Siin mõni aeg tagasi tuli jutuks Poola, ma sõitsin seal juuli alguses kaks päeva ja no see on täielik ülekohus mida sellele riigile eestlaste poolt pidevalt tehakse. Enamik inimesi käsitleb seda transiidimaana kuhugi mujale jõudmiseks, progeb GPSi mingi kaugema sihtkohaga ära ja siis imestab et on ikka vilets riik - mõelge kui keegi sõidaks lihtsalt Iklast Paldiskisse GPS-iga, sööks Märjamaal burksi ja siis kirjutaks Eesti kohta et maru tühi ja igav riik ja nõmedaid rekkasid täis.
Poola nautimiseks on vaja natuke netis eeltööd teha, sest see on lihtsalt füüsiliselt nii suur ja samas võrdlemisi tiheda teedevõrguga riik, et lihtsalt niisama mingis suunas sõites paned lihtsalt kõigest toredast stiilis 20km kauguselt mööda

Minu eeltöö oli ka olulises osas puudulik, nimelt olin küll huvitavad muuseumid ja asjad kaardile märkinud, aga seal juhtus olema mingi meeletu katoliku püha ja selle pärast kõik kinni, seega keskendusin loodusele ja niisama eluolule. Teinekord peab end pühadega ka paremini kurssi viima. Aga alustage kasvõi
https://en.wikipedia.org/wiki/Category: ... _in_Poland , igasugu reisisaite on lisaks mustmiljon, ma usun et pole probleem seal veeta nädal aega ühes suunas läbi sõites ja mitte igavust tunda.
Mida ma nägin on meeletult palju sõbralikke inimesi, kusjuures inglise ja saksa keele oskus on ülimalt levinud, lihtsalt kuna suurriigile omaselt näeb keskmine poolakas välismaalasi üsna harva ja keelepraktikat on vähe, siis nad natuke nagu häbenevad või lähevad lukku kui kohe võõrkeeles peale lennata (see on tegelikult igal pool peale Skandinaavia nii). Ma õppisin Google Translatega ära ühe lause mille sisu oli umbes selline et "sry, mu poola keel on väga nõrk" ja selle ette purssimisel olin kõigiga kohe suur sõber

Võimalik muidugi et neile ei meeldi enda keele sellist vägistamist kuulda

Mis eestlasele veel mokkamööda - Poola on
odav. Ma alguses unustasin kämpa arvet maksma minnes ära et neil ju veel zlott kasutusel, olin juba valmis sama numbrit eurodes maksma, ei tundunud nagu üle mõistuse suur, kui tuli meelde et oh shit

Pärast seda kadus igasugune isu seal wildcampida või üldse lageda taeva all majandada, tüüpiline hostelilaadne tuba ööks 10-15€ ja selle sees täiesti viisakas hommikusöök, deem. Ja Gdansk peaks olema veel pmst turistiurgas nagu meil Pärnu, ei kujuta ette, mujal vist antakse raha kaasa kui magada tahad

Liiklus on minuarust närviline ainult viabaltica ja muude suuremate transpordisõlmede läheduses, tüüpiline Poola maapiirkonna tee on eurorahadega laudsiledaks limpsitud kurviline asfaltlint kus sõidab stiilis 2 autot päevas. Külasid on jah tihedalt, aga mind see miskipärast ei häirinud, tekkis selline paras rütm et kangutad ühe hingetõmbega 7-10km kurve ja siis tsillid jälle läbi küla ja vaatad ringi. Kiirusekaameraid on kõrvalteedel ka umbes üks päevas ja need on normaalselt tähistatud, põhirõhk on tähtsamatel teedel nagu meilgi. Muidugi ma olin tsikliga, see natuke aitab, aga usun et mingi nauditava juhitavusega autoga ei ole pilt palju erinev (ja mingi joodikuid täis mahtuniversiaaliga autoreisile minek on lollus anyway). Kusjuures poola autojuhid on tegelikult väga sõbralikud, lihtsalt pead harjuma sellega et seal (ja ka mujal Euroopas) liigeldakse
kiiresti, mitte sõidukiiruse mõttes aga lihtsalt rütm on palju kiirem, mida eestlane tõlgendab agressiivsusena. Pärast koju tagasi jõudes oli laevalt maha saades tunne nagu oleks jedi masterina meduuside sekka sattunud, isegi ülbitsejad ülbitsevad
aaaaaaaaaeeeeeeglaselt 
Ühesõnaga kui aeg ja eelarve ei kannata "päris" eurotrippi välja, siis minuarust on Poola pika puuga lahedaim riik sellise u "sain nädalakese puhkust" tüüpi reisi raadiuses, pole vaja punnitada tingimata kuhugi maailma lõppu jumal teab mida vaatama kui pmst samalaadsed asjad on kõik siin lähedal olemas. Kuna see minu reis oli juba enne pikemana planeeritud ja plaan tampis selga, siis olin kurbusega sunnitud pärast kaht päeva nina läände keerama, aga ilmselt lähen sinna veel sügisepoole tagasi. Poola rokib.