Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 03.05.2025 23:47

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kandevkere valmistamine süsinikust, kus õppida?
PostitusPostitatud: 22.07.2013 12:23 
Kasutaja avatar

Nii, kas keegi teab kus saab õppida, või siis õppematerjale põhimõtteliselt siis igasuguste kandevkerede (autod, tsiklid, paadid, etc) projekteerimiseks? Olen guugeldanud ka vähe aga leian ainult kere väliste detailide valmistamise kohta infot ja siis kõlarikastide tegemine etc. Ma pean silmas siis materjale vähe edasijõudnud tasemel. Keegi teab kuskohast seda õppida, peale magistrikraadi ülikoolis. Ehitatakse ka ju eestis neid keresid komposiitmaterjalidest: võidusõidupaadid näiteks ja kunagi tuli üks firma välja esimese süsinikiust kandevkerega tsikliga, Renard nimeks. Tean et praktika on vast kõige olulisem osa aga ennem oleks vaja põhitõed selgeks teha. Äkki oskab keegi aidata?

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: Kandevkere valmistamine süsinikust, kus õppida?
PostitusPostitatud: 22.07.2013 13:53 
Kasutaja avatar

Kuna olen ise TTK suur austaja, siis soovitan sealt uurida. Autotehnikas on seal paar päris asjalikku õppejõudu, kes oskavad kindlasti rääkida auto üleüldisest projekteerimise põhitõdedest. Lisaks on seal ka tehnomaterjalide erialad ja igasugu komposiidid ja pinnete jms erialad. Kus saad siis materjalide eripäradele vastavalt projekteerida. Konkreetset sellist eriala ega õppeainet, mis sind huvitab, seal küll ei ole. Aga Autotehnika/Masinaehituse erialadel on piisavalt asjalikke noori õppejõude, kes oskavad sind suunata.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.07.2013 15:50 
Kasutaja avatar

T2nan asjaliku vastuse eest. Mul paar s6pra 6pib veel seal, nii et ei tohiks olla raske kontakti saada. Samuti 8ritan motospordi inimestega kontakti saada, kes sellega praktikas rohkem tegelevad.
Igal meistril on ju omad nipid ja n6ksud veel varuks.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.07.2013 18:24 
Kasutaja avatar

Kui küsida tohib, mille tarbeks sellist ettevõtmist vaja? Selline suuremahuline ettevõtmine nõus mõnusat suurt hoiapõssat $$$$.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.07.2013 21:28 

Kas soovid infot süsinikust kandevkerede e. monocoque vöi kerepaneelide kohta? Esimest ei ole vöimalik Eestis toota, teise kohta on üpris hea teoreetiline ja ka üpris pädev praktiline kogemus olemas Formula Student Team Tallinna meeskonnal (TTK).

Keegi vast niisama öpipoisiks ei vöta, aga kui huvi on tösine ja ise oled asine (ja vähetähtis ei ole ka tudengiseisus) siis FSTT värbab iga aasta uusi liikmeid. Viimati oli meeskonnas komposiidi peal muuhulgas ka üks doktorant..

EDIT: Monocoque disaini kasutavad enamus FS seeria tipu vormelid, kindlasti leiad väga palju infot just sellest kanalist. Kuna sellise "suure" tüki loomine eeldab ühe ulmelise ahju olemasolu ja nagu eelnevalt mainitud olulist kogust sulli (FS vormeliraamile tehtud pakkumine oli minu mäletamistmööda eelmine aasta umbes 12000 üüri kanti ja Rootsist), mistöttu FSTT söidab siiani terastoruraamiga.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.07.2013 22:45 

Eks turvapuuri kui sellise ehitamise reeglid ja selle mōjuvad jōud on ikka samad vahet pole mis materjal kasutusel on. Lihtsalt pulkade omavahelised ühendused on igal materjalil erinevad.
Ma nüüd pakun huupi, aga klaasriide lamineerimine on ju selline asi mis tuleb igal meistril ise endale selgeks teha, sest seda lihtslalt ei ōpetata kuskil. Variant on kuskil septikute vōi paadimeeste juures praktikant olla aga ilmselt ei viitsi keegi oma tarkust niisama ära anda. Carbonist rääkimata, sest see on ise juba nii kallis, et keegi ei ole sellega veel mängima hakanud ja senised autoehituse kogemused on vist suht vähestel lukssport auto tootajatel ja vormeli maailmas.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 24.07.2013 21:53 

-arzy- kirjutas:
Nii, kas keegi teab kus saab õppida, või siis õppematerjale põhimõtteliselt siis igasuguste kandevkerede (autod, tsiklid, paadid, etc) projekteerimiseks? Olen guugeldanud ka vähe aga leian ainult kere väliste detailide valmistamise kohta infot ja siis kõlarikastide tegemine etc. Ma pean silmas siis materjale vähe edasijõudnud tasemel. Keegi teab kuskohast seda õppida, peale magistrikraadi ülikoolis. Ehitatakse ka ju eestis neid keresid komposiitmaterjalidest: võidusõidupaadid näiteks ja kunagi tuli üks firma välja esimese süsinikiust kandevkerega tsikliga, Renard nimeks. Tean et praktika on vast kõige olulisem osa aga ennem oleks vaja põhitõed selgeks teha. Äkki oskab keegi aidata?

Kui on asja vastu huvi siis parim õpe on siiski praktika, Tallinnas tegutseb selline firma nagu sickobikes, uuri poistelt ehk võtavad tööle!

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis