tsett kirjutas:
Sannu^^ kirjutas:
1) Palka maksab tööandja küll.. Aga elukallidust riigis peaks ikkagi korraldama valitsus. Kui ikka palgad hindadele järgi ei jõua, siis pole selles ju tööandjad süüdi. Või on?
mis moodi? makstes teenusepakkujale vahe kinni?
Pidasin just silmas aktsiise jms. Neid ei kontrolli riik?
usku kirjutas:
1) Kas riik määrab hinnad? how come? ofkoors meil on "piima hinna seadus" ja siis meil on veel "adidase dressi hinna seadus"; esimene neist ütleb, et piim on praegu jõhkralt odav, 50 sendine hind tuleb viivitamata tõsta krooni peale! ja teine ütleb, et adidase dressi ei tohi sa mitte müüa odavamalt kui 100 eur! Hinnad määrab kaupmees. Kaupmees määrab hinna ennekõike sisseostuhindade, turu nõudluse ja konkurentsi abil.
3) palk ei ole normaalne? Kes selles süüdi on, et palk normaalne ei ole? Õpi midagi ja tee tööd, siis on ka normaalne palk. Ma arvan, et me kõik peaksime küsima oma vanemate, ennekõike vanavanemate käest, kus nad tööd teinud on, palju nad tööd teinud on, palju nad palka on saanud ja palju nad pensioni saavad. Minu vanavanemad on töötanud alates sellest kui siberist tagasi tulid ilma ühegi pausita kuni pensionini. Vanaisa puhul siis ca 40 aastat nonstop töötamist Sindi vabrikus, millele eelnes 8 aastat siberis kulla ja tinakaevandustes. Puhkust ei olnud, sest pärast tööd tuli ehitada oma maja, kasvatada lapsed, harida põldu ja mida iganes. Ja see, et maja ehitati 10 a, on täiesti normaalne. JA täna saab mu veel elus olev vanaema 180 EUR kuus pensioni, millest peab üksi üleval vanaisa poolt ehitatud maja ning mõned aastad tagasi oli tal nii palju sääste, et andis raha nii mulle kui mu isale. Täna me küll toetame teda ja maksame talle raha, aga seda üksnes seetõttu, et me raiskasime tema säästud ja raha ära ning ühe inimese pension on maja korrashoidmiseks natuke vähe. eriti talvel. See ongi loomulik kulg, et lapsed peavad oma vanemate eest hoolt kandma ja neid toetama, kui nemad enam ei jaksa. Selle asendamiseks on tõepoolest pensionisüsteem, aga kas keegi teist maksab nii palju makse (igakuiselt), et kõikidele eesti pensionäridele mõnus sissetulek võimaldada? Vaadake palju on pensionäre ja siis vaadake palju te ise maksu maksate (oma palga pealt, sotsiaalmaksu). Ja sellest teie poolt makstavast maksust võtke maha arstid, haigusrahad jne.
1) Sama jutt: aktsiisid ja värgid ei ole riigi kontrollida?
3) Olen töötav üliõpilane. Õpin tasuta kohal. Ei saa öelda, et ma õppida ei viitsi ega pea ei võtaks. Aga kas palgad vastavad elukallidusele?
Juba su enda jutus on vastukõla: su vanaema andis raha nii SULLE kui su ISALE. Miks ta teile raha andis? Ilmselt sellepärast, et teil oli seda vähe? Järelikult: sinu ja su isa sissetulekud polnud piisavad.
Ütled, et nüüd toetate enda vanaema rahaliselt ja bla-bla-bla. Oled sa mõelnud inimestele, kellel pole lapsi? Või pensionäre, kelle lapsed on surnud?
Oskad sa mulle äkki vastata, miks inimesed lähevad Soome tööle? Räägid, nagu elu Eestis oleks ääretult hea. Vaevalt, et inimesed kliima pärast Soome tööle lähevad..
Aga invaliidid? Ma ei räägi siinkohal ainult liikumispuudest. On olemas päris palju selliseid haigusi, mis nõuavad kallite ravimite tarbimist - südamehaigus, suhkruhaigus jpm.