Mina olen kunagi Läti-Leedu piiril maksnud "dooljat" selle teema eest.
Läksime Saksa autot tooma - ja mineku autol oli ees päris tugev toon.
Kuna varasem kogemus toonklaasiga ees piiril puudus, ja piirivalveametnik ilmutas huvi selle fakti vastu, siis läksime ise ka veits ähmi. Vana vaatas, et oh - hea poistelt raha skeemitada.
Jutt oli kohe järgmine - kas kutsun mõõtjaga politseipatrulli siia - või 50 EUR ja sõitke minema.
Maksime 50 EUR ja igal piiripunktil lasime edaspidi igaks juhuks esiaknad alla.
Mind see mõte ikkagi jäi painama, et kas tõesti oleks saanud meid kinni pidada, ja uurisin oma tuttavalt diplomaatilises korpuses. Sealt vastati, et sarnaselt eelkõneleja jutule, et kuna kehtivad normid auto ülevaatuseks on olemas - ei saa midagi välisriigis seaduste ja nõuete erinevuse kohta otseselt teha. Kui aga kohalik politsei tuvastab sõidu jätkamist takistavad puudused sõidukil - jääb sõit katki.
Mõelge kasvõi olukorda, kus Saksas bahnil raskeveokite kontrollil avastatakse, et sul on käru raamis mõra. Uskuge, sinna see käru jääb, kuni mõra parandatud või probleemile lahendus leitud. Sellisel juhul on raudselt õigus sind pidada, trahvida ja nõuda masina parandamist.
Tagasi meie loo juurde:
Meie aga otsustasime nahaalselt käituda tagasi tulles, ja trükkisin paberi Saksas, kus oli Eesti ja Inglise keeles kirjas, et antud paber on väljastatud autole reg nr see ja see, ja annab kontrollitud õiguse kasutada auto kõigil klaasidel tumendatud aknaid, kuna autot kasutatakse kriminaaljälituse töös. Alla panin oma allkirja ja kopeerisin eesti vapi.
Poola-Leedu piiril oli järgmine huviline, kes tahtis raha saada ilmselt toonklaasi eest ja ähvardas mõõtmisega. Sellelt ma pärisn luba, et kas võin tulla autost välja. Võtsin pagassist paberi. Näitasin. Vana luges, andis tagasi ja soovis head teed.
Tegelikult ma ka ei tea, kus tõde lasub. Kui autol on lähi, kaug ja udutules ise pandud Xenon, ja sõidan sellega mööda Helsinkit keset päeva, ees toonklaasid ja taga meeter mõlemale poole autost välja ulatuv alumiiniumist tiib.... Krt - ilma trahvita küll ei saa ju pääseda, ainukese vabandusena, et meil Eestis on kehtiv ÜV sellisel autol?