kaabakaz kirjutas:
Asi oligi selles, et ma ei soovinud liisingut üle võtta.
Tahtsin pangale raha anda ja lootsin pangast saada õiguse, et saaksin auto ARK-s oma nimele teha.
"Me ei võta sularaha" oli kõige parem.
Täpselt seda ma ju kirjutasingi. Sina ei saa seda liisingult välja osta otse. Protsess on siis umbes selline nagu ma kirjeldasin just enne (auto on ju siiski teoreetiliselt inimese mitte liisingu oma ja liising ei saa iseseisvalt tegutseda):
1) Eelmine omanik (müüja) teeb liisingule avaluse leping lõpetada.
2) Eelmine omanik (müüja) esitab koos lõpetamistaotlusega avalduse, kus annab väljaostuõiguse üle inimesele X (esitab ka tema andmed). Juhul kui müüjal muidugi endal niipalju raha pole, et auto välja osta ja siis ise edasi müüa. Mul üks ostja ka ei tahtnud liisingutega midagi jamada ja siis laenasin paarilt sõbralt raha, ostsin auto välja ja sain ostjalt raha ning maksin sõpradele tagasi. Kõik see toimus ühe-kahe päevaga ja usalduse mõttes oleks isegi lihtsam
3) Liising esitab veel müüjale lõpparved (näiteks eeltoodud kirjeldused kindlustusele, ennetähtaegsele lepingu lõpetamisele jne kui need on - Sampos näiteks oli vist 3 kuu kuumakse, kui just nende kaudu uut liisingut ei teinud)
4) Kui liising on paberid valmis teinud, siis saab ostja talle väljastatud lõpparve alusel raha liisingule üle kanda (sinu näite puhul lähed sularahaga esimesse pangakontorisse/soovitavalt muidugi sinna kuhu liisingul konto on ja teed ülekande, mis seal keerulist oleks olnud?). Kui lõpparve ja tehingu summa erinevad, siis on võimalik vastavalt sellele siis ka vaheraha maksta (võimalik muidugi lasta ka liisingul esitada kohe lõpparve kokkuleppesummale. aga siis tuleb vist teatud liiki liisingu korral maksta käibemaksu sellelt enam makstud summalt). Ja loomulikult teistpidi ei saa, et kui jääkväärtus on suurem kui reaalne tehingu summa. Siis peab ostja ikkagi liisingule lõppsumma maksma ja müüja maksab ise vahe kinni ostjale.
5) Peale raha liisingu kontole jõudmist saab paberid, et ARKsse minna vormistama.
Minul läks küll maksimum 2 päeva. Üks päev tegin taotluse lepingu lõpetamiseks ja lõpparve väljastamiseks. Õhtuks olid need asjad käes ja järgmine hommik oli ostja Tallinnas, käisime pangas ülekannet tegemas ja paari tunniga olid paberid käes (Ostjal oli konto Swedpankis, liising oli Sampo, ehk ka konto Sampos - kuskil 1h läheb juba ülekande tegemiseks). Loomulikult kui kohe peale auto ülevaatamist tahad kätte saada võib aega minna. See lõpetamistaotluse protsess võib tõesti võtta mingi vähe pikema aja. Samuti vast sõltub ka firmast, näiteks SEB Liising juurdles mul ühte taotlust mingi nädal aega (ostusoov oli) ja pärast hakkasid sokkima midagi müüja taustakontrollist. Peale seda saatsin nad pikalt ja järgmisel päeval olin juba Sampos pabereid vormistamas (taotlus läbi vaadatud jne). Tõesti meeldiv ja kiire suhtlemine oli seal.