõbra juurde, kasutaja Valgekotka juurde. Meil läks aega umbes 4-5 tundi enne kui ikkagist kindlalt aru saime milles viga :) . Kuna ma siia juba kirjutasin, siis seletan ka milles viga on. Viga on siis kõrg- ja kesksageduse võimendis. Ma küll ei mõista mismoodi, aga selle tõttu lõi mingi suvalise impulsssignaali läbi maki ka wooferi võimendisse ja kõik kõlarid hakkasid valjult tööle. Ei leia suurt loogikat, et kuidas, aga nii oli. :? Mul on kaks tweeterit ja kaks midrange, mis saavad signaali läbi passiivse filtri. Võimendi neile on neljakanaline ning on sillatud. Nii et üks filter saab kahest kokku sillatud kanalist signaali ja teine sammuti. Kõlarid hakkasid ragisema siis, kui kõik neli juhet kahest filtrist olid võimendisse pandud. Kui panime kolm juhet siis mängis ilust (muidugi ühe filteri taha ühendatud kõlarid siis mängisid vaiksemalt). Mõtlesime et viga on ühes võimendi kanalis, aga ei, ükskõik kuidas ühendada ikka oli nii, et kui neljanda juhtme filtrite ja võimendi vahel ära ühendasime läks asi jälle jamaks. Proovisime ka sildamata ja täpselt sama jama eksisteeris. Ning kui keegi ütleb praegu, et viga ei saa siiski olla võimendis, et peab olema kuskil mujal võimendist edasi, siis võin kindlalt öelda, et viga on võimendis, sest proovisime sõbraga kõik variandid ära ja testisime filtrid ja kõlarid kõik läbi.

Lisaks sellele avastasime sõbraga huvitava asja, et kui ühendada kõlarisse ainult + või ainult - juhe võimendist siis kõlar mängib, kuigi veits vaiksemalt, kui peaks? :? Tundub, et ma siiski suht rumal veel audio vallas.

Homme ostan natuke peenikest juhet juurde ja proovin high level inputiga. Aga igaljuhul viin võimendi parandusse millalgi, sest garantii peaks kehtima, kuna võimendi ostetud jaanuaris.

Tänud muidu kõigile, kes aidata üritasid! :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.06.2011 13:26 

Tanel kirjutas:
No see, et sa ühendad võimendisse ainult + või ainult - kaabli tähendab minu loogika järgi aint seda, et võimendi saab kusagilt massi ja toidet korraga ja mitte voolu kaablitest ?

Ei ei, sa said natuke mu jutust valesti aru:P. Võibolla mu seletusoskused pole parimad. Ma mõtlesin, et ühendasin võimendist välja tuleva kõlari + või ainult kõlari - juhtme kõlarisse ja kõlar mängis.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.06.2011 14:19 
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Ma mõtlesin, et ühendasin võimendist välja tuleva kõlari + või ainult kõlari - juhtme kõlarisse ja kõlar mängis.

Füüsiliselt on selline asi võimatu, et ühendad kõlariga ainult 1 juhtme ja kõlar mängib. Vooluring peab olema ühendatud.
Joonista skeem, kuidas sul juhtmed täpselt ühendatud on.

Tõnu

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.06.2011 16:17 
Kasutaja avatar

^See ajas eile juhtme nii kokku! :D (kaudselt)

Aga probleem on selles, et kui me võimendit vahetasime ja panime minu oma vahele, siis kõik töötas bueno. DBZ Soundstream tagasi ja sama jama.
Kusjuures pull oli see, et vahepeal oli nii (kui mu mälu ei peta), et panin ühe pooluse kõlarile otse taha hakkas vaikselt mängima, panin teise siis hakkas kõvemini (ei teinud kärrr nagu muidu ja kõik oli korras).
Nüüd keerasin juhtmed ümber, ühe juhtmega töötas vaikselt, teist juhet taha pannes tõusis helitugevus hetkeliselt hästi kõrgeks peale mida tegi kärrrr ja raadio (minu) lülitas vist võimendi välja ja oli vaikus (DBZ enda pioneerikas ei lülitanud vist võimu välja ja seep tema raadioga kõik edasi ka kärises).

Kas see võis ülalolevat "testi" kuidagigi mõjutada :juhtmed olid ühendatud sillatatult, kuid RCA'd olid lülitatud esimesse ja teisse kanalisse?
(mul endal pea ei võta enam seda asja).

Nii oligi, et üks kord süüdistasime juhet, teine kord ikka filtrit, lõpuks võimendit.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.06.2011 16:40 

MantaOwner kirjutas:
Tsiteeri:
Ma mõtlesin, et ühendasin võimendist välja tuleva kõlari + või ainult kõlari - juhtme kõlarisse ja kõlar mängis.

Füüsiliselt on selline asi võimatu, et ühendad kõlariga ainult 1 juhtme ja kõlar mängib. Vooluring peab olema ühendatud.
Joonista skeem, kuidas sul juhtmed täpselt ühendatud on.

Tõnu

Ma ei hakkanud skeemi tegema. Tegin video tõestuseks :)

Ilmselt jah üks juhe saab massi. Arvasin korraks, et sel juhul tester peaks mingit muud takistust näitama. Aga nüüd järelemõeldes, arvan, et siiski vist peaks 4,...ohmi andma. Eks ma vaatan üle midrange juhtmed. Muidugi see ei ole ainuke anomaalia mis olnud on :D. Võibolla on võimendi katki natuke tänu sellele, et üks kõlari juhe sai massi ning kuna üks kõlar saab siiani massi, siis tekivadki igasugused imelikud asjad veel.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.06.2011 20:25 

Njaaa...mingi kala seal peab olema :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.06.2011 22:09 
Kasutaja avatar

Video lõpus sa mõõtsid kõlarijuhtmete vahelist takistust? See ei anna ju mingit infot selle kohta, kas kumbki neist on massis. Mõõda takistust auto kere (massi) ja kõlarijuhtmete vahel. Tundub, et see parempoolne juhe puutub sul vastu massi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.06.2011 22:50 

Salupa kirjutas:
Video lõpus sa mõõtsid kõlarijuhtmete vahelist takistust? See ei anna ju mingit infot selle kohta, kas kumbki neist on massis. Mõõda takistust auto kere (massi) ja kõlarijuhtmete vahel. Tundub, et see parempoolne juhe puutub sul vastu massi.

Jah eks sul õigus ole. Kontrollisin juhtmed üle. Kõik olid korras. Kus kala võis olla oli see, et kõlari üks klemm võis napilt puutuda mürisolatsiooni ehk siis massi. Panin igaksjuhuks uued juhtmed sellele midrangeile ja panin selle midrange niimoodi sisse, et selle klemmid kindlalt massi vastu minna ei saa. Nüüd kõik korras. Aga jah algul välistasime selle et üks kõlari juhe saab massi, sest proovisime ühe juhtme ühendamist filtrisse ning siis mängisid mõlemad: tweeter ja midrange. Ning tweeteril ei olnud mingit võimalust massi saada oma juhtmetest. Ilmselt sai ta massi siis kuidagi filtrist midrange kaudu. Teiseks oli see, et võtsime võimendist miinuse või plussi ning panime filtri miinusesse ja mängis. Ehk siis kui võimendi miinus ja kõlari mass siis nagu ei saa midagi tulla. Seda ma hästi seletada ei oska, miks nii töötas. Kolmandaks oli see, et kõik süsteem töötas ilusti siis kui võimendi ära vahetasime. Vahetasin Valgekotkase võimendiga ära ja endal kodus ühe võimendiga ning mõlemal juhul kõik helisüsteem töötas.

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 17 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis