Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 04.05.2025 01:45

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 54 postitust ]  Mine lehele 1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kumba ametit minna õppima ?
PostitusPostitatud: 20.04.2010 22:04 

Terv. Küsimus oleks siis, et kumba ametit oleks mõttekam minna õppima kas lukkseppaks või mehaanikuks ?
Kummas ametis võib rohkem tööd leida ?
Äkki on nõu kellegil anda hoopis mõne muu ameti kohta, mis liitub autodega?

Viimati muutis Aurora, 20.04.2010 23:13, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: Kumba ametit minna õppima ?
PostitusPostitatud: 20.04.2010 22:48 
Eliit

Õpi seda mis sind huvitab ning sulle meeldib.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 00:26 

Mis vahet neil ametitel ja õppel üldse olema peaks? Keskkooli lõpetasid ära? Ma ise otsiks sellist valikut tehes mõnda ala, mis pakub huvi ja võimalust kuhugi kaugemale areneda, kui ainult mutrikeerajaks mõnes töökojas. Õpi autoelektrikuks või maalriks või mine ttk või ülikooli midagi tehnikaga seotut õppima. Enamik nö lihtsaid sillajuppide vahetajaid pole midagi õppinud või lõpetanud heal juhul suvalise kutseka ja halvemal juhul tthk. Nii palju kui lõpetajaid olen näinud ja tuttavaid on, siis juurde pole see neile eriti midagi andnud- huvilised on ka ennem asjaga piisavalt kursis ja neile, kes "lambist" sinna sattunud, ei tõota tulevik ka midagi helget. Kaks tuttavat, kes suuremates esindustes tööl, pole midagi õppinud ja enne olid antud marki autosid ka suhteliselt vähe teinud. Töökojas on vanemad tegijad, kes konkreetse margi kohta vajalikud teadmised selgeks õpetavad ja saavad väga hästi hakkama. Eelnevalt on nad loomulikult tegelenud iseseisvalt autoremondiga.
Hetkel töö leidmisega on sellised lood, et kui oled hakkaja ja õppimisvõimeline, siis võid ka algharidusega autosid remontida ja kui ikka käed per.... välja kasvanud, siis ei aita ka kutsekool :kill

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 02:16 
Kasutaja avatar

Kui vähegi autondust kui sellist õppida tahad, mine keskkooli ning peale seda vali TKTK. 3 aastaga keskkoolis võib edasiõppimise soov ning valdkond sootuks muutuda kah veel.. Niisama šarniirivahetust ja muud sellist lihtsamat, mida TTHK õpetab, teab enamus autoentusiaste juba ise või suudab seda vähese vaevaga endale ise selgeks teha. Nagu eelkõneleja mainiski, siis pole ka mina mitte ühtegi tuttavat näinud/kuulnud, et kellelegi see kutsekas midagi juurde oleks andnud. Pigem on ta lihtsalt ajatäide, et paberit kätte saada.
Kui midagi pikemalt TKTK kohta teada tahad saada, siis küsi, võin õppekavast jne lähemalt rääkida. Jann @ kirjutab hetkel TKTK's lõputööd ja kõikide eelduste kohaselt peaks jaanipäevaks antud erialaga kõrgkoolis ühele poole saama...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 08:26 

Õpin autotehnikuks (varem: autolukksepp), ja võin õelda, et ei kahetse.
Õpetatakse absoluutselt kõike kui isegi vähe tunned huvi. Sa ei pea isegi mitte midagi oskama :) Kõige tähtsam on see, et sa poole aasta pärast ei mõtle: "Ah persse kah, lähen elektrikuks hoopis!"
Autotehnikuna õpid sa maalritöid, 100% autot lahti võtma kokku panema, 100% kõik selgeks kuidas mis töötab, kust/kuidas viga otsida, kust juppe saada, auto diagnostikat, keevitust, auto elektrit sulle näidadatkse huvitavaid programme kust kõikide autode andmeid saada jne.
---
Ühesõnaga mina ei näe ülikooli minekul mõtet. Raiskad 2-3 (mitu aastat see ülikool nüüd ongi) aastat, et õppida seda, mis tavaliselt enamus inimestele mitte midagi peale tühja raha kotti, midagi juurde ei anna.
3.5 aastat on aega õppida vähemalt meil ja selle ajaga saab küll kõik selgeks. Õpetajad ütlevad küll, et kes autodest jagab sellel elus tööpuudust ei tule. Kui ma ausalt mõtlen siis see nii ongi. Ükski mu tuttavatest ei ole tööta kui ta seda oskab. Tuleb kasvõi sõber külla, vahetad õlid asjad ära jälle 500.-

JUSTer on rääkinud...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 09:40 

Anna andeks, aga ma ei leia et see "tööpõld" oleks ja eluunistus, et kui syya tahad, pead kõik tuttavad läbi helistama, et kes õli tahab vahetada :kill
Aga noh, kui sul on neid 100tki ja kõik sidavad skyline`ide ja asjadega kus õli vahetad iga 3-4000 järel ja koguaeg on pedal põhjas siis on muidugi lill:D
Aga katsu õppida midagi spetsiifilist, mida iga tropp suvalise kuuri all järgi ei tee. Mingid mainstream vendade töölesaamine on alati loto, aga kui sa mingit masinat(mõni diagnost vms) valdad jne, sis on tööpõld oluliselt suurem, kasvõi mingi autoesindus kus tingimused head jne, juhul kui ise teha ei taha.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 09:43 
Moderator
Kasutaja avatar

JUSTer001 kirjutas:
Ühesõnaga mina ei näe ülikooli minekul mõtet. Raiskad 2-3 (mitu aastat see ülikool nüüd ongi) aastat, et õppida seda, mis tavaliselt enamus inimestele mitte midagi peale tühja raha kotti, midagi juurde ei anna.

Eks see ole inimeses kinni. Ise valisin endale eriala, mis meeldib ja mis tuleks kasuks. Sellepärast võingi öelda, et õppimine on köömes, kui oled huvitatud asjast. Ise raiskan 5 aastat ülikoolis õppides ja kui sõber külla tuleb, siis teenin ühe "abi" eest 10netes kordades rohkem :D Ülikooli hariduse peamine eelis on see, et seal omandava paberilipakaga on sul võimalik leida töö, mida igaüks ei ole kvalifikatseeritud tegema. Üks mitte nii levinud aspekt on ka see, et läbi ülikoolide on võimalik saada väga hea hinnaga mõni välismaine täiendkoolitus, mille nõudlus on Eestis suur, kuid spetsialistideks on isehakanud mehehakatised. Ja kuna ka meil hakkavad kunagi kehtima veel karmimad nõuded ning paraku on paber see mis maksab.
Mina olen poolt, et tõesti ärge ronige ülikooli ning õppige kõik autosid remontima. Jääbki nendele kellel viitsimist oma elust mõned aastad ülikoolile raisata, suurem klientuur.
Õli vahetus ja muud jooksva hoolduse remonditööd peaks küll igal mehel veres olema ning nende õppimisest ma küll aru ei saa :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 09:45 

Kõrgharidus ei ole saatanat. Pigem on küsimus valitud erialas. Reaalsus on siiski see, et kõrgharidusega on tunduvalt suurem tõenäosus saada mutrikeerajast kellekski kõrgemaks. Muidugi praeguse 3+2 süsteemi korral on bakalaureus :uhoh

Edit: Ise valisin keskkool + ülikool, hetkel teine aasta jookseb tehnika erialal.

Viimati muutis trykmann, 21.04.2010 11:53, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 11:40 
Kasutaja avatar

JUSTer001 kirjutas:

Üks kõige arulagedam ja elukaugem avaldus, mida ma siit foorumist eales lugenud olen.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 11:42 

charly kirjutas:
JUSTer001 kirjutas:

Üks kõige arulagedam ja elukaugem idee, mida ma siit foorumist eales lugenud olen.

njah, ex see JUSRer001 post näita selle foorumi keskmist taset-see peegeldub ka väga paljudes teistes postitusdes-mis teha, see on Eesti elu Charly

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 11:53 
Kasutaja avatar

r32 kirjutas:
Õli vahetus ja muud jooksva hoolduse remonditööd peaks küll igal mehel veres olema ning nende õppimisest ma küll aru ei saa :)

Nii ongi, ise õppinud "oma ala spetsialistid" teevad kõvat autoremonti. Pole haridust , teeb nagu mõte liigub ja mina pean tööl vanduma :kill Iga inimene võiks oma liistude juurde jääda. Kui inimesele meeldib autod ja sellega seonduv , las õpib ja teeb.
Selle nalja peale tuleb laulusõnad meelde Iga riigi korra ajal , fekalisti ikka vaja..

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 13:04 
Eliit

hallscorpio kirjutas:
r32 kirjutas:

Nii ongi, ise õppinud "oma ala spetsialistid" teevad kõvat autoremonti. Pole haridust , teeb nagu mõte liigub ja mina pean tööl vanduma :kill Iga inimene võiks oma liistude juurde jääda. Kui inimesele meeldib autod ja sellega seonduv , las õpib ja teeb.
Selle nalja peale tuleb laulusõnad meelde Iga riigi korra ajal , fekalisti ikka vaja..

Nagu mingi juster ennem mainis, et õpitakse kõike, diagnosti ja muud. Tean küll neid jaaah.. Puutun tihti kokku erinevate praktikantitega kutsekoolidest kes on õppinud plekksepplukkseppmaalerkomplekteeriadiagnostelektrikuteks ning paraku reaalselt ei tee nad mitte midagi. On erandeid aga neid on vähe.

Ise olen aastaid automaaler suures margiesinduses ja autokeskuses. Paraku pean tõdema, et ma ei ole kutsekoolis käinud. Õigemini olen aga õppisin totaalselt teist eriala mis oli autodest üüratult kaugel ning viimaks jäi seegi lõpetamata. Ja siis mina pean käima praktikantitel ja õpipostel näpp perses järgi ja näitama kuidas mida tehakse sest nad pole enamus asjadest kuulnudki.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 16:26 

JUSTer001 kirjutas:

Õige õige... chillida ja juhutöid teha on kordades parem, või kui kopa ette lööb siis saab alati ju kodumaa seljataha jätta ja kuskil "heaoluühiskonnas" edasi libiseda :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 17:09 

Kui ei ole ikka kõrgharidusega ja haritud inimestega kokku puutunud, siis võib muidugi tunduda, et ülikool on ajaraiskamine. Kõrgharidus on siis mõttetu, kui antud aine vastu huvi puudub ja on selge, et näiteks majanduse või juura bakalaureust on mindud madala tasemega kõrgkkooli tegema lihtsalt lapsepõlve pikendamiseks või soovist "hakata rikkaks". Fakt on see, et lisaks ametialastele oskustele on kõrghariduse puhul enamasti pandud rõhku ka inimese üldise harituse tõstmisele, silmaringi laiendamisele ja mõttevõime arendamisele. Ega kui mõistus ikka ei võta, siis on ka midagi TTHK-laadset parem kui järgmised 10a poe taga õllet libistada ja elu mõtet otsida. Sellega ei taha ma ütelda, et kutsekates ainult idioodid käiksid, aga kohati tundub, et nende kontsentratsioon on kõrgharidust omandavate isikute seas veidi väiksem. Targemad tegelased jagavad suhteliselt ruttu ära, et niisama kutsekas tiksumisega kaugele ei jõua ja kõrghariduse raames koguneb enamik "muidumehi" teatud erialadele, mis nende taset kõvasti alla tõmbab.
Lõppude lõpuks on inimesed erinevad ja mõni 12a jaapanlane on 3x intelligentsem keskmisest 40a kõrgharidusega eurooplasest. Mõni tahab sõpradel "õlisid ja asjasid" vahetada, teine spetsialiseeruda ja asjaga süviti tegeleda... Sama moodi kindlustab mõni omale eluaegse teenistuse fekalistina, teine otsib uusi väljakutseid ning pidevat arengut...
Teemaalgatajale soovin igatahes jõudu elukutse valikul :wink:

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.04.2010 17:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Muide... keegi ei keela peale kutsekat ülikooli minna :D Mina nii tegingi. Tagantjärgi küll natuke kahetsen, et 2 aastat kutseka peale raiskasin... samas kohe peale gümnaasiumit ei olnud erilist tahtmist ülikooli minna.

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 54 postitust ]  Mine lehele 1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis