The Big Short
http://www.imdb.com/title/tt1596363/https://en.wikipedia.org/wiki/The_Big_Short_(film)
Mulle väga meeldis see film, kuid kas keegi asjaga sinapeal olev inimene võib mulle selgitada?
Parandage kindlasti kui eksin ka järgnevas.
Nimelt jäi mulle lõpus arusaamatuks üks osa...
Kõik peategelased avastasid siis erinevatel viisidel, et majandus hakkab kokku kukkuma kuna 30 aastat tagasi võetud laenude tähtajad saavad täis ja uued laenud on kõik kõrge riskiga ja hapuks läinud. uusi laenusid antakse väga kergekäeliselt ja hinnad puhutakse jõhkralt üles. Laenu aga antakse kõigile ja järsku tekib üsna suur maksejõuetus.
Sepad siis hammustavad läbi ja investeerivad enda fondide raha sellesse, et tavalised hüpoteeklaenud lähevad hapuks . Samal ajal tundub kogu maailmale, et kõik on ilus ja reitingud on kõrged. Isegi kõige madala reitinguga laenud on suht OK. Reaalsus on aga see, et ka kõrge reitinguga asi on mäda juba. Kõik on kunstlik ?
Ühesõnaga sellest osast sain ma aru, et nad kõik lükkasid investorite raha fondidest sellepeale, et nii juhtub ning kõik kuhu nad jutule läksid olid ka nõus nende raha vastu võtma (esimese peategelase Michael Burry puhul näiteks 1,3mlrd taala), sest näis, et pole võimalik, et need laenud hapuks lähevad.
Nad ostsid siis pankadelt mida ? Võlakirjasid või mis asju ? Mis kujul toimus see panustamine ?
Miks see minujaoks nii segaseks jäi on see ,et filmi lõpus nad müüsid midagi, mida, kellele ja kuidas neil müüa oli ?
Näiteks selle burry firma tõusis 489%. Samal ajal ta ütles, et peab fondi kinni panema ja tegi investoritele makseid. Miks ta fondi sulgema pidi ? See teine seltskond samamoodi keerutas aina selle üle, et neil on enda panustega tekkinud miljard ja nad peaks nüüd maha müüma enda osa ja iga vennike saaks 200 milkut per face. Müüma mida ja kuhu ?
Ma saan aru, et nende investeeritud raha pankadesse mitmekümnekordistus kuid seda mida neil müüa oli ma aru ei saanud. Majandus kukkus kokku, neil olidki investeeringud selle peale pandud aga kes ja mis asju neilt ostsis

? Kas keegi saaks lollile seletada ?