Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 08.05.2025 02:07

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 198 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Kas noorte juhtide autode võimsust peaks piirama?
PostitusPostitatud: 18.06.2010 11:51 

infidel kirjutas:
Lihtsalt vahemärkuseks - http://www.mnt.ee/atp/index.php?id=41977 on 2009. aasta liiklusõnnetuste statistika. Muuhulgas on tehtud ka jaotusi vanuse ja soo järgi.

Tõsi, auto võimsust see statistika ei sisalda. Ma ei tea, kas Eestis on vastavasisulist uurimust tehtud. Kui ei, siis võiks keegi usin kasutaja, kellel lõputöö teemat (näiteks TTÜ teedeinstituudis) veel pole, selle enda peale võtta. Kui viisakalt küsida, siis on igasugused ametkonnad vägagi lahked oma andmeid jagama.

Kusjuures see antud teema, mida siin 9 lk-d jahutud on oleks tõesti väga põnev lõputöö teema :) (kahju, et enda valitud suund ei võimalda sellisel teemal kirjutada:( )

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.06.2010 12:08 

Eelneva põhjal võiks siis öelda, et keelame ära võimsad autod, sillaskeemiks FWD, sest teistega kisub libedal teel rallima. Samuti peaks ära keelama BMW-d, sest juba see nimi paneb rallima, olenemata võimsusest?
Lp. kaasarääkijad, kas te mõistate et antud eelnõud rakendada on ju peaaegu võimatu? Olgugi et selle esitajate kavatsused on head. Tõepoolest (nagu on ka eelnevalt mainitud) leitakse alati võimalus, kuidas sõita, kas siis ostetakse taskurakett olematu kaaluga vms.
Lisaks on KW piiramine õnnetuste ärahoidmisel võrreldav taskuvarga vangistamisega terveks eluks, et teda lihtsalt ühiskonnast eemale hoida. Tegelikult aga peab vangla ka inimest ümber kasvatama, muutma ta korralikuks kodanikuks ( olgu, on erandeid).
Ma arvan, et tuginedes sellele väitele, on õige öelda et asju ei paranda mitte alati meeletud piirangud, vaid kasvatus! Inimene tuleb kasvatada selliseks, et tema ja teiste ellujäämine ei sõltu KW arvust, vaid tema mõistusest! Ja seda tuleb teha juba noorelt.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.06.2010 12:24 

Kuidas see teema ikka veel kasvab, surnult sündinud vasikas ju. Kõik algab juba kaugemalt, inimese kasvatusest/koolitamisest/mõttemaailmast.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.06.2010 12:25 
Kasutaja avatar

Ma 18 ja load saavad sügisel aasta vanuseks. Ja olen omanud selle ajaga nelja autot.
Selle kihutamise kohta ütleks mina nii. Esimene auto oli fiat mingi roim.. Sellega oli tõesti vaja linnas pulli teha iga nurgapeal :D . Järgmine oli skorpa(talv) külg oli igal võimalusel ees .. Järgmiseks vahetasin skorpa e34 vastu mis oli 2,5 moto ja 125 kw ja võin ausalt öelda ,et selle autoga ma sõitsin kõige rahulikumalt ja soliidsemalt. Ja nüüd on Cali 85 kw ja on jälle selline tunne nagu oleks eile load saanud :bs . Mina ei poolda seda. Minule mõjuvad hoopis suured ja võimsad autod rahulikult nt... Seda rohkem ma tahan vaikselt kruiisida .. aga mida väiksem "rakett" siis kisub ikka pulli tegema ja kasvõi sellepärast ,et endal igav ei oleks.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.06.2010 12:45 

Noor24 kirjutas:
Ma 18 ja load saavad sügisel aasta vanuseks. Ja olen omanud selle ajaga nelja autot.
Selle kihutamise kohta ütleks mina nii. Esimene auto oli fiat mingi roim.. Sellega oli tõesti vaja linnas pulli teha iga nurgapeal :D . Järgmine oli skorpa(talv) külg oli igal võimalusel ees .. Järgmiseks vahetasin skorpa e34 vastu mis oli 2,5 moto ja 125 kw ja võin ausalt öelda ,et selle autoga ma sõitsin kõige rahulikumalt ja soliidsemalt..

oh oleks meil selliseid mitmekülgseid inimesi rohkem

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.06.2010 13:15 
Kasutaja avatar

Uurisin natuke asja ja tundub, et Eestis ei olegi sellist uurimust avaldatud. Küll on aga seda teinud austraallased (aastal 2005) ja täpselt sobival teemal:
http://www.ors.wa.gov.au/_layouts/getAs ... =1&RCN=D09
The relationship between vehicle power to weight ratio and young driver crash involvement
Ehk maakeeles "Seos sõiduki võimsuse ja kaalu suhte ning noorte juhtide liiklusõnnetustesse sattumise vahel".

Päris häid mõtteid on välja toodud. Kui keegi kavatsebki Eesti kohta vastava töö kirjutada, siis see oleks arvestatav allikas.

Edit:
Tundub, et LKF on siiski midagi avaldanud. Tegu ei ole küll uurimusega, pigem pressiteatega.
Võimsus vs liiklusohutus
http://www.lkf.ee/download.php?id=542
Põhjustaja vanuse ja soo järgi
http://lkf.ee/download.php?id=528

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.06.2010 15:09 
Kasutaja avatar

Eelmisele postitusele lisaks. Lihtsalt tundus õige koht olevat. :)
Tsiteeri:
We all start our driving careers with two bags. One is full (of luck) and the other empty (of experience). The trick is to fill up the bag of experience before the bag of luck runs out!

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.06.2010 16:10 
Kasutaja avatar

piirata. tulin tartust pärnu. enne peaks mõned uuesti sõitma õppima. 85ga tee keskjoone lähedal kulgeda või kiirendusrajalt kiirendada vabaveeremisega samas ei saa aru kus enda teepeal mahutada. jutt siis valga mnt ja ikla ristist, tehes valga mnt parem pööret pärnule. bussijuht, sõidukas ja rekka ei suutnud otustada kes siis peaks midagi tegema. buss siis uhas enne kurvi mööda , vähemalt jõudis kuna auto tuli vastu. samas näide jõudes pärnu kulgeme 30ga teises reas riia mnt ilge kolonn taga. jõudes papiniidu risti tahtis rekka haagisega pöörata ehitajate teele risti üle ridade ja sõidukate vahet. haagisel ei põlend tuledki. seekord piirdus asi signaalitamiste ja kulund närvidega. kui ikka kogemus puudulik või ma ei tea mida mõeldakse - tehakse sel ajal roolis siis tekib küsimus et kas piirata tehnikat või neid kellele antakse kuidagi luba kätte arkist.
ise 25 ja 5 aastat roolis olnud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.06.2010 16:23 

Teemasse: usun, et kui selline seadus mingi utoopilise süsteemiga rakendatav oleks, siis mingi väikese protsendi võrra muutuks liiklus ohutumaks küll. Samas on juba siin teemas välja toodud väga suur hulk põhjusi, miks see reaalses maailmas ei ole rakendatav.

Teemast natuke mööda: hiljuti tehti TÜ-s uuring kontrollgrupiga (vist) 2000 autokoolis õppijat, kus pooled said lisaks praegu kohustuslikule osale psühholoogilist testimist ning nendele, kellel ilmnes kalduvus impulsiivsele ja ohuolukordades ebaadekvaatsele käitumisele, tehti lisanõustamist. Aasta jooksul pärast lubade väljaandmist tegid nõustamist saanud grupi juhid tunduvalt vähem liiklusrikkumisi ja -õnnetusi.
Kui nüüd seda nõustamisprogrammi veel natuke siluda ja kõigile autokooli läbijatele kohustuslikuks teha nagu praegu on esmaabikoolitus, siis usun, et reaalne positiivne mõju liiklusohutusele ei jääks peagi tulemata.

