dellu kirjutas:
Kinnisvaraga ilmselt pole mõtet võrrelda väga või on? Kinnisvaramaakler ilmselt suudab mingit lisandväärtust ka anda, aga kiirmüügiärikas lihtsalt soovib sinult tasuta saada ja ise siis kallilt müüa.
Ma ei võrrelnudki kinnisvaraga, lihtsalt nagu kinnisvara eraisikuna müües, samamoodi helistatakse autot eraisikuna müües ja üritatakse oma "teenust" maha müüa. Tauf auto jms müüjatele ei helistata ju. Tõin lihtsalt näite kinnisvarast, kus seda välditakse.
Aga tegelikult kui vaadata, siis mingil määral saab küll võrrelda.
Laias laastus on tegurid sama. Mingi X asi, mida soovitakse müüa, eraisik, kes seda müüb ning siis teenusepakkuja. Olgu selleks kas siis kiirmüügiärikas(suvaline "maakler") või müügifirma (kinnisvaravahendusfirma). Sarnaselt nagu autoturul on eristatavad kiirmüügimehed ja on korraliku(ma)d müügifirmad, on ka kinnisvaras suvalised isehakanud maaklerid, ning samas on ka korralikud.
Mis lisandväärtust see suvaline maakler su kinnisasjale annab, kui tal on jooksvalt 100+ objekti töös? Tema esimene ja ainuke eesmärk ongi su kinnisasi võimalikult kiirelt maha müüa. Ilusate piltide, ahvatleva teksti kirjutamine ja portaalidesse kuulutuse lisamine on ju sama nii rondiärikal kui "maakleril". Mitte kumbki ei tea tegelikult objekti (olgu selleks auto v kinnisasi) kohta muud, kui omanik talle rääkinud on...kas omanik räägib ausalt või tahab ikka asja maha müüa? Naabrid on vaiksed, korter on soe/ hästi hoitud ja hooldused õigel ajal tehtud. Maakleri ja rondiärika oskus ongi ainult leida see optimaalne hind ja võimaliku ostjat meelitada.
Muidugi ma ei taha väita, et maakler on mõttetu. Maakleril ja maakleril on vahe. Ainult vahendustasu ei tasuks ka vaadata, ega autofirma teenuse kasutamisel ei vaata ka ainult hinda ju? Seal on kümneid tegureid taga, alates siduvast lepingust, reklaamist kuni personaalse lähenemiseni.
@dellu: Normaalne maakler teeb ikka ainuesinduslepingu müüjaga ning seeläbi on ainult temal õigus ja võimalus kinnisasja müüa. See hoiab eemale nii "Libamaaklerid" kui näitab ka võimalikule huvilisele profesionaalsemat lähenemist, kui on üks korralik kuulutus, mitte kolm erinevat (mis pahatihti erinevad endast nii hinna kui tegurite poolest).