Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 11.05.2025 16:47

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 6 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Autojuhilubade taotlemine välisriikides
PostitusPostitatud: 22.04.2011 15:35 
Kasutaja avatar

Kuna koolitöö osas tegelen mingil määral liiklusohutuse uurimisega ning kindlasti oleks plussiks näidete toomine välisriikidest, siis mõtlesin teie poole pöörduda. Kuna paljud teist elavad/on elanud välismaal ning autondus tõenäoliselt huvi pakub, siis ehk oskate rääkida teiste riikide juhilubade tegemise protsessist. Näiteks et millistes riikides on sarnane asi nagu Eestis, kus enne täislubade saamist tuleb mõnda aega piiratud lubadega sõita, mis vanusest alates võib lube taotlema hakata ning millised eksamid on, kas peab õppima autokoolis või vaatad ise kuskohas sõitma õpid jms.
Näiteks, kui kedagi huvitab, siis Uus-Meremaal saab viieteist aastaselt hakata lube tegema, selleks tuleb kõigepealt kirjalik ning suuline teooriatest ning nägemistest positiivselt läbida, seejärel saab õppija-load, mille puhul siis täiskasvanu pidevalt kõrval peab istuma, selliste lubadega peab sõitma kuus kuud. Siis sai piiratud load, kus kella kümnest viieni hommikul sõita ei tohtinud, välja arvatud jällegi täiskasvanud järelvaataja olemasolul, samuti ei tohtinud alla 20-aastaseid täiskasvanu puudumise korral vedada, kui nende lubade aeg on ära istutud, siis sai alles täisload kätte. Pärast selle süsteemi kasutuselevõtmist olevat 15-19 aastaste seas surmaga ning tõsiste vigastustega lõppenud avariid poole harvemaks jäänud.

Aga mind huvitaks enam just Euroopa riikide näited, eriti lähinaabrid.

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: Autojuhilubade taotlemine välisriikides
PostitusPostitatud: 26.04.2011 19:59 
Kasutaja avatar

Tere!

Ise olen elanud Soomes juba 16-ndast eluaastast alates, seega load sai siin sooritatud.
Kõik algas sellest, et minu kodu lähedale pandi püsti uus autokool.
Nemad olid kusagilt saanud siis informatsiooni nende ümbruses elavatest noortest, kes olid 18 just saamas ja saatsid pakkumisi laiali postkastidesse.
Mina sain ka oma nimilise kutse nende autokooli kus oli siis kirjas igasugused juhilubade teostamise variandid ja mis soodustusega mul oleks võimalus neid saada. ABC oli kokkuvõttes see hea ja soodne variant minule. K6igepealt oli vaja alustada muidugi teooriaga. Kui pooled teooriad käidud siis oli vaja veoautopeale panna. Öeldi et nii on parem kuna autoga sõitma õppimine on siis lihtsam. Tsikli load tulid siis pool aastat hiljem kuna talv jäi ette nende tegemisele.
Teooriaeksameid sai minu puhul valida kahte eri sorti. Üks oli tavaline variant, kus teatud aja jooksul pead vastama õieti ja teine mida enamik välismaalasi kasutasid oli selline et said teha teooriat nii kaua kuni selle valmis said(minu mäletamist mööda). See maksis ka kolmandiku võrra rohkem, kuid oli minule kõige parem variant kuna keeleoskus niivõrd käpas veel ei olnud.
Esmased load käes ja neid sai kasutada 2 aastat. Kiirusepiiranguid ei olnud, kuid kui aasta jooksul 2-3 trahvi saad politseilt on vaja eksamid uuesti sooritada ja siis jälle 2 aastat neid hoida. Kui kõik on korras ja trahve nii palju pole sõidad ära uuesti libeda raja, käid enne seda 4 teooriattundi tegemas ja siis veel paar sõidutundi otsa ning 50-ks aastaks load olemas. Kui pikema aja juhilubadega teed kahe aasta jooksul 4 eeskirjade rikkumist siis lähevad load mõneks ajaks riiulilile kuid uuesti vist enam midagi sooritama ei pidanud?

Paluks mitte mingisugust kriitikat minu ebaselge loo kohta :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 26.04.2011 20:38 
Kasutaja avatar

Ehk siis esmased load on 2 aastat ja piiranguteta, 3 liiklusrikkumise järel tuleb eksamid uuesti teha ja järgmised 2 aastat katseaega, täislubade saamiseks vaja teha libedasõit, 4 teooriatundi ning mõned sõidutunnid? Kas need teooriatunnid on põhimõtteliselt samad, nagu Eestis lõppastme puhul? Kriitikat ei ole, igaks juhuks küsisin üle. :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 27.04.2011 16:15 
Kasutaja avatar

Kui ma ainult teaks mis eestis toimub :D... Kuid usun et on ysnagi l2hedane Eesti n6uetele. Lihtsalt natuke l6dvema k2ega ollakse. Teooriad k2iakse 2ra 2h enne libedas6itu. Kogu nende juhilubade jama ajal on vaja 2ra teha 2 libedas6itu

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 29.04.2011 16:20 
Kasutaja avatar

Kas keegi ehk oskab öelda, kuidas Leedus lubadega on? Seda tean, et on kohustuslik autokool 30 teooria ja 20 sõidutunniga, tervisetõend peab olema, esmaabikursus vaja läbida ja siis teooria- ning sõidueksam, ehk üsna sama seis mis Eestis. Aga kas nad saavad seejärel kohe täisload, või on mingid piirangud kõigepealt?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 29.04.2011 16:46 
Kasutaja avatar

leedus on esmaste juhilubade puhul piirang näiteks kiirteel 70 sõitmine. kui teised saavad suvel 130 sõita :D

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 6 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis