Sannu^^ kirjutas:
1) Palka maksab tööandja küll.. Aga elukallidust riigis peaks ikkagi korraldama valitsus. Kui ikka palgad hindadele järgi ei jõua, siis pole selles ju tööandjad süüdi. Või on?
3) "Kui palk on normaalne ja endal kõik toimib" - aga inimesed, kellel ei ole palk "normaalne"? Vaata enda ninaotsast natukene kaugemale!
olen jah riigiametnik, aga sama hästi võiksin olla elektrik või torumees, sest muutub üksnes see, kes mulle palka maksab. Vahe on see, et torumehena või elektrikuna või pottsepana või muu oskustöölisena või kasvõi rekkajuhina teeniksin ma rohkem! normaalne kaugsõidu rekkajuht saab ca 1500 EUR netopalka kuus, töötab kaks kuud ja siis on ühe kuu kodus. Torumees küsib silma pilgutamata 10 EUR tunnis. Elektriku sain sõbrahinnaga ja maksan 8 eur tunnis. Minu palk on 5 eur tunnis ja ma ei virise, pean seda täiesti okeiks palgaks. Kui vaja, siis vahetan töökohta.
1) Kas riik määrab hinnad? how come? ofkoors meil on "piima hinna seadus" ja siis meil on veel "adidase dressi hinna seadus"; esimene neist ütleb, et piim on praegu jõhkralt odav, 50 sendine hind tuleb viivitamata tõsta krooni peale! ja teine ütleb, et adidase dressi ei tohi sa mitte müüa odavamalt kui 100 eur! Hinnad määrab kaupmees. Kaupmees määrab hinna ennekõike sisseostuhindade, turu nõudluse ja konkurentsi abil.
3) palk ei ole normaalne? Kes selles süüdi on, et palk normaalne ei ole? Õpi midagi ja tee tööd, siis on ka normaalne palk. Ma arvan, et me kõik peaksime küsima oma vanemate, ennekõike vanavanemate käest, kus nad tööd teinud on, palju nad tööd teinud on, palju nad palka on saanud ja palju nad pensioni saavad. Minu vanavanemad on töötanud alates sellest kui siberist tagasi tulid ilma ühegi pausita kuni pensionini. Vanaisa puhul siis ca 40 aastat nonstop töötamist Sindi vabrikus, millele eelnes 8 aastat siberis kulla ja tinakaevandustes. Puhkust ei olnud, sest pärast tööd tuli ehitada oma maja, kasvatada lapsed, harida põldu ja mida iganes. Ja see, et maja ehitati 10 a, on täiesti normaalne. JA täna saab mu veel elus olev vanaema 180 EUR kuus pensioni, millest peab üksi üleval vanaisa poolt ehitatud maja ning mõned aastad tagasi oli tal nii palju sääste, et andis raha nii mulle kui mu isale. Täna me küll toetame teda ja maksame talle raha, aga seda üksnes seetõttu, et me raiskasime tema säästud ja raha ära ning ühe inimese pension on maja korrashoidmiseks natuke vähe. eriti talvel. See ongi loomulik kulg, et lapsed peavad oma vanemate eest hoolt kandma ja neid toetama, kui nemad enam ei jaksa. Selle asendamiseks on tõepoolest pensionisüsteem, aga kas keegi teist maksab nii palju makse (igakuiselt), et kõikidele eesti pensionäridele mõnus sissetulek võimaldada? Vaadake palju on pensionäre ja siis vaadake palju te ise maksu maksate (oma palga pealt, sotsiaalmaksu). Ja sellest teie poolt makstavast maksust võtke maha arstid, haigusrahad jne.
Ja kui ma peaksin jääma töötuks või haigeks, ma ei pea muretsema, sest minu pealt on korralikult riigimaksud makstud ning see tagab mulle igati normaalse töötu abiraha ning haigusrahad üsna pikaks ajaks.
Imestan lihtsalt, kuidas inimesed viitsivad kiunuda ja imestan ka suhtumist, et mitte midagi tegemise eest peaks keegi sind ülal pidama. Soome riik on seda teinud, makstes lihtsalt diivanil vedelejatele 700 eur kuus töötu abiraha, aga see ongi põhjustanud soomes üsna raske sotsiaalkriisi, millest välja tulemises ei olda üldse kindlad. Ja teine asi, mine proovi soomes 700 eur kuus rahaga ära elada. 200 EUR eestis võimaldab sama mõnusa äraelamise, kui 700 EUR soomes.
P.S kui oled kellegile tite taha teinud, siis see ongi loogiline, et sa selle tite eest ka hoolitsed ja teda üleval pead. Normaalne peremudel on vanemad ja nende lapsed. kõigepealt hoolitsevad vanemad laste eest ja pärast vastupidi.
P.S.S TMF, sul pole piisavalt palka? Samas aga on sul tööd nii palju, et tallinnasse mu ahju laduma ei jõudnud sel aastal

miskit on ju valesti, et palka pole, aga tööd ei tee. Kuidas ja millega saaks riik aidata, et su palka tõsta? palun kirjuta mulle, äkki saan aidata!
ahjaa, tahtsin veel lisada, et ma alustasin ametlikult töötamist 2002 aianduskeskuses abitöölisena. Teenisin ca 2500 eek kuus; 2004 toimus upgrade Tartu Maksimarketi tehnikaletti kus teenisin lausa meeletud ca 4000 EEK kuus, raha jätkus laaberdamiseks, auto ostmiseks, mööda linna kruiisimiseks jne. Kohe kui baka oli käes 2006, sain erialasele tööle ning siis pakuti täiesti peadpööritavad 10 000 eek kuus.
Uku, ära krt jaura:D Minuarust jäi Sinu ahju ja korstnajutt 2013 kevadesse. Mul see aasta t6esti polnud aega.
Ja Uku, sa oled riigiametnik ja see palgajutt saabki hetkel vaid sinu silmanurgast vaadatuna olla. Mina teenin hetkel umbes 20-30 eurot tunnis. Talvel elan Soomes, kus sama tööga teenin umbes samamoodi. Ja kurat, mind su ahi ikka häirib. Ise Sa ytlesid, et sel aastal ei ole v6imalik. Et jääb 2013 keadesse? Pole siis siinkohal viisakas jutustada, miks ma sel aastal ahju laduma ei j6udnud jne
Mina alutasin 16. aastaselt autopesula pidamisega. 18. a. v6tsin juurde teise pesula ja paari aasta pärast j6udsin järeldusele, et 70 aastaselt ma ilmselt autosid enam ei pese.Pottseppa ära k6rvuta ehitajaga. See on nagu näpu.ja mnni v6rdlus.