Tervist,
Niisiis, tegin umbes 10 kuud tagasi siinsamas foorumis postituse, uurimaks maad ennem auto ostu. Sain palju targemaks, kuid venitasin ostuga kuni load käes. Nüüd on siis permis de conduire olemas, aga autoturg võrreldes eelmise aastaga kõvasti sandim. Samas on mul ka ostu kriteeriumid rangemad.
Kui eelnevalt oli soov Audi osta, siis nüüd võiks olla diisel Audi, ideaalis TDI. Ökonoomne ehk siis minu mõistes alla 9L sajale linnas. Mida vähem seda parem muidugi. Kindlalt manuaal, kui konditsioneer ka siis super. Erilist vahet pole kas sedaan või universaal, pigem on määravaks faktoriks kütusekulu ning ka välimus. Hinnaklass võiks olla -1500 euri.
Näiteks:
http://www.auto24.ee/used/1599973 (hetkel sellises hinnaklassis saadaolevatest ideaalne minu jaoks, ent omanik ei vasta telefonile ega sõnumitele.)
Siiski on mul kahtlused oma soovides. Mitte nüüd sellepärast, et ma nii väga kahtleks oma kriteeriumites, vaid sellepärast, et selliseid isendeid ma kohe lihtsalt ei leia mitte kuskilt sellises hinnaklassis. Need mis olid, on juba müüdud ja need mis on müügis veel, nende omanikud kas ei vasta või ei jäta väga usaldusväärse müüja muljet.
Olen ka autoplatsidel ringi vaadanud, teades, et sealt naguinii midagi ei leia. Kuid olles mõnda huvipakkuvat masinat näinud, tulid müügimehed ligi pakkusid kohe 50% allahindlust ja ei olnud isegi nõus proovisõitu lubama teha.
Esindusest nii odavalt ei saa midagi... või kui saab, siis on tegemist just nimelt selliste markidega, mis mind ei köida. (Opel, Toyota, jne)
Ja nüüd siis ma mõtlengi, et kas tasuks oodata ja edasi uurida, kuni ma ÄKKI leian mõne müüja, kellelt ma saaksin mõne TDI Audi millel pole peidetud vigu, mis sobiks mulle ideaalis ja mille omanik ei jookseks minema kui ma talle ostueelsest ülevaatusest juttu teeksin?
Või tasuks mul lihtsalt otsida midagi muud hoopis?
Kui nüüd alternatiivseid ostukriteeriume arendada, siis tekib jälle terve rodu küsimusi...
Mis marki osta, millel odavaimad varuosad, mis on vastupidavam ja milline vastab mu iseloomule. Ma ei oota, et mu auto laguneks kohe peale ostu, aga nii vana auto puhul, sellises hinnaklassis tuleb ilmtingimatta ka kaaluda auto ülalpidamiskulusid.
Kunagi oli suur soov osta Mersu... aga seda soovi kõigutasid jutud, et MB varuosad on jällegi hingehinda maksvad jne. BMW kohe lihtsalt ei köida põhjustel mida ma ei maini ja igasugused riisikad võivad olla ökonoomsed, aga näevad nii rõvedad välja, et hing jääb kinni. Ma muidugi pole kindel, mis lugu vanemate mersudega on... ma eelistaksin ausalt öeldes MB-d Audile, aga varuosade jutt oli see mis pani ümber mõtlema. Samuti mersud teadatuntud taksod, millest on elu välja sõidetud.
Olen ka tähele pannud, et paljud autod, mis auto24-s müügiks, on ilma VIN-koodita(ehk siis avaldamata VIN-koodita). Kas sellisest autost ja müüjast tasuks eemale hoida? Sest mis muu põhjus on varjata koodi, kui mitte avarii või muu halb taust seotud autoga?
Ja kui suur vahe on diislil, turbodiislil ja TDI-l ehk siis sissepritsega turbodiislil kui ma ei eksi? Eeldan, et TDI on neist kolmest kõige vahvam

Praktilise poole pealt ma ei oska öelda muidugi... loogika ütleb, et TDI on üsnagi kiire minekuga ning peaks olema ka ökonoomsem kui tavaline TD või diisel? Ning kas diisel on oma ökonoomsust väärt, või on sellel teistsugused ülalpidamiskulud?
Lisaks veel mainiksin, et no offense auto omanikele, kes omavad minule vastukarva olevaid marke. Hea meelega kuulan kriitikat ja erinevaid näiteid sellest, kuidas teid on teeninud või siiamaani teenivad igasugused autod. Pigem on sellest kasu, kui mu silmaring avaneb ja ma ei piira oma ostukriteeriume vaid paari margi vahel.
Ehk oskab siinne kommuun veel valgustada mind ostuspektrumite alal?
Kui eelmine aasta jätsin unarusse asja, siis praegu on minu nr.1 prioriteet auto endale muretseda.
Respect.