wax kirjutas:
FB-st:
Georgi lint kui rusikas nina all.
Ma olen valmis andestama, aga mitte neile, kes mulle Georgi linte nina alla topivad ja solvunult pikali pilluvad, kui sõna okupatsioon kuulevad. Nende inimeste hoiak on mulle üheselt selge: Georgi lint on omamoodi rusikas, mis mulle nina alla pistetakse, et ma aru saaksin – me kavatseme teid kunagi uuesti „vabastama“ hakata...
Tõesti -ei ole ilus, kui Rocca keskusesse minnes noored piiravad ümber, topivad georgi linte näkku ning kui neile viisakalt vastata - tänan, ei soovi, irwitatakse otsa ja öeldakse- "A po russki eta kak?" See tekitab trotsi ja vastikust neidsamuseid isikuid lintide sisse toppida ja saata kuhugi.. pikalt ...
Tegelikult omistame Georgi lindile omadusi, mida tal tegelikult endal ei ole. Nõukogude võim kaotas peale revolutsiooni ja võimuhaaramist Venemaal selle lindiga seotud ordeni sootuks. Algupäraselt on tegemist Ekaterina II poolt 1769 asutatud Püha Georgi Ordeniga. Selle nelja erineva tasemega ordeniga on autasustatud üle 10 000 isiku, selle kõirgeima I taseme on aga pälvinud 23 isikut.
Kodusõjas aga bolševike vastu võidelnud kaasmaalaste hulgast autasustati enne enamlaste võitu selle ordeniga just nõukogude võimu vastu sõdinud väljapaistvamaid sõjamehi.
Seetõttu kaotas nõukogude võim sellise autasu loomulikult sootuks
2000-dal aastal võttis tollane Vene föderatsioon sarnase nimetusega autasu uuesti kasutusele, seda enam nimeliselt ei omistatud, oli küllalt laialdaselt kasutusel.
Laialivalguva mõttega aktsioone korraldatakse seda linti lehvitades 2005 aastast, selles ajast on lindile ka proovitud isamaasõja ja nõukogude liidu aurat omistada. Oluline oleks siiski mäletada, et sedasama autasu on aegade algusest justnimelt sellesama võimu vastu võidelnud isiklikku vaprust üles näidanud sõjameestele.
Seetõttu selle lindi mistahes seos nõukogude ajaga on pigem muigama ajav, isegi irooniline.
Need, kes seda linti lehvitades mingist teise maailmasõja võidupävast pasundavad, on eksiteel. Ja just selle tõttu andkem neile nende vaimupimedus andeks.