Toyo kirjutas:
Päris hea pöörde teema võtnud

Üldiselt vene keelt vaja ei lähe ja thats it, kui peese ei taha pugeda vms. Põhjus on väga lihtne - mina isiklikult ei tea mitte ühtegi venemaalt pärinevat kaupa mida kasutan või kasutada tahaksin. Seal lihtsalt ei ole mulle midagi... Vene päritolu vaatamisväärsusi sain siin poisksena külluses näha ja näen tänasenigi

Muidugi saan ma väga hästi aru ka neist eestlastest, kes ise kangesti seda va slaavi vokabulaari tarvitavad. Eks ühelt poolt mõjutab orjageen ja teisest küljest hoolitseb igaüks enda perse eest ise ja kui see rubla ehk ruts rahu majasse toob, no jumal temaga.
Ega vene keel ei võrdu 1:1 kohe venemaalt millegi tahtmisega. Nagu siin ka varem öeldud on, siis jah võid ju öelda, et ei räägi, aga lõppkokkuvõttes tõesti kui tahad "edukam" olla, siis on lihtsam ise seda keelt osata. Müües siin väikestviisi auto juppe, siis ka väga palju tuleb ka venekeelseid kõnesid. Nii mõnestki mõistest saan aru ja mõnele ka oskan vastata, aga tihti tuleb öelda ka "ne ponimaju". Peale seda ongi sisuliselt kaks varianti, kas visatakse lihtsalt toru ära, parimal juhul enne veel küsitakse, ega teil seal kedagi pole kes räägiks, teine lubab leida tõlgi ja tagasi helistada. Pigem on rohkem ikkagi esimesi. Tema ostab lihtsalt jupi järgmiselt ja ongi kõik. Kas on siis minul kasulik keelt mitte osata? Endal oli ka kooliajal kerge õpetaja ja seetõttu ei pingutanud ka et keelt õppida. Kolleegid kõrvalt muidugi kommenteerivad (hoopis muu teema, mitte need jupid), et ala 5 aastaga on ikka Vene keele oskus kordades kasvanud. Eks hädas peab hakkama saama. Loomulikult kui oled kuskil tehases liinitööline, Soomes ehitaja jne pole tõesti äkki keelt vaja, aga kes vähegi oma asja ajab ja kuskil müügi ja teenuse peal on, võiks ikka osata keelt. Endal lihtsalt on see majanduslikult mõtekam ja seega pole ka ime, et ka tööandjad keeleoskust nõuavavad.