saatsin täna sellise kirja:
Mati Kadak Meie 29.01.2009
Kohtutäitur
Pretensioon alusetult kinnipeetud rahasumma tagastamiseks
29.04.2008 karistas Põhja Politseiprefektuuri korrakaitseosakond mind, Martin ****'i (ik:*********), 10200.- suuruse rahatrahviga. Kokkuleppel politseiasutusega võimaldati mul tasuda rahatrahv ositi, maksegraafiku alusel. Tasusin viimase osamakse 29.12.2008, ent 28.01.2009 arestis kohtutäitur sellest hoolimata minu pangakonto 1106323402 Hansapangas 4969.40 EEK summa ulatuses ja võttis seal kõnealuse summa.
Käesolevaga esitan Teile dokumendi, mis tõendab, et olen oma rahatrahvi viimase osa tasunud. Tegelikkuses olen aga ühte trahviosa tasunud kaks korda: ühe korra vabatahtlikult ja teist korda olete selle minu kontolt ilma õigusliku aluseta kinni pidanud. Täitemenetluse seadustiku § 48 p 1 kohaselt lõpetab kohtutäitur täitemenetluse sissenõudja avalduse alusel, § 48 p 2 kohaselt kirjaliku dokumendi esitamisel, kui sellest nähtub, et sissenõudja nõue on rahuldatud.
Lisan, et väljaande "Ametlikud Teadaanded" veebileheküljel[1] ei ole avaldatud minule adresseeritud täitekutset. KTS § 23 lg 2 kohaselt kui täitedokument täidetakse enne täitedokumendi vabatahtlikuks täitmiseks antud tähtaja möödumist, võib võlgnikult nõuda kohtutäituri tasu, sealhulgas menetluse alustamise tasu, üksnes pooles ulatuses seaduses ettenähtust. Märgin, et Te ei ole mind täitemenetluse algatamisest mingil viisil teavitatud, millega oleksin saanud täitemenetluse kulusid vältida. Täitemenetluse alustamise tasu ja täituritasu kinnipidamine ei ole seadusega kooskõlas.
Hinnanud asjaolusid kogumis leian, et ülalviidatud rahasumma kinnipidamise näol Teie poolt on tegemist alusetu rikastumisega. VÕS § 1028 sätestab, et kui isik (saaja) on teiselt isikult (üleandja) midagi saanud olemasoleva või tulevase kohustuse täitmisena, võib üleandja saadu saajalt tagasi nõuda, kui kohustust ei ole olemas, kohustust ei teki või kui kohustus langeb hiljem ära. VÕS § 76 lg 1 kohaselt tuleb kohustus täita vastavalt lepingule või seadusele. Nimetatud paragrahvi lõige 3 sätestab, et kohustus loetakse täidetuks, kui see on täidetud õigel ajal, õiges kohas ja õigel viisil täitmise vastuvõtmiseks õigustatud isikule. Kohustus muutub sissenõutavaks, kui võlausaldajal on õigus nõuda kohustuse täitmist (VÕS § 82 lg 7). Kohustus muutub sissenõutavaks hetkest, millal sellest sai teada võlgnik, seega käesoleva pretensiooni kättesaamisest.
Lähtudes VÕS § 113 lg 1 võib rahalise kohustuse täitmisega viivitamise korral võlausaldaja nõuda võlgnikult viivitusintressi (viivis), arvates kohustuse sissenõutavaks muutumisest kuni kohase täitmiseni. Viivise määraks loetakse VÕS §-s 94 sätestatud intressimäär, millele lisandub seitse protsenti aastas.
Lähtudes eeltoodust, palun Teil kanda alusetult kinnipeetud 4969.40 krooni tagasi minu pangakontole nr 1106323402 Hansapank 15 päeva jooksul käesoleva pretensiooni kuupäevast arvates.
Pretensioonile reageerimata jätmisel olen sunnitud kasutama kõiki seadusest tulenevaid õigusi ja võimalusi. Loodan Teie mõistvale suhtumisele.
Lugupidamisega
Martin ****
Lisatud käesolevale: Internetipanga väljavõte ühel lehel.
[1]
http://www.ametlikudteadaanded.ee/index.php?act=1