.Alar. kirjutas:
Neid nö Kalevipoja seiklusi lugedes ei suuda kuidagi irivitamata olla, et kui hea on iseenda peremees olla. Ok, mu töö sõltub 100% peatöövõtjast aga too firmajuht selline muhe ja vaikne vend, kellega räägid nagu sõbraga
Eks ülemusi ole erinevaid. Paraku on elu näidanud, et pikas perpektiivis see ülemusega sõbrustamine kah midagi head ei too või oled ikkagi lihtsalt M pärast.
Oli endal sama lugu kunagi kui olime Prantsusmaal tööl metsatehnikaga, Eesti fima all siis.
Ülemus oli kah pidevalt seal, sai vabal ajal koos käidud ja igasugu asju tehtud ja nädalavahetusel koos õllet ja viskit lastud jne. Pluss siis hooldasin ja remontisin seal sõiduautosid, vedasin naftat vahest metsa ja sebisin juppe kui vaja oli. Hea tööline olin tema silmis ja saime normaalselt läbi.
Siis peale kahte aastat viskas mul siibrisse, et palk kunagi õigelajal ei tulnud, ja pidi oma raha koguaeg küsima. Või siis tuli raha enamasti siis kui eestis olid ja tagasi oli vaja tööle minna. Jõulude ajal ütlesin oma arvamuse välja mis ma asjast arvan ja et ma lähen ära minema. Siis kui kontorisse läksin lepingut lõpetama pani boss juba võlli. Asja tegi veel huvitavamaks ülemuse jaoks see, et mul paarimees ütles kah ülemusele, et kui Tauri läheb minema siis tema ka enam ei lähe.
Pärast siis teiste meeste käest ikka kuulsin, et milline pätt ja varas ma olla olnud ja et seal sõiduautodega rallinud ja kõik ära lõhkunud. Siit tulebki loo moraal, et niikaua oled hea tööline kui ütled, et mulle see nuss ei keri ja ma lähen minema.
Ja on muidugi eestlastest firmaomanikke normaalseid ja kes peavad oma töölisi kah millekski.
Mul isa töötab ühe eesti rallisõitja isa transpordifirmas. Kevadel mul isal oli selg haige ja kuna mul oli soomest kah just puhkus siis vaatasin, et teen selle Belgia reisi ise ära.
Tegin reisi ära, arveldas mulle palga ära kohe samapäev, tänas ilusti reisi eest ja ütles, et tule veel teinegi kord sõitma. Et üks väheseid ülemusi kelle suust on aitäh välja tulnud. Sellise ülemuse juures on kohe lust töötada.
Nii ja tagasi soomlaste juurde. Aegade jooksul siin päris mitme soomlase all töötanud. Kõik nad sitarattad on ülbed ja õhku täis ja räägivad seda mis sülg suhu toob. Siin ühe sommiga oli kah mingi tundide teema. Et masinal töötunde on vähem ees kui meil tunde tunnilehel. Seleta siis lollile, et masina töötund ja astronoomiline tund ei jooksegi üks ühele. Pluss siis veel see aeg mil masinat on tangitud või remontitud kui traktor seisab. Siis hakkas soiuma, et tema maksab ainult need masina tunnid. Lõpus ajas juba, et teda on petetud ja siis hakkas juba sellist kelpa suust välja ajama, et soomes on nii, et kui on petetud siis lähevad kaks meest sauna taha ja sealt tagasi tuleb ainult üks mees

Seda muidugi julges ta ainult läbi telefoni öelda. Oleks näost näkku siis kui ütled tavai kus sul see saun on siis lähevad kabjad kohe poliisi.
Rootsi Norraga muidugi teine lugu. seal natuke teistmoodi ühiskond ja tööline ka inimene mitte ainult ori.