(endal aasta staaži ja 66kW esirattasse)

EDIT: Ametlik dokustaat ka, kui kedagi huvitab http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:yjs-D_OPfSkJ:www.mnt.ee/atp/failid/Juhirisk.pdf+T%C3%9C+autokool+ps%C3%BChholoogiline&hl=et&gl=ee&pid=bl&srcid=ADGEESgfsdtD9P1W3kgre0lM9ONT734NVoXfRBhO5Gx-7hR19jS6idWr186UJMxIoUIHn1a4DsHaWWnMAZxWHqn_DJf8uyJ6mDwpprpBsNHM_soEqwnSVfVEL2fAeOECX6aFbF6Ca0zU&sig=AHIEtbSAE6NHKogNGnlz9VFPK6g-XdHdJw

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 19.06.2010 00:49 
Kasutaja avatar

notme kirjutas:
Minu meelest võiks kõikidel pensionäridel sõidu oskust iga 2 aasta tagant kotrollida. Liiklus võiks neist uimerdistest vaba olla ja ohutum. :rokib :rokib

Õigust räägid. Just täna tegin ühes vanapaarist möödasõitu. No vajub vägisi vastu külge. Lasin signaali ja karjusin läbi akna. Ikka vajub. Lõppeks sain ikka teepervelt kuidagi mööda. Viha ei pea aga üsna ohtlik oli küll. Paraku 53kw ei lubanud kiiremat möödasõitu, mis oleks väheke turvalisem olnud. Noored ralliässad ei ole siiani mind küll seganud. Eks õnnetusi ikka juhtub. Osaledes liikluses, pead arvestama võimalusega surma saada.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 19.06.2010 08:51 
Kasutaja avatar

hardstyler kirjutas:
Paraku 53kw ei lubanud kiiremat möödasõitu, mis oleks väheke turvalisem olnud.

Küsi Tom'i käest paar nõuannet, siis saad kiiremini mööda, oma putukaga :wink:

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 19.06.2010 08:57 

Mäletan kui enda autol vahepeal 4käiku välja peksis koguaeg, siis läksid ka möödasõidud teinekord päris huvitavaks, kui möödasõidetav arvas heaks minuga võidu kiirendada. Õnneks küll ka 5käik vedas diislil normaalselt edasi ja kordagi alla vanduma ei pidanud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.06.2010 15:16 
Kasutaja avatar

H@ndri kirjutas:
Soomes olen näinud selliseid autosid millel on mopi mootor :D noored junnid roolis ja autod on päris ilusad, kuid väikesed :) Vb peaks siis sellised muretsema neile nn noortele :D

siin neid liigub jah, rämedat lärmi teevad ainult :D ja niipalju kui neid näind olen siis registris neid pole, vähemaöt ühtegi regamisnumbrit pole täheldanud, ainult suur helkurkolmnurk taga, räiged tikutopsid muidu jah :rokib

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.06.2010 15:37 
Kasutaja avatar

Minu arvates võiks piirata noorte juhtide auto võimsuse 60kw peale, et nad tekitaksid maanteel veel rohkem ohtlikke möödasõite ja lakse, kui nad praegu suudavad neid teha oma 2 liitriste bemmide ja spoileritega 1.6 riisidega.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.06.2010 15:38 
Kasutaja avatar

20vT kirjutas:
Minu arvates võiks piirata noorte juhtide auto võimsuse 60kw peale, et nad tekitaksid maanteel veel rohkem ohtlikke möödasõite ja lakse, kui nad praegu suudavad neid teha oma 2 liitriste bemmide ja spoileritega 1.6 riisidega.

jah. siis oleks paari aastaga rahu majas :rokib :hail

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 198 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 14  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 16 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis