Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 08.05.2025 01:14

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema See teema on suletud, sa ei saa muuta postitusi või postitada rohkem vastuseid.  [ 592 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Kui raske Eestis olla...
PostitusPostitatud: 21.02.2013 13:29 

trykmann kirjutas:
airbag kirjutas:
woozh kirjutas:
Mul üks tuttav teeb katusetööd soomes, kellel on ma ei tea mis kraadid jne teema. Pmsti terve elu õppinud ja koolis käind. Koolid said läbi ja oligi pizdec.

Aga nii ongi, minumeelest võivad need omale oma jutu tagant sisse istuda, kes väidavad et haridus loeb töö saamisel 100%. Reaalselt on see, et kui sul pole 5 aastast töökogemust, siis unusta see töö põhimõtteliselt ära. Loevad reaalsed oskused ja kogemused, mida tööandja tahab.
Olen autotehnikuharidusega ehitaja. Kuna ehituskogemust aastates tunduvalt rohkem kui tehnikuna.

Oskustöölise ameti puhul on tõesti oskused tihti tähtsamad kui teoreetiline baas. Samas on palju keerulisemaid ameteid, kuhu ilma hariduseta ei saa, kuna puuduvad vastavad teadmised. Mina küll ei soovi, et mind raviks ainult töökogemuse baasil töötav arst näiteks :).

Aga sa võid ülemus ka olla ilma hariduseta.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 13:40 
Kasutaja avatar

kusjuures minu erialal on vist tööjõupuudus pigem.Tööleidmisega väga küll probleeme pole. Ka kooli kõrvalt. oktoobris saadsin ühte asutusse kirja et tahaks kooli kõrvalt tööle, et õpin seda ja seda, et tuleks äkki rääkima. Vastati et davai tule siia. Aga siis pole jõudnud sinna, ja jaanuari lõpus saatsin uuesti. Öeldi jälle et tule siia. Siis läksin sinna vestlusele, küsiti et mis sulle meeldib ja mida ise meil teha tahaksid, ütlesin et otseselt ei tea, et tahaks kõike proovida. Öeldi siis et davai hakkad kuskilt pihta ja see mis kõige rohkem endale meeldib, sinna jääd. Nüüd käin seal kooli kõrval, hetkel nii kuidas aega on. Palgaga on nii et kui täiskohaga käiks siis saaks kuskil 900 kuus. Samas olen kõige madalamal palgatasemel seal.
Nii et minu arvates palju panebki paika see mis sa õpid. Kui sa ainult kõvaks juhiks jms õpid, siis tõenäosus et kuskile saad on väike. Pigem meesterahvas võiks ikkagi õppida mingit tehnilist eriala, ja mitte üksnes TTÜ tasemel, kus räägitakse ainult kui baka ära lõpetad, siis saab sinust tippjuht, ja siis lähedki käsi õieli ja ootad oma 4k kuupalka. Alustada tuleb ikkagi algusest.
Ma nüüd ei kujuta ette et kui kuskil soomes ehk saaks mingi 500 kuus rohkem, aga elamine on juba seal kirvem. Ja üldse see seal olemine-elamine. Pole mina kuulnud et keegi seal lõpuni rahul oleks. Kodu on ikkagi siin. Nii et minu meelest see soome kipub küll mõttetuks minema

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 13:48 
Kasutaja avatar

kalle kirjutas:
Pigem meesterahvas võiks ikkagi õppida mingit tehnilist eriala, ja mitte üksnes TTÜ tasemel, kus räägitakse ainult kui baka ära lõpetad, siis saab sinust tippjuht, ja siis lähedki käsi õieli ja ootad oma 4k kuupalka.

Tead, millest räägid või lahmid huupi? Panustaksin teise variandi peale...

Need, kellel on okei elujärg, on selle nimel ise vaeva näinud või õigel ajal õigeid lükkeid teinud. Nurgas halamine olukorda ei paranda.
Lisa ei tasu loota, et keegi tegelast tänavalt otsib hea palga eest tööle. Ennast tuleb tõestada! Õpihimuline asjalik usaldusväärne töötaja võib kiiresti ameti- ja palgaredelitel ronida.
Ma olen enamused suvevaheajad veetnud ühes samas firmas lihttöölisena. Viie tööl oldud suvega kasvas palk 7,5x ja nüüd küsiti juba varakult, mis mul suvisteks plaanideks on ja kas ma olen valmis nende teenistusse asuma.

Viimati muutis jyrgenpii, 21.02.2013 13:58, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 13:49 
Kasutaja avatar

kalle kirjutas:
kusjuures minu erialal on vist tööjõupuudus pigem.Tööleidmisega väga küll probleeme pole. Ka kooli kõrvalt. oktoobris saadsin ühte asutusse kirja et tahaks kooli kõrvalt tööle, et õpin seda ja seda, et tuleks äkki rääkima. Vastati et davai tule siia. Aga siis pole jõudnud sinna, ja jaanuari lõpus saatsin uuesti. Öeldi jälle et tule siia. Siis läksin sinna vestlusele, küsiti et mis sulle meeldib ja mida ise meil teha tahaksid, ütlesin et otseselt ei tea, et tahaks kõike proovida. Öeldi siis et davai hakkad kuskilt pihta ja see mis kõige rohkem endale meeldib, sinna jääd. Nüüd käin seal kooli kõrval, hetkel nii kuidas aega on. Palgaga on nii et kui täiskohaga käiks siis saaks kuskil 900 kuus. Samas olen kõige madalamal palgatasemel seal.
Nii et minu arvates palju panebki paika see mis sa õpid. Kui sa ainult kõvaks juhiks jms õpid, siis tõenäosus et kuskile saad on väike. Pigem meesterahvas võiks ikkagi õppida mingit tehnilist eriala, ja mitte üksnes TTÜ tasemel, kus räägitakse ainult kui baka ära lõpetad, siis saab sinust tippjuht, ja siis lähedki käsi õieli ja ootad oma 4k kuupalka. Alustada tuleb ikkagi algusest.
Ma nüüd ei kujuta ette et kui kuskil soomes ehk saaks mingi 500 kuus rohkem, aga elamine on juba seal kirvem. Ja üldse see seal olemine-elamine. Pole mina kuulnud et keegi seal lõpuni rahul oleks. Kodu on ikkagi siin. Nii et minu meelest see soome kipub küll mõttetuks minema

Kui saad suurema firma poolt elamise, mida enamus pakuvad, siis ei ole elamine soomes kallim. Mina saan toidu ostmisega vaat et odavamalt hakkama. Tuleb lihtsalt hindasid jälgida ja mitte kõik kraam ühest poest soetada.
Esimest korda siin poes käies suutsin nädala toidukraami peale panna 65 euri, teistkorda järgisin kus poes mis odavam on ja sain 25 euriga hakkama. Ja ma ei ole taimetoitlane kes ostab hunnik silo kokku paari euriku eest. Pigem hunnik rämpstoitu, lihatooteid jne. Ja need "hiiglaslikud" automaksud jaga aasta peale ära, tuleb vanema auto puhul odavam kui eesti kuumaastikust tingitud iga paarikuine kolinate lappimine.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 13:50 

kalle kirjutas:
kusjuures minu erialal on vist tööjõupuudus pigem.Tööleidmisega väga küll probleeme pole.

Enda kogemusest võin väita, et tehnika, tootmise kui ka mehaanika valdkonnas tööpuudust tõesti ei ole. Tootmise poolele otsitakse pidevalt pädevaid inimesi erinevate seadmete juurde, operaatorid, seadistajad, CNC tööpinkide programmeerijad jne. Lisaks on sinna valdkonda veel igasuguseid projekteerijaid ning CAD oskustega inimesi pidevalt vaja.

Tehnika valdkonnas tervikuna on tööpõld üsna lai, mitmed rasketehnika müügiettevõtted otsivad pidevalt endale pädevaid mehaanikuid ning samuti on veel palju tööstusseadmete müügi, paigalduse ning remondiga tegelevaid ettevõtteid.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 13:54 
Kasutaja avatar

trykmann kirjutas:
kalle kirjutas:
kusjuures minu erialal on vist tööjõupuudus pigem.Tööleidmisega väga küll probleeme pole.

Enda kogemusest võin väita, et tehnika, tootmise kui ka mehaanika valdkonnas tööpuudust tõesti ei ole. Tootmise poolele otsitakse pidevalt pädevaid inimesi erinevate seadmete juurde, operaatorid, seadistajad, CNC tööpinkide programmeerijad jne. Lisaks on sinna valdkonda veel igasuguseid projekteerijaid ning CAD oskustega inimesi pidevalt vaja.

Tehnika valdkonnas tervikuna on tööpõld üsna lai, mitmed rasketehnika müügiettevõtted otsivad pidevalt endale pädevaid mehaanikuid ning samuti on veel palju tööstusseadmete müügi, paigalduse ning remondiga tegelevaid ettevõtteid.

Vot siin tulebki välja see, et PÄDEVAID. Enamus koole ei suuda toota selliseid õppureid, kes lendavad peale kooli tööle ja teevad seal selliseid tulemusi nagu oleks 10 aastat seda tööd teinud. Aga sellega ei suuda eesti firmad leppida, et las teeb pool aastat tööd ja saab asja käppa. Lihtsam on öelda ei ja võtta tööle vana kes on reaalselt seda tööd varem pikemalt teinud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 13:58 

airbag kirjutas:
Vot siin tulebki välja see, et PÄDEVAID. Enamus koole ei suuda toota selliseid õppureid, kes lendavad peale kooli tööle ja teevad seal selliseid tulemusi nagu oleks 10 aastat seda tööd teinud. Aga sellega ei suuda eesti firmad leppida, et las teeb pool aastat tööd ja saab asja käppa. Lihtsam on öelda ei ja võtta tööle vana kes on reaalselt seda tööd varem pikemalt teinud.

Eks iga firma on loomulikult erinev, kuid minu kogemusel vähemalt on mitmed firmad nõus palkama, aga esialgu tuleb leppida mõnevõrra väiksema töötasuga. Pealegi kutsekoolide õppurid peavad korduvalt läbima praktika, mille korral on endale võimalik kuskil firmas juba head nime teha. Tihti jäävad praktikandid ka nendesse firmadesse edaspidigi tööle.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 14:00 
Kasutaja avatar

trykmann kirjutas:
airbag kirjutas:

Eks iga firma on loomulikult erinev, kuid minu kogemusel vähemalt on mitmed firmad nõus palkama, aga esialgu tuleb leppida mõnevõrra väiksema töötasuga. Pealegi kutsekoolide õppurid peavad korduvalt läbima praktika, mille korral on endale võimalik kuskil firmas juba head nime teha. Tihti jäävad praktikandid ka nendesse firmadesse edaspidigi tööle.

Aga elades maakohas, kuidas suudad tulla toime 500-600 eurise palgaga linnas oma elu alustades?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 14:06 

airbag kirjutas:
trykmann kirjutas:
airbag kirjutas:

Aga elades maakohas, kuidas suudad tulla toime 500-600 eurise palgaga linnas oma elu alustades?

Siis tuleb lihtsalt esialgu kokkuhoidlikum olla, tõid siin enne välja mõningase kuluarvestuse. Kopeerin selle uuesti siia nüüd.

airbag kirjutas:

Peale 2 kuud tööd tegin arvutused:
Korter 100euri
Kommunaalid 100 euri
Söök 300 euri
Arved 200 euri
Auto kulud kuus 200 euri

Nii, analüüsime seda nüüd täpsemalt pisut. Ühe inimese söök kuus 300 eurot? Selle jaoks pead suurema osa ajast väljas söömas käima, et seda täis saada. Arvetele oled arvestanud 200 euri, ma ei kujuta ette, mis arveid üks noor inimene maksab 200 euro jagu. Muidugi on nõme esialgu vaeselt elada, aga alati saab kokkuhoidlikumalt. Töökogemuse kasvades suureneb ka saadav tulu, mille arvelt ka elukvaliteet.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 14:11 
Kasutaja avatar

Pilt

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 14:14 
Kasutaja avatar

trykmann kirjutas:
airbag kirjutas:
trykmann kirjutas:
airbag kirjutas:

Siis tuleb lihtsalt esialgu kokkuhoidlikum olla, tõid siin enne välja mõningase kuluarvestuse. Kopeerin selle uuesti siia nüüd.

airbag kirjutas:

Peale 2 kuud tööd tegin arvutused:
Korter 100euri
Kommunaalid 100 euri
Söök 300 euri
Arved 200 euri
Auto kulud kuus 200 euri

Nii, analüüsime seda nüüd täpsemalt pisut. Ühe inimese söök kuus 300 eurot? Selle jaoks pead suurema osa ajast väljas söömas käima, et seda täis saada. Arvetele oled arvestanud 200 euri, ma ei kujuta ette, mis arveid üks noor inimene maksab 200 euro jagu. Muidugi on nõme esialgu vaeselt elada, aga alati saab kokkuhoidlikumalt. Töökogemuse kasvades suureneb ka saadav tulu, mille arvelt ka elukvaliteet.

Lõuna aeg käisin väljas söömas, kuna lõuna oli pool tundi, kodu linnas 5km kaugusel töökohast, selle ajaga ei jõua ise midagi kokku vaaritada. Ja õhtuti mingeid säästu maitsetuid plönne süües ka kaugele ei jõua. Kõhu pealt kokku ei hoia.
Arved on tulnud kõik oma elu alustades. Telefoni arve, telefoni järelmaks, sülearvuti järelmaks jne. Kõik need asjad kohe välja ostes annavad 3 kuud hiljem veel tunda.
Seega jõuame jälle sinna, et noor inimene peab oma elu eestis alustama kiirnuudlite, nokia 3310, 10 aastat vana arvutiga ja elama lasnamäel 5 toalises korteris ühes toas. Siis äkki kannatab korra kuus reedel väljas käia?
Ei, aitäh. Pigem olen soomes kus saan KOHE sellist palka, et saan valge inimese moodi elada.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 14:18 
Kasutaja avatar

InterFace kirjutas:
viimased mitu kuud on ca 1.5€ iga peäv lõunasöök läinud. tähendab 30€/kuu tööl lõuna.
Ehk siis ostan selle 4x singi-juustu pannkoogipaki ja jagan kahe peäva peale ära + siis 2 müslibari juurde ning joon vett.
kui hommikul kodus kõht korralikult täis süüa siis on täiesti normaalne ka 10tunnise tööpäevaga õhtuks ning uuesti koju jõudes ei võta nälg silmeest pilti ära.

mis kuradi 5€ lõuna peale :D

Vaata, inimeste toitumine ei ole ühe puuga löödud. Mina ei saa hommikuti süüa, lihtsalt ei lähe alla. Minujaoks on lõuna kõige õigem söömis aeg. Ja tahan, et iga söögikord oleks erinev ja mitmekülgne.
Kas on siis hea seda kuivanud maitsetut pannkoogiplönni ka teisel päeval süüa? Mul viskaks nädala juba üle kui üht ja sama jura pean igapäev sisse ajama. Valgele inimesele kohaselt peab olema söögivaliku võimalused sellised, et söön mida tahan. Mitte ei arvuta kuidas 1.5 eurga päevas hakkama saada.

Ja su jutus on veel üks iva! Mis kuradi kümnetunnine tööpäev??? Normaalne tööpäev on 8h.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 14:23 
Kasutaja avatar

Plääääd, Tanelil vist pappi rohkem kui H*dral :o
Tanel kirjutas:
0,5 € eest sööd hommikul paki kähkukaid.

kähkukate eest üle 13sendi ma küll ei maksaks :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 14:25 
Kasutaja avatar

jyrgenpii kirjutas:
kalle kirjutas:
Pigem meesterahvas võiks ikkagi õppida mingit tehnilist eriala, ja mitte üksnes TTÜ tasemel, kus räägitakse ainult kui baka ära lõpetad, siis saab sinust tippjuht, ja siis lähedki käsi õieli ja ootad oma 4k kuupalka.

Tead, millest räägid või lahmid huupi? Panustaksin teise variandi peale...

Ei lahmi. Ei väidagi et TTÜst ei tuleks asjalikke vendi. Aga see kool laseb välja aastas ju tuhandeid nägusid. 10% on sealt päris asjalikud 10% on enamvähem ja siis on ülejäänud kari vendi kes arvavad et nad on kõvad vennad, lihtsalt selle päarast et nad on TTÜst. Tegelikult ongi nii et need esimene 10% ongi need kes TTÜ-le mainet teevad, ja TTÜ oskab seda ära kasutada väga hästi. Krdi mingi päev kuulsin just raadiosaadet kus mingi TTÜ juhtkonnast keegi rääkis et TTÜ hakkab arhitekte õpetama, ja saatejuhi küsimuse peale et kuhu nad lähevad kõik, et Eesti arhitektide turg on ammu täis, hakkas sealt ikka väga kenat paska tulema, et välismaale toodame (ehk siis tasuta kõrghariduse korras välismaale arhitekte) siis midagi sellist et kõik hakkavad koos töötama (et siis enne tegid üksi, aga nüüd võtad sõbra veel kõrvale ja teete sama tööd kahekesi. palk läheb ka pooleks) sõbralik konkurents peab ikka olema jms jaburusi. Pmst lihtsalt avatakse kena nimega eriala et järjekordselt mingeid ullikesi püüda. Samas mina olen näinud TTÜst tulnud CAD projekteerijana töötavat venda, kellel paluti mingi detail teha, mis ühe raamistiku külge läks. Selleks oli vaja raamistikus see koht üle mõõta ja siis selle alusel vaja projekteerida. Vend ei suutnud seda teha, sest ta ei osanud nihikut kasutada ja ta ei saanud täpselt aru kust ja mida ta peaks mõõtma. Samas jah, projekteerida ta oskas. Teine olukord TTÜ mehaanikuga oli, kus oli vaja 2 lihtsat detaili raudplaadist välja lõigata, mida sai teha hariliku giljotiinsaega. Aga vend normeeris töötunde ja vaatas et laseriga läheb vähe aega, ja ostis teenuse sisse laserlõikuse firmalt. Firma oli teises linnaotsas. Selle peale ei tulnud et keegi peab sinna järgi sõitma ja kütus ja aeg jms tulevad juurde. Mõningad näited ainult.
Enamus firmad siiski ei oota koolilõpetajatelt kohe seda et tehakse kogenud mehega samasugust tööd. Aga koolilõpetajate häda on see et nad ei oska üldse tööd teha. Nad on lihtsalt mingi voolav kaader, kes tahaks sooja koha peale saada.
Aga jah, nagu trykmann ütles. Tehniliste erialade peal on tööpõld lai. Eriti siis kui olete osav korraga mitmel erialal, ala mehaanika ja elekter, või mehaanika ja automaatika, samuti neile vendadele kel on miski mehaaniline ja majandusalane haridus. Lihtsalt majandusvendadel on keerulisem. Seetõttu mina pigem eelistaks rakenduskõrgharidus mingi insenerikutse panna kokku näiteks mõne kutseka mingi ettevõtluse, või põllumajanduse või ärijuhtimisega.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.02.2013 14:25 
Kasutaja avatar

InterFace kirjutas:
Ei ma ei rääkinud sellisest asjast. Lihtsalt tööl lõunaks on selline 1.5eurine asi väga hea ja misteha. ma söön neid pannkooke pea kõige parema meelega üldse :D kiievi kotleti ja lihapalle mitte arvestades.

kokkuvõttes muidugi on ikkagi mingi 200+ igakuu toidu peale. siiski 90% sellest on rimist/pristmast/selverist võetud valmis pihvid/lihatükid ja kartul/salat ning mikrosse. ma ei oska ja ma ei tahagi ise midagi teha. mõttetu ajakulu.

mulle need pannkookid maitsevad ka "teisel päeval". vahelt pole kas külmalt või soojaks lastuna. mõttetu vaielda.
soojana viskan hapukoort peale ja super - ausalt.

10h/päev mul ongi aga 3 päeva nädalas vaba selle eest.

Novot, hakkab tulema, 200+ euri söök. Pane sinna lõuna aeg väljas käimised ja ongi 300+euri. Kui palk on 600 euri, siis teise kolmesajaga pead ära käima tööl, riided ostma, korteri kulud maksma ja reaalselt oleks vaja, et rahakotis oleks mingi tagavara raha ka, ettearvamatuteks juhtudeks.

KUIDAS????

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema See teema on suletud, sa ei saa muuta postitusi või postitada rohkem vastuseid.  [ 592 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 40  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis