Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 04.05.2025 01:47

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 17 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine

Korduseksam sõiduoskuse tuvastamiseks
sõltumata vanusest, iga 20a tagant 5%  5%  [ 5 ]
sõltumata vanusest, iga 10a tagant 11%  11%  [ 11 ]
seotud pensionieaga, iga 10a tagant 10%  10%  [ 10 ]
seotud pensionieaga, iga 5a tagant 34%  34%  [ 35 ]
täielik lollus (soovitatavalt kommenteerin) 39%  39%  [ 40 ]
muu ettepanek (soovitatavalt kommenteerin) 2%  2%  [ 2 ]
Hääli kokku : 103
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Korduseksamid juhtimisõiguse kinnitamiseks
PostitusPostitatud: 06.10.2012 23:54 
Kasutaja avatar

Kuna foorum on vastav, siis kindlasti tuleb siit omajagu läbu, aga proovime siiski mõtteid arendada ja arvamusi koguda :)

Sissejuhatuseks tsiteerin üht mu tänast postitust:
"Olen aastaid juba rääkinud ja sain täna taaskord kinnitust - pensioniealistele tuleb teha sõiduoskuste kontrolliks korduseksamid. Olgem ausad, täiesti tuntav protsent nõuka ajal load saanuitest jääksid tänaste ARK'i eksamitasemetega hätta.
Paraku liikleb igapäevaselt tänavail suures koguses juhte, kelle sõiduoskused jäävadki aega, mil load sai omandatud. Seekord ei aidanud ka väääga pikk signaali andmine 84-aastase härra tähelepanu köita, et edasise tagurdamise tulemusena rihib ta sirgelt mulle tagumisse otsa... Pisike Golf 3, ei olnud toonklaasi vms segavaid faktoreid ja kõik peeglid olid olemas, ent siiski härra lihtsalt ei näinud... Oeh..."

Ühesõnaga, mina olen endiselt veendunud, et teatud vanuses tuleks siiski teostada korduseksameid. Üks võimalik ettepanek oleks seda teha alates pensionieast iga 5a tagant. Jah, mul on endalgi on(/olnud) vanemaid autojuhtidest eelkäijaid, aga oleme ausad... nii mõnegi autos viibides käib/käis turvavöö esimese asjana kinni.

Seega proovin esimest korda foorumiformaadis küsitlust läbi viia, eesmärgiga puhtal 'olukorrast riigis' antud foorumi lõikes arusaama saada. Kui asjal on jumet, siis mine tea...

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: Korduseksamid juhtimisõiguse kinnitamiseks
PostitusPostitatud: 07.10.2012 00:17 
Kasutaja avatar

Ma pigem arvan, et ehk pensionieas olevatel kodanikel tuleks seda ehk kontrollida kui üldse selline asi rakendada. Kuigi ma arvan, et pole seda üldse vaja.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 00:21 
Kasutaja avatar

Asi pole niivõrd oskustes ju.
Tervisetõend. Protseduur võiks eakamatel ainult "sügavam" olla.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 00:28 
Kasutaja avatar

ValgeKotkas kirjutas:
Asi pole niivõrd oskustes ju.
Tervisetõend. Protseduur võiks eakamatel ainult "sügavam" olla.

Seda ma silmas pidasingi, ei osanud kuidagi end koheselt väljendada lihtsalt.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 00:30 
Kasutaja avatar

Mul oli vastamisaken nii kaua lahti, et ei näinudki sinu postitust. :D
Otsisin seadusi seoses tervisetõendiga, aga ei leidnud. Keegi aitab/teab?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 00:31 
Kasutaja avatar

ma kusjuures pooldaks seda juhul, kui see toimuks tasuta ja näiteks igas vanuses üle 10a. aga kuna tasuta ei saa arkis mitte midagi, siis leian, et pole vaja.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 11:32 

Eksameid peaks tegema kõik üle 60a juhid. Lisaks peaks läbitama ka põhjalikum terveise kontroll. Tegemist on juba kõrge riski astmega juhtidega.
Pea igapäevaselt näen neid vanureid roolis, kes ei pane liiklusmärke tähele ning maanteel sõidavad 50-70ga.
Aegajalt satub ka enesetapjaid rooli, sest keeratakse lihtsalt maanteel sulle ette ja jäädakse keset teed teosammul kiirust koguma.
Eilne näide: sõidan mina mööda vääna - viti teed mööda klooga maantee poole. Enne maanteega ristumist on väike tankla. Kuna tankla teeotsast kuni maantee ristumise kohani on vähemalt 50m siis enne tanklat oli kiirus ca 80. Kui hakkasin tankla väljasõidu teele lähenema siis keeras sealt välja ca 60a mammi oma pisikese Clioga. Täpselt minu nina ette. Täiesti tuimalt. Ilma liiklust kontrollimata keeras lihtsalt peateele ette. Mul oli tükk tegemist, et mitte talle selga sõita oma 2 tonnise kolakaga. Ok, sain ise pidama. Avaldasin talle oma arvamust pika signaaliga. Tädi ei teinud sellest väljagi ja sõitis ilma mingisuguse reaktsioonita vaikselt klooga maanteele välja. Kuna ristmik on suhteliselt lai ja hea nähtavusega kohas siis nägin, et vääna poolt tuleb üks vanem bmw tõenäoliselt normaalse maantee kiirusega. Tädike keeras ka temale täiesti tuimalt ette. Bemmi juhil oli juba veidi rohkem tegemist, et mitte see clio käkk veel väiksemaks sõita. Õnneks läks sel päeval sel mutikesel väga hästi. Kui mina temast lõpuks mööda sain, siis vaatas ta mind veel ülimalt tigeda pilguga nagu tema poleks milleski süüdi.

Seega, kindlasti peaks üle 60 aastased käima iga 5a järel eksameid tegemas ning tervisekontrollis, mis võiks ka reaktsioonide kiirust kontrollida.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 12:19 

Selliseid kirjeldusi lugedes võiks iga inimese korduseksamitele saata.
Tervisetõendi karmistamisega olen nõus.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 12:26 
Kasutaja avatar

Ei ole küll kuskilt jäänud muljet et vanainimesed olulise osa liiklusõnnetustest põhjustaksid. Pigem ajudeta noored!

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 12:43 
Kasutaja avatar

ei tea milleks seda vaja peaks olema. mida rohkem ma autoga sõidan seda paremini ma seda teen lõpuks. Iga normaalne inimene kellel tekib mingi terviserike mis võib olla ohtlik ei sõida lihtsalt enam autoga ja nii ongi. Mõnes riigis ei pea isegi lube uuendamagi. Siis võiks nagu haridust ka kontrollima hakata, oled äkki lolliks peast läind siis jääd ülikoolidiplomist ilma.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 13:49 
Kasutaja avatar

Ise pooldan ka mõtet, et iga 5a tagant kontrolli uuesti, ning kontrollid peaksid olema põhjalikud. Seda siis pensionieas. Arstlikud kontrollid võiksid muidugi kõigil vähe põhjalikumad olla.
Viimasel ajal olen tähele pannud, et 90% juhtudest, kui keset päeva keegi täistuledega vastu sõidab, on seal roolis pensionär. Sama kehtib ka maanteel 90 alas 70ga liikuvate sõidukite kohta. Pluss siis veel igasugused põhjendamatud manöövrid jms.
Suvel sai sõpra oodatud kohaliku poe ees umb 30 min, selle aja jooksul sai nähtud kolme huvitavat situatsiooni, kusjuures kõigi põhjustajateks silma järgi hinnates 70+ aastased kodanikud. Üks neist unustas toidukoti katusele ning hakkas ära sõitma, teine unustas käsipiduri peale panna ning auto hakkas veerema, õnneks kõrvalseisja sai õigel ajal jaole. Kolmas mees suutis parkimiskohale manööverdades kaks kõrvalist autot ära kriipida.
Minu jaoks näitavadki sellised situatsioonid, et vanade inimeste tervisekontrollid peaksid toimuma tihedamini. Jah tõesti, kunagi võis ju vägagi andekas roolikeeraja olla, kuid oleme ausad, aeg teeb oma töö. Ja vaevalt nüüd kõik vanurid mingisuguse terviserikke ilmnemisel oma load kohe nurka viskavad, ikka proovitake kuidagimoodi hakkama saada.

Ei üldista kõiki pensioni eas olevad kodanikke, kindlasti leidub ka neid kes tulevad oma masina juhtimisega paremini toime kui mõned vahtralehtedega liiklejad, kuid seda võikski arstlikud kontrollid välja selgitada.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 14:02 
Kasutaja avatar

Mõttetu,ise kunagi 60+ olete,siis kirute ,et kurat seda jama vaja on.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 14:31 
Kasutaja avatar

Igasugused load ja liiklus seadused peaks üldse ära kaotama. Kellel neid ikka vaja on.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2012 16:40 
Kasutaja avatar

oleks kõik viisakad liikluses siis ei jää ka need 70 aastased jalgu aga praegu on nolgid parajad m*nnid ja ka 70 aastaseid v*tupeasid on küllaga. :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 08.10.2012 03:19 

Võibolla oleks mõte hea, kuid pean siiski maha laitma, sest tasuta ei saaks siin riigis midagi toimima niikuinii.

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 17 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis