Ma ei saa nüüd seadusest aru mis kehtib ennem 1jaanuari 1997 registreeritud autodele..
Tsiteeri:
2) võib kasutada ainult selle sõiduki variandi ehituses ettenähtud laternaid. Maanteeamet võib põhjendatud juhtudel lubada kasutada teistele sõidukitele ette nähtud laternaid tingimusel, et nende optilised elemendid, lambid ja laternate paigaldus vastavad nõuetele. Laternad peavad olema koostatud nende ehituses ettenähtud optilistest elementidest, lampidest ja hajutiklaasidest. Hajutiklaasid peavad olema pragudeta ning muude vigastusteta. Peegeldi (reflektor) ei tohi olla tuhmunud või korrodeerunud;
Sellest punktist ma saan aru, et kui NÄITENA Ford Sierral on ees originaal tuled siis neid vahetada ei tohi.. Kuigi pannes sinna ala Vaz 2106 ümargused tuled või nö "Morette" tuuningtuled siis ka väga probleemi pole.. Xenonitest pole haisugi
Tsiteeri:
3) laternates ettenähtud lampide asendamine vahetatavate LED valgusallikatega on keelatud. Laternale, milles kasutatakse LED valgusallika moodulit, peab olema kantud tähis MD;
Sellega langeb välja igasugusel Sierral või Kadettil park ja numbritulede asendamine LEDidega.. Arusaadav..
Ja nüüd kogu jutt lähituledest
Tsiteeri:
Kood 202. Lähitule laternad
Nõuded: 1) M ja N kategooria sõidukil peab olema kaks lähitule laternat. Lähitule laternate asetamine haagisele on keelatud. L kategooria sõidukil peab olema üks või kaks lähitule laternat. 1990. a või hiljem valmistatud M ja N kategooria sõiduki lähitule laternate paigutus peab vastama E-reegli nr 48 või direktiivi 76/756/EMÜ nõuetele. 1996. a või hiljem valmistatud L kategooria sõiduki lähitule laternate paigutus peab vastama E-reegli nr 53 või direktiivi 93/92/EMÜ nõuetele;
2) lähituled peavad lülituma põlema ja kustuma korraga ja võivad jääda põlema üheaegselt kaugtuledega;
3) lähitulelaterna kõrgus peab olema vahemikus 500–1200 mm maapinnast. Erandina on N3G kategooria sõidukil lubatud lähitulelaternad paigaldada kuni 1500 mm kõrgusele maapinnast. Lähitulelaterna kaugus sõiduki külgservast ei tohi ületada 400 mm. M2, M3, N2 ja N3 kategooria sõiduki lähitulelaternate vahekaugus peab olema vähemalt 600 mm, mida võib vähendada kuni 400 mm-ni, kui sõiduki laius ei ületa 1300 mm;
[RTL 2009, 1, 5 - jõust. 10.01.2009]
4) lähitule laternad peavad olema reguleeritud valmistaja juhendi kohaselt ja nad ei tohi pimestada vastusõitvaid juhte;
5) sõiduki lähitulede värvus peab olema valge või valikkollane;
Tuled ise on paigaldatud ja asetsevad nii nagu tehasest auto tuleb.. Aga mis värk HIDiga siis on ? Ennem 97a registreeritud autodele ma sellist punkti ei leia, et ei võiks kasutada gaaslahenduslampe..
Keegi tõesti tark võiks midagi kosta sellepeale.. Mingisugune möla, et hiina xenon pimestab ja on jama ja halb võiks siit ära jääda, seda teame me kõik nagunii..
Oma Sierrale ma HIDi paigaldada ei saa igaljuhul sest liiklusregistrisse on kantud mu Sierra 2000a.