NIIIIII.
Nüüd läheb asi huvitavaks

Ühte asja ma ennem ei maininud, nimelt seda, et auto on tehasest tulnud parempoolse rooliga, ehk UK variant.
Ümberehitus on tehtud ilmselt leedukate endi poolt.
Valga ARK keeldus mu autot arvele võtmast ja otsus oli, et masin ei vasta nõuetele.
Euroopa liidu seadused räägivad aga teist juttu

'
Eesti ARK keeldub tunnistamast Euroopa Komisjoni "Tõlgendusteatis teisest liikmesriigist pärit mootorsõidukite registreerimise korra kohta" punkti 3.3.2. mis ütleb, et:
/.../
Asjaolu, et mootorsõiduk on teises liikmesriigis juba registreeritud, tähendab, et selle liikmesriigi pädevate asutuste hinnangul vastab mootorsõiduk kõnealuses riigis kohaldatavatele nõuetele. Pädev asutus võib teises liikmesriigis juba kinnitatud, registreeritud või registreerimata mootorsõidukile kinnituse andmisest seega keelduda ainult juhul, kui mootorsõiduk kujutab tõsist ohtu rahvatervisele.
/.../
Pelga asjaolu põhjal, et sõiduk on saanud kinnituse teise liikmesriigi reeglitele vastavalt ja et selle teatud tehnilised omadused ilmselt (kuid mitte tingimata) erinevad vastuvõtvas liikmesriigis sätestatud omadustest või selle riigi samaväärse tüübikinnituse omadustest, ei ole põhjust väita, et inimeste tervis ja elu või keskkond oleks tõsiselt ohustatud."
Minuga käituti aga natukene ülbelt Valgas ja nõuti, et ma tooks siis Leedust ka vastavad paberid mis tõestavad auto kompleksust.
Selle peale ma ütlesin, et see pole üldse minu rida ja maanteeamet peaks ise sellega tegelema (hea, et kallale ei tuldud selle lause peale).
Seadus arvab aga teisiti:
/.../
Kõnealune kord ei tohi dubleerida kontrollimeetmeid, mida on muude menetluste käigus kas samas riigis või teises liikmesriigis juba võetud. Järelikult ei ole riigiasutustel
õigust nõuda tehnilisi katseid, kui need katsed on teises liikmesriigis juba tehtud ning nende tulemused on riiklikele asutustele kättesaadavad või antakse vastava soovi korral nende käsutusse. See nõuab aktiivset lähenemist riigiasutuselt, millele esitati mootorsõiduki kinnitamise taotlus või — sellega seoses — teise liikmesriigi kinnitusasutuse väljastatud kinnitustunnistuse vastavuse tunnustamise taotlus. Lisaks nõutakse asjakohasel juhul aktiivset lähenemist ka viimatinimetatud asutuselt ning seda silmas pidades on liikmesriikide ülesanne tagada, et pädevad kinnitusasutused teeksid omavahel koostööd eesmärgiga hõlbustada importiva liikmesriigi turule juurdepääsu saamise korda.
Tuleb välja, et Eesti riik ei tunnista Euroopa Liidu seaduseid.
Advokaat ütles, et süveneb asja, aga ilmselt peavad nad selle arvele võtma ikkagi.
Rikutakse ju selgelt kaupade vaba liikumise põhimõtteid Euroopa liidu siseselt ja eiratakse Euroopa ühenduste komisjoni teatist.
Valgas öeldi mulle, et meil kehtivad Eesti seadused, aga minu arust liitus ka Eesti Euroopa liiduga or what!?
Tõlgendusteatis:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:ET:HTML