No tegelikult ikka tehakse vastupidi ka. Olen kuulnud juhust, kus "osteti" 9 kohaline mikrobuss ja tehti 2 nädalane euroopa trip. Lepingutasu oli odavam kui rendist auto võtta nii pikaks ajaks. Ja ei olnudki müüjal muud teha kui asi tagasi võtta. Eks loomulikult võid seal hakata protsessima niiöelda renditasu, võtad samaväärse auto (vanus jne) ja nõuad välja. Aga noh selge on see, et vabatahtlikult vaevalt seda keegi maksab ja ainult kohtu kaudu.
Aga mis puutub auto parklasse jätmisega ostmise küsimusse, siis jah mina olen ka ostnud nii. Tegelikult ongi see kõik üks nokk kinni saba lahti värk. Kuskil pole ju kirjas, et müüja peab auto sulle kohe esimene päev üle andma, võib vabalt viimasel päeval ka anda ju. Küll aga on liisingult raha saamise aluseks, et on allkirjastatud üleandmis-vastuvõtmis akt, auto on ARK-s liisingu nimel. Seega ongi nii, et kui müüja sind ikkagi piisavalt ei usalda, aga üleandmis-vastuvõtmis akt on vaja vormistada, siis jääbki parkla variant. See on ka suht loll väide, et mina olen selle eest ju maksnud ja tahan sõita. Mida sa maksnud oled, mingi 10% sisse? Kui ei ole raha autot osta, siis toimetadki müüja reeglite järgi ja kui tema kardab et lõhud auto ära või vigastad muul viisil, siis ei jäägi muud üle. Punkt võib ju öelda küll, et auto tuleb tagastada samas seisus, aga selle hindamine on juba subjektiivne ja ei välista lepingu üles ütlemist. Ehk oletame et ostan selle auto ära, teen järgmine päev avarii ja mõtlen et avariilist autot ma küll endale ei taha. Ütlen lepingu üles ja annan tagasi. Auto saab ju samasse korda ikka, kasko teeb korda, aga "mis hinnaga". Müüja peab veel ootama kuni autot remonditakse, lisaks on ta niigi juba teatud aja jalamees olnud, mil sina sellega ringi hullasid. Ja noh lõppkokkuvõttes pole see sisuliselt ikkagi see auto mida sa müüsid. Nüüd on sellega avarii tehtud ja endal kehv tunne. Eks see kõik on must tsenaarium, aga J.O.K.K. tsenaarium. Ja minu arust ka täitsa mõistlik, et liisingu ostedes on kallim. Müüja sisuliselt sponsoreerib, et keegi saaks kaks nädalat tema rahakoti peal liugu lasta. Müüjal pole ei raha ega autot ju.
_________________ Signalisatsioonide, mugavusmoodulite, parkimisabide müük ja paigaldus - kõikide autode diagnostika, VAG immo probleemid ja spidode vahetus (immo) ja sellega seotud odonäitude korrigeerimine Tallinnas soodsa hinnaga - 55 15 335
|