Võib küll nii olla.
Minu tuttava sulest siis...
"Tere terekest siis kallid kirjanduse sõbrad! Ma usun, et paljud ootavad jätku loole tavarish genaadist, aga siinkohal pean teile pettumuse valmistama, pole veel sadat laikki. Tänane lugu on pühendatud minu heale sõbrale Aivar Vahtramäele, olles seda juba paar aastat tagasi lubanud, võtangi julguse kokku ja märgin siia elektron paberile mõned tagasihoidlikud read elust enesest ja tänapäeva inimestest. Nii nagu ülbematel tänapäeva lugudel, on ka sellel kaks nime Tehasetööline Aivar ehk Sulle Kes Sa Oled Lihtsalt Minu Suurim Tunne. On vaikne reede õhtu, enamus inimesi on juba mööblitehasest Tarmekost lahkunud, kohale on jäänud katlakütja Ants, tsehhimeister Juhan ja mööblipolsterdaja Aivar. Viimasest kujunebki meie loo peategelane. muidugi oleks Aivargi juba ammu koju läinud, jõuleelne õhtu ikkagi ju, aga veel viiekümnele toolile oli vaja riie peale polsterdada. Nii see elukene kord on, töö tahab tegemist, tootmine tootmsit ja tool polsterdamist. Sellise veendumusega "lõhubki" meie päevakangelane tööd teha. Sulle kes sa oled lihtsalt minu suurim tunne, minu suurim õnn siin ilmas minu õnnetunne" laulab meie armastatud pop-täht Helen Adamson radio Elmar vahendusel" kas saaaaaa teeeaaaad" joriseb Aivar kaasa, juba natuke enne preili Adamsoni, sest ta teadis selle laulu sõnu peast, see oli ühtlasi ka tema lemmik laul. Vot sellel lulul on jumet mõtles Aivar " on viis ja on sõnad, pole mingi välismaakeelne umba-pumpa nagu need "lollakad" kuulavad. Lollakate all mõtles ta teisi tehasetöölisi, kes nagu kiuste keerasid raadio alati sky plussi peale, sealt need "võõramakeelsed umpa-pumpa" laulud tulidki, mida Aivar kogu hingest vihkas. Aga nüüd kui teised olid lahkunud, nüüd sai TEMA Aivar ise valida millist raadio jaama ta kuulab, loomulikult oli selleks "Elmar" Aivari lemmik ja see, et seal Helen Adamson "kas tead " mängis, see oli ainult vesi Aivari veskile. Tahtmatult veerevad tema mõtted mujale. unistused, lootused, püüdlused paremuse poole, õigusest eksisteerida, võita ja vallutada... vot sellised suured mõtted keerlesid laiaõlgse ja pikka kasvu Aivari peas. mõtted, kuidas ta töötab mõned aastad Tarmekos, kogub raha ja siis kas-või panga abiga ostab endale OMA talu. Talu oli ainus mida ta TÕELISELT tahtis endale, tükkike maada, kena väike majake, laut, kus on paar seapõrsast, lehm ja mõned mullikad. Laut, kus Aivar tunneb ennast koduselt, koht kus olla ja OMA asja ajada, niimoodi unisatb ta. (Kinnisidee talust, laudas jne tuleb sellest, et Aivar oli põlvamaalt pärilt, sündinud elupõlise talumehe Antsu teise pojana, enne linna kolimist kakskümend aastat talus elanuna tundis ta puudust raskest kurnavast talutööst ja meelivatest aroomidest mida tekitasid veised sead ja muud pudulojused kes ikka taludes elavad) Oi kuidas ta oleks tahtnud isa talu pärida, aga nii see asi kord juba seatud on, et talu saab ikkagi esmasündinud poeg ja nii juhtus ka seekord, Aivari vanem vend Aimar päris kogu talu, olgugi, et TEMA Aivar oli tugevam ja nutikam( vähemalt ise arvas ta nii), pidi linna kolima, talumetsast tehtud palkkide müügist saadud raha eest osteti talle korter Annelinna mõisavahe tänavale, kus ta peale sõjaväge juba 2 aastat oli elanud. Töödates tarmeko mööblivabrikus kogus ta raha, et oma eluunistus(OMA TALU) teoks teha, kuid paraku ei läinud need asjad nii nagu meie mehemürakas plaaninud oli. Veel unistab ta mõningatest asjadest, kuidas ta oma opel omegale kärukonksu taha paneb ja siis käruga linna tuleb kartuleid, peete, porgandei, kapsaid ja kes teab mida kõike veel müüma. Mingit muud autot ta endal ei himustanud "minu omegas on küllat ruumi, ei ole mulle mingit teist autot vaja, see käib veel kümme aastat, võtab kütet mis ta võtab, ütle mist to vähem võtab" usutleb Aivar, kuid tema mõttelõnga katkestab värin vasakpoolses püksitaskus. Seda põhjustab telefon, osavalt kilekoti sisse mässitud, et tolmu sisse ei läheks. Telefoni kilekotsist välja arutades näeb ta, et helistajaks on tema tüdruksõber Maris "noh kus sa oled nüüd siis? Pidime ju Tannu ja Kätuga atlantti minema" kostab hääl telefoni. " No mul on ju vaja need toolid veel ära polsterdada, norm on vaja täita, ega mul sinna midagi teha pole" vastab Aivar. Sina ja sinu normid" saab Maris vihaseks "koguaeg üks ja see sama jutt Tannu ja Kätu on juba siin, meie igatahes lähme tunni ajapärast minema, ise tead siis, kas tuled või ei tule ja ära tule siis pärast vinguma, kui ma kellegi teisega tantsin seal. sa oled ikka jube jobu küll, kui lased ülemustel endale pähe istuda niimoodi, ole üks kordki mees ja pane paikka need ülemused vastik tossike." Ja veel tuut tuut kuuleb aivar telefonist, mis tähendab, et kõne lõpetati. "Sa kuradi debiilik raisk, sa mölised telefoniga siin raibe veel" kuuleb Aivar seljatagant sõimamist,. Ringi keerates avastab ta seal tootmismeistri Juhani, kes tatti pritsides muudkui karjub ja sõimab. " Sinu raippe pärast pean mina kaa siin reede õhtul passima ja sina mökitad telefoni otsas, sellise asja eest tuleks sulle raisale vastu hambaid anda, kui veel näen , et telefoniga mökitad, siis läheb viissada krooni plgast maha, on selge sul debiilikul vä ah? Need ilusad sõnad lausudes keerab Juhan otsa ringi ja kõnnib kontori poole. Mis viissad mõtleb Aivar, kuradi viissada, see on terve päeva palk, niipalju küll ei tohi maha võtta palgast, eriti mitte TEMAL, kellel on raha ädasdi tarvis, et oma talu osta ja lehma mullikas ja kärukonks ka veel, TEMA palgast ei saa küll midagi maha võtta. Ja mis vastu hambaid, proovi ainult kuradi räbal, ma olen sust sittast poole suurem, niikui peaks proovima, keeran kohe kaela kahekorra sul raippel, suurematelegi meestele tuupi tehtud." mõmiseb Aivar oma ette. Selle tuupitegemise kohapealt oli tal õigus, sest juba kooli ajal sattus Aivar pidevalt sekeldustesse, kui keegi tema kasvu kohta nalja tegi, eriti ärritas teda see, kui keegi tema jala numbrit kritiseeris, nimelt oli tal juba viiendas klassis vuntsid ja jalanumber 46, mis hiljem siis kasvas kuni 49ni välja. Ja loomulikult oli pidevalt kiskumist oma poolteist aastat vanema venna Aimariga, neist võitlustest väljus ta alati võitjana, pärast küll isa käest kummivoolikuga karistada saades, kuid sisima uhkust tundes oma jõu ja nutikuse üle. Ka sõjaväes aega teenides proovisid teised poisid nalja teha tema üle, kuid kui ühel päeva poisid teda jälle narrisid, siis õnnestus Aivaril ühest poisist kinni haarata ja teda keskel niikõvasti pigistada, et vaesel narrijal püksitagumiku pruunikat vedelavõittu "jama " täis lõi, peale seda teda enam sõjaväes ei narritud. Aga nüüd siin Tarmekos käib jälle sama jama. ELUKAS, VÄRDJAS, BIGFOOT, LOOM, KRAANA jne, niimoodi kutsusid armastatud kolleegid meie Aivarit. Kuradi viissada raisk, ei saa Aivar oma pahameelest jagu, " mida kuradit mina teha saan, kui see Maris helistab. Siinkohal ka natuke marisest, Aivari tüdruksõbrast. Maris oli krooniline teiste kulul elaja, Aivariga tutvus ta baaris ja juba esimesel lõhtul sättis ennast temaga kaasa nii see läksgi, et märkamatult oli Aivarist naisemees saanud, nii osavalt juuris maris ennast tema annelinna korterisse sisse, ega kavatsenudgi lahkuda enam. Alguses Aivarile meeldis, kui noorik elamisse tuli, sai õhtul peale tööd seda vanainimese värkki teha ja oli muidu ka tore, aga see kestis ainult esimese kuu, hiljem kui Aivar proovis Marisele läheneda ja temaga õrnutses, siis vastuseks oli kõrvakiil ja jube sõim, umbes nii, et mida sa värdjas teed, ära hakka jälle pihta sellega, ma ei kannata sind raibet välja, mine maga diivani peal, sa ju norskad ja sul suu haiseb, issan jumal milline värdjas, kuidas ma küll selle ära olen teeninud. Ennast süüdi tundes töusiski Aivar püsti ja läks diivanile magama. " Oleks parem küll, kui ta minema läheks, siis ei tölla enam see Tannu ja tema tüütu ja alati vadistav Kätu ka seal" eriti ajas teda närvi see, kui Kätu Ja Tannu külas olid, siis Maris tegi neile Singi saia, Aivari isatalust toodud singist, seda oli tal alati valus vaadata, kuidas tannu tema sinki näost sisse ajas, ei leevendanud tema viha seegi, kui Tannu kiitis sinki taevani ja väga ärritav oli veel see, kui Kätu näris singil tai küljest ära ja siis selle kõigemagusama peki viskas prügikasti, mitu korda oli Aivar selle sealt välja koukinud ja ikkagi ära söönud, vot sink oli see, mis talle meeldis, seda ta armastas juba lapsest saati, eriti mõnus oli siis kui ta otse suitsuahjust oli võetud, soe rasv jookseb mööda lõuga alla see meeldiv suitsumaitse, söö ennast kasvõi lõhki, niikaua kui nahk kõrvade taga praksuma hakkab, niimoodi meeldis sink Aivarile. "ongi mul singitagavara otsas peaaegu mõtleb aivar " üks ainuke tükike on veel järgi, aga homme on jõululaupäev, siis käin isa juures ja sealt juba tühjade kätega ära ei tule, küll memm mulle siis sinki, mune, piima, kartulei, kaale ,porgandei , kapsapea,verivorst, hapukapsast ja kes teab mida kõike veel kaasa pakib. Küll olid need õnnistatud päevad, kui ta sai maale memme juurde, küll ta siis sõi sinki, praemuna, kõrvale jõi rammusat piima, otse lehma seest, mitte mingi veega pooleks nagu see poe löga memme lüpsiku loputus vesi on ka rammusam kui see poe piim. Sellele kõigele mõeldes hakkab ta juba mõtlema homse peale, kuidas isakodus suure laua taga istutakse, kingid oli ta juba aegsasti valmis muretsenud. Isale natuke liimpuit materjali, mida ta iga õhtu oma opeli pakkiruumis koju viis, memmele(emale) oli ta meisterdanud ilusa ja uue lüpsipingi, millele ta ka vastselt kätte õpitud ametimehena osavalt riide peale oli klammerdanud, vennale Aimarile viib ta liitrise viruvalge, mille nad siis koos ära joovad. liigne joomine Aivarile ei meeldinud. Kui võtta, siis ikka valget viina ja ainult pidupäeviti, kas sünnipäev või jõulud, mõnikord meeldis talle õlut ka juua, kuid mitte rohkem kui kolm pudelit, siis hakkas seest vastikult punnitama juba. Marisele seevastu meeldis pidevalt vine all olla, mööda baare ja klubisid konnata, mitmeid kordi Aivarit kaasa vedades ja siis neid imelikke kokteile talle sisse jootes, mille peale Aivar tavaliselt oksendama hakkas. Ei istunud aivarile see klubides käimine, kõva lärm ja kisa, tatikad jooksevad jalust maha ja siis veel see ka, et see kuradi Maris kisub teda ka sinna tantsuplatsi peale, see ei meeldinud talle kohe üldse, vaatata veel kaugelt, kuidas need seal tõmblevad, aga ise seda ka sinna tegema minna, see oleks juba liiast. ka täna tahtis Maris atlantisesse minna koos Tannu ja Kätuga(need olid Marise sõbrad, aivaril polnus sõpru üldse). Jälle see jube lärm ja kisa tema jääks parema meelega koju ja vaataks televiisorit, või läheks juba tänaõhtul peale tööd isatallu ära, saaks homme hommikul kohe suure söömaajaga pihta hakkata, kuid tema mõtte katkestab jälle värin vasakus püksitaskus, telefonile vastates kuuleb ta jälle vihast Marise häält "noh lollakas, kas sa oled juba tulema hakanud, kaua ma ootan siin, mul on raha vaja, ega ma ilma rahata ei saa atlantti minna, miks sa seda rahakotti alati tööjuurde kaasa vead, saad sa aru ka üldse mis ma räägin, tuled koju ja tood raha mulle, siis minupärast tööta või mitu aastat järjest seal vaking vabrikus! Ma ei saa ju tulla, mul on veel tööd teha, varsti on valmis, tunni pärast saan minema siit, siis vaatame" vastab Aivar "tee eluga siis lollakas" kuuleb ta veel ja jälle tuut-tuut saab mobiilne kõne otsa. Sa kuradi raisk kuuleb ta jälle tuttavat häält lõugamas " kas sa debiil üldse aru ei saa mida ma räägin vä, praegu viis sotti läks su palgast . tõbras raisk, peale pühi kirjutad seletuskirja ka veel juhatajale, on ikka debiilik " lärmab ja vahutab veel meister Juhan. viis sotti on ikka liiga palju " kurdab Aivar "ma pean ju terve päeva tööd tegema, et saada see viis sotti ja praegu on kell niipalju ka juba, et tööpäev peaks ammu läbi olema, ikka inimesed ju muretsevad helistavad, kui kauemaks jääd" Sina debiilik ei ütle, kuna tööpäev läbi saab" ägestub meistrihärra ja haarab ähvardavalt aivari pluuse varukast kinni "MINA ütlen, kuna sinu tööpäev läbi saab, on sul selge väää?" kriiskab ta. Sellel hetkel sai Aivari mõõt täis, ta haarab ühekäega juhani kõris ja teisekäega sealt kus keha kaheks läheb, tõstab ta peakohale ja siis virutab täie jõuga vastu maad jalaga veel surmava hoobi kannatajale pähe lüües lausub Aivar "ise oled debiilik", aga seda Juhan enam ei kuule, sest elu oli tema kehast juba lahkunud. Selle juhtumi peale lahkub meie sõber Aivar tootmis hoonest istub oma opelisse, keerab raadio käima ja kuulab elmari, sealt mängitakse laulu, "tahaks lennata, aga mitte eriti kõrgelt, tahaks lennata, aga näe kardan kokkupõrget, tahaks lennata, aga kindlam on vaadata lendamas tuvi või kurge." Ta käivitab mootori ja sõidab kodupoole ise mõeldes, et mis nüüd saama hakkab, tema mõtte katkestab jälle värin vasakus püksitaskus, seekord on helistajaks memm, kes usutleb, et kas kaugel elav poeg ikka homme tuleb ja kas ta nooriku ka kaasa võtab ja ärgu ta jumalapärast viina jälle kaasa toogu , sest eelmine aasta oli jubetaks löömiseks läinud hiiglase kasvu vendade vahe,. Kõike head soovides lõpetatakse kõne ja meie kangelane oligi maja ette jõudnud. Trepikojas lifti oodates tunneb ta kuidas käed värisema hakkavad, liftiga 9. korrusele sõites ja tuppa astudes näeb ta kohe Tanni, kes singisaia sisse ajab endale. Miks sa kuradi värdjas nende töö riietega siia tulid, kõik kohad on pärast saepuru ja seda jubetat haisu täis, sa oled ikka päris poolearuline "karjub Maris. vaikides astub Aivar elutuppa, keerab muusikakeskuse sageduse elmari peale ja seisatab hetkeks keset tuba, sulle kes sa oled lihtsalt minu suurim tunne, minu suurim õnn siin ilmas, minu õnne tunne, kostub raadiost, see peab mingi jumalate märk olema mõtleb Aivar. Mis pede laule sa lased, mingi imelik oled vä" Kraaksub Tann ise singi saia pugides. Külma rahuga võtab Aivar kiitsakal Tannil turjast kinni avab akna ja viskab ta lihtsalt 9. korruse aknast alla seejärel haarab ta Marisel kõris ja pigistab niikaua kui ta rahulikuks jääb, samal ajal väljub wcst Kätu, temal õnnestub põgened trepikotta, Aivar ei hakka teda jälitama ka, sest tema vastu tal nii hirmsat viha polnud. Marise elutut punnis silmadega surnukeha vaadataes ja oma lemmik laulu kuulates teeb aivar järsu otsuse, võtab hoogu ja hüppab ilma akend avamata ise ka aknast välja, teel alla meenub talle äsja kuuldud laul tahaks lennata aga näe kardan kokkupõrget. " imelik laul on " suudab veel Aivar mõelda ja saabubki kätte see hetk, kui ta asfaldiga üheks sulab. Taeva väravas on turvameheks ikka peetrus nagu me kõik teame, tema on otsustaja, kes saab taevasesse paradiisi või kes läheb põrgu-katlasse sütt kühveldame igavesest ajast igavesti. Ja hakkabki siis peetrus usutlema, et mis mees sa Aivar oled üldse ja kuhu sind saata. Mis sa raibe hakkad ka mölisema siin veel vä, annan sulle ka omajao kätte praegu "möirgab Aivar. Peetrus kohkub astub sammu tagasi ja avab taevavärava ise lausudes "olge lahke Härra, ei ole vaja ärrituda. peetrus on mõistlik mees, mõtleb Aivar ja astub sisse, ees ootavad teda juba paljud meile tuntud pühakud, Konstantin Päts, Juri Kagarin, Presitent kennedy, Winnetou, josif stalin ja paljud, paljud teised."
|