mamagy kirjutas:
Kui saag juba käib, siis panen ka oma osa sisse:
"Maakleritasu" või "lepingutasu" maksmise üürniku kaela lükkamine on BULLSHIT (riskin kasvõi bänniga, et saaks selle välja öelda)
Selgitan:
Maakler osutab teenust. Kellele? Üürikorteri otsijale? Mina kui üürikorteri otsija- lähen Internetti, ostan ajalehe vms ja OTSIN endale sobiva korteri kuulutuse, MINA helistan et kokku leppida vaatamaminek, MINA käin läbi vb kümneid kortereid, et endale sobiv leida, MINA teen ära kõik töö, mida ma pean tegema et leida omale elamispind. Kelle heaks töötab maakler? Maakler teeb ära töö, mida omanik ei saa/viitsi/taha/oska. Kas tal pole siis aega, tahtmist või teadmisi üüriturust, et ise oma kinnisvaraga tegeleda- KORTERI OMANIK palkab inimese, kes tegeleb tema omandiga.
Minu jaoks ei ole mitte mingit vahet, kas minuga tegeleb maakler või omanik. Kasu saab ainult omanik. Mis loogilisel põhjusel pean mina kinni maksma teenuse, mida ei osutata otseselt minule ega saa mina sellest mitte mingit kasu? Olen seda varem öelnud ja ütlen veel- toidupoe kassas me maksame toidu eest- asjade eest mida meil reaalselt vaja on. Me ei maksa aga lisaks oma korvi maksumust kassapidajale "vahendustasuks"? Kassapidajale maksab tööandja sellest rahast, mille ma toidukorvi eest talle loovutasin- kõlab loogiliselt?
Ei ole mõtet vaielda teemal, et maakleritasud on liiga suured üürniku jaoks- neid ei tohiks üürniku jaoks ollagi- teenuse tellib ikkagi omanik.
Ja jutt, et kui üürnikul ei ole maksta raha maaklerile, siis ta polegi üks õige üürnik- another bullshit.
Küsi siis kahe kuu tagatis ja maksa sellest kohe maaklerile ise, samas lepingu lõppedes tahan mina tagatist tagasi. Mina maksan üürileandjale niikuiinii vähemalt kahe kuu üüri ette- kui mul on see raha olemas, ei ole põhjust arvata et ma ei suuda edaspidi korteri kulude eest hoolitseda- ma lihtsalt ei näe põhjust raisata oma raha asja peale, mida ma tegelikult ei osta.
Ma olen öelnud maaklerile näkku- pärast alandavat sõimu, et ma julgesin avaldada arvamust et mina ei peaks maksma maakleritasu- et ma olen nõus maksma otse eraisikule suuremat kuuüüri, kui võtta odavam korter ja maksta mõttetut raha mingile idioodile, kes laseb üürnike seljal liugu ja suuremalt jaolt tööst ja üürnikest savi on.
Another point- jutt et maaklerite elu nii raske on ja nii palju korterit näitamas käivad ja nii suured kulud on- selleks küsitegi raha TEENUSE TELLIJALT joptvaimatt. Kas mina pean siis lõppkokkuvõttes kinni maksma KÕIK kulud, mis on tehtud korteri reklaamimiseks ja maakleri varasema töö eest, näidates korterit TEISTELE potentsiaalstele üürnikele? Still bullshit.
Praegune seis üüriturul ajab mind tõsiselt kettasse, tõsi. Aga samas olen mina üks neist vähestest üürnikest, kellel on selgroogu hakata vastu ja vajadusel tagasi vaatamata minema kõndida. Ega mina ilma korterita jää, küll ma leian endale elamise, aga vaeva selleks näen mina ja maaklerile maksmata raha eest teen omale vastleitud korteris ühe korraliku soolaleivapeo veiniõhtuga.
My twenty sents.
+1