Veljo Rooste kirjutas:
Rookie, sa meenutad mu üht sõpra. Ta vaatas ka Ulmefilmi 6-7 osa ära (edasi läks liiga keeruliseks/igavaks) ning peale seda on "nägija". Ma olen 10 a vähemalt huvitunud vandenõudest ja üldse sellisest teemast huvitunud ja lugenud/filme vaatanud. Alati kui kalal olles või niisama viina võttes teema selleni läks, pidas ta mind lollakaks. Nüüd peale ulmefilmi ja mõne zeitgeisti on ta kah.. "te/sa olete lambad", iga asi, mis ei nõustu tema väitega "seda nad tahavadki, et sa mõtleks!" Muidugi Hando Tõnumaa aka Sibipihkur on see kord hea asjaga hakkama saanud, võrreldes ta eelmiste filmidega.
Tööandjaid on muidugi hea kõiges süüdistada. Ilmselt ei tule nendelt ka "argumenteeritud vestlust" vaid tuletatakse töölepingut meelde. Võid ju tahta, et kõik oleks ametilt samal tasemel ja kõik saaks võrdselt kõike vajalikku. Kuid alati on ka laiske-rumalaid ning tublisid-ambitsioonikaid. No, et üks korjab päevaga 7l mustikaid, teine 32l. Präänikut peaks ikka mõlemad võrdselt saama? Konkurents on see, mis evolutsiooni edasi viis, viib ja jääb ka viima. See on sisse kodeeritud. Seda sa ei muuda, samuti nagu ilaeritust Hesburgeri reklaami nähes sa ei kaota.. või et, kui püksis nonnu tummiseks läheb kena naise peale. Selline sa kord juba oled. Ja mina ja teised. Kes on saamatu, see üldjuhul jääbki selleks. Ehk mäletad ka, et suhteliselt hiljuti tööandjad "likvideeriti" ja kõik hakkasid järsku võrdseteks. Tulemus riigi seisukohalt oli räme taandareng, mida paarikümne aastaga ei eemalda.
Pangaduse seisukohalt soovitan uurida Kolmanda Riigi riigipanga kohta. Vaevalt keegi seda teeb.. seega lühidalt oli asi nii, et eraisikult intresse ei võetud. Tänapäeval on peamine jama see, et SUURTEL pankadel pole klientideks mitte eraisikud vaid terved riigid.
Ütle üks ettevõtte, kus laisemale töölisele vähem palka makstakse? Ma ei väida, et selliseid ei ole, aga selleks peab olema konkreetne töö, kus on võimalik sellist arvestust läbi viia. Ma isiklikult ei oska ühtegi nimetada. Kas sina oskad? Kas sina saad rohkem palka , kui sa ennast kiiremini hakkad liigutama? Kas keegi sama tööd tegev inimene saab sinust rohkem palka? Kas sa oled siis laisk, et ei teeni sama raha välja? Või makstakse enamus töölistele ikkagi kuupalka?
Aga see ei ole üldse meie riigis probleemiks. Täiesti loogiline, te vähem tööd rabav inimene peaks vähem palka saama. Kas säästuka müüa saab prisma müüast vähem palka kuna ta on laisem? Kas kõrgharitud õpetaja on laisem kui ehitaja? Kas Sebe bussijuht saaks siis rohkem palka kui ta kiiremini punktist A punkti B sõidab? jne….