oopc, ma seletan sulle siis vähe pikemalt. Õpin teedeehitust ning talviti töötan tänavahoolduses, seega tean täpselt, mis olukord on. Natukene teooriat sulle, miks teed lagunevad. Asfaldi puhul on tegemist poorse kattega, kust vähemal või rohkemal määral vesi läbi läheb. Esiteks, kui see vesi, mis asfaldist läbi imbub, on soolane, siis see on tegelikult surm aluskattele, eelkõige just killustikule. Sool murendab killustikku, mille tõttu tee vajub ära. Teiseks, kui teid soolatakse, st teed on märjad, siis ühel hetkel soola sisaldus vees muutub liialt väikeseks, seda siis juhul, kui lund juurde tuleb. Selle tulemusena vesi taheneb, ehk külmub. Pidev sulatamise ja külmutamise protsess aga lõhub asfalti, see on põhjus, miks meie tänavad on auklikud. Juhul, kui soola ei pandaks, ei vajuks tee nii kiiresti ära ning ei tekiks niipalju auke. Ehk, kui tee on koguaeg külm ning lumine, ei teki sulamise-jäätumise käigus murenemise protsessi. Lihtne ja loogiline. Mine vaata väiksemates kohtades tänavaid. Mis on korda tehtud, kestavad aastaid, sest soola ei panda, teed on lumised. Liiklus on muidugi kah hõredam, kuid määravam on siiski sulamise-külmumise protsess.
Seega, miks kestavad lõunapoolsetes riikides teed kauem? Seda sellepärast, et pole seda külmumise-sulamise protsessi, mis asfalti lõhuks. Pole võimalik tahta kahte head asja korraga. Talvel lumevabasid tänavaid ning kevadel üliheas korras asfaltkatet. Valid esimese, loobud teisest, valid teise, loobud esimesest. Kas nüüd jõudis kohale?
Oopc on kusjuures täiesti tavaline linnakodanik, kelles lööb välja eestlaslik õelus. Tänavakoristusfirmadele helistatakse päevas mitukümmend korda esitades nõmedaid küsimusi stiilis, miks mu maja ees on lumi lükkamata, ma praegu vaatan aknast kuidas mu mees autot välja kaevab. Selle asemel et helistada, võiks ju hoopis minna välja, võtta labida ning nautida kena talveilma. Pole palju selliseid riike, kus on võimalik nautida sellist talve. Aga ei, tema helistab ja vingub. Helistab järgmine kodanik, tema ei saa lapsevankriga kõnniteel liigelda, sest on lumine. Pane siis laps kelgule, kui nii ei saa. Ühesõnaga, saaks millegi üle vinguda. Lõppkokkuvõttes elame me Euroopa Liidus ning alati on võimalik elupaika vahetada, kui lumi ei sobi.
_________________ http://www.ppvaruosad.ee - Kõikvõimalikud varuosad (k.a. OEM), rehvid, tarvikud teie autole. http://www.ohkvedrustus.ee - Õhkvedrustusega seotud varuosad sõiduautodele, maasturitele ja kaubikutele.
|