.Alar. kirjutas:
h4rz kirjutas:
Need punktid võtsin mingist foorumist, seega pole üldsegi olulised.
Sõidu võtan ette üksi ja nüüd kerge pabin sees.
Mul tegelikult eriti vahet pole, võin ka läbi Tšehhi sõita, kui sa seda teed soovitad.
Kui seda varianti kasutada, kas siis tuleb teemaksu tasuda Tšehhis ja Austrias ning mis summades ?
Šveitsist ma läbi ei läheks, sõidaks läbi Austria Liechtensteini.
Naviks Tomtom One XL, peal on Ida- ja Lääne-Euroopa kaart.
Kas ilma sularahata on mõeldav see reis ette võtta ? Visa electroniga saab asjad aetud ?
Pabistada pole suurt midagi, ma Poolat läbinud üksi nii 10-13 korda ja pole miskit juhtunud. Kindlasti võta kaasa mingi kogus sula, soovitavalt ca 50-100EUR sulas ja väiksemates kupüürides, millest poolt hoia erald sest iial ei tea, mil võib Poola või Tsehhi mentidega(Tsehhi omadega pole kokku puutunud, kuid vaevalt nad paremad kui poolakad on) ja siis on hea neile sulli visata ja kui liiga palju küsivad siis sul hea näidata, et rohkem pole.
Tsehhis, nagu ka Austrias, saab miinimum nädalase kleepsu osta, Tsehhis maksab see ca 9EUR, Austrias(10päeva) 8EURi Mõlemas riigis on klepsuta sõit päris soolaselt karistatav. Samuti võib Tsehhis kaardiga kleepsu ostmine vaevaline olla.
Austrias, kus altkäemaksu politsei vaevalt et võtab, võib trahv olla 400-4000€ vahel. Tsehhis on ametlik trahv, ja see tuleb otse sind kinnipidanud mentidele maksta, 2000-5000 Tsehhi krooni.
Samas on Tsehhis kütus ka tunduvalt odavam kui Saksas. Tsehhis nt bensiin ca 17EEK/L( Saksas ca 21EEK/L), diisel Tsehhis ca 16EEK/L(Saksas 18EEK/L)
Hoiatan!
Kuu aega tagasi sai autoga läbi Poola päriseuroopa poole sõidetud ning olime samuti arvestanud et pole vaja eriti sularaha kaasas vedada, et tankimised saab BP/Shell või mõnes muus suuremas kohas kaardiga teostada. Näksimiste ja kohvide ja motelli tarbeks oli sula olemas.
Mis tuli välja?
Kõikidel reisikamraadidel olid SEB kaardid, mis vähemalt meie tankimiskohtades ei toiminud! Õnneks oli mul hansa kaart, ning kütusepuuduse tõttu ei pidanud teeäärde jääma, reaalne oht oli täiesti olemas. (täpsemalt siis räägin visa electron kaartidest). Vot sulle Poolat! Esimene kord mõtlesime et noh mis seal ikka, ju mingi terminali viga. Aga kokku tankisime poolas vast 3 korda.
Hiljem panganduse vallas väga pädeva inimesega rääkides, sain teada et tõesti, SEB võib kohati tõesti mäkra panna ning nende visa electronidega on tõesti päris palju probleeme esinenud (rääkisime just Poolast).
Peab arvestama et Eesti luksust mujalt maailmast on raske leida.
Eesti inimesel on ikka väga mugav, sest igal pool saab kaardi, mobiili, id-kaardiga maksta ning kui ei saa siis lähim ATM on max 500m.
Ning tõesti, nagu eelpool mainitud, igas vähegi kahtlasemas kohas pigem maksta sularahas, sest kiipide, magnetribade kopeerimine pole tänapäeval mingi eriline teadus.
Ohutut reisi!