Tervist,
Oeh..
Kohe ei teagi kust alustada, seega alustan otsast.

Esmalt auto:
Audi A6 2006 3.2 sedaan, mitte bose.
Teema hakkas pihta 2012 aastal, kus tekkis huvi auto helisüsteemide ja nende ehitamise vastu.
Olles noor ullike vend selles vallas kuulasin ja uurisin vähe, ning hakkasin kohe tegutsema. Olles absoluutselt 0 teadmistega heli süsteemide projekteerimise ja ehitamise kohapealt.
Eesmärk oli väga lihtne, kuna ustes olid täiesti tavalised tehase poolt pandud valjukad (tootja ASK, tegemist on mitte bose süsteemiga masinaga )
ju siis nendest tuleks alustada. Sai ära ostetud Hertzi ESK163L 3 ribaline komp. Lisaks sai soetatud ka pigimatti ja natuke juhtmeid ja MDFi.
Kõik tööriistad ja vajalikud asjad olemas, sai hakatud paigaldama. Kes ise on näinud C6 uste sisse teavad, et madalate kast on eraldi seisev tükk seal. See sai peale polstri eemaldamist ukse küljest eemdaldatud ja ära matistatud ja tagasi paigaldatud. Sai usaldatud ka tehase sageduste lõikamist! (Libe tee) Ehk siis ustesse tuli sisse kokku 2 paari juhtmeid. Madala jaoks eraldi ja keskmise jaoks eraldi. Keskmisest läks välja veel 2 juhet mis olid suunaga tweeteri poole, kus toimus kerge "kondeka abistus" (kasutati kondekat kõrge otsa lõikamiseks). Madal jäi puutumata seal sai tehtud ainult nii palju, et joodetud vanad valjukad juhtmete küljest lahti ja uued juhtmete külge. Keskmiste sisend hakkas nüüd aga käima läbi kaasa antud cx200 filtri, kust siis eraldi tuli välja 2 paari juhtmeid tweeterite ja keksmiste jaoks. Ühtlasi sai uks ka sees poolt matistatud (vastu välisseina). Seejärel sai kogu asi kokku löödud ja no töötab aga ikka paras porr koos. Helipilt on 0, sagedused puudu ja kevadel lõppes veel sellega, et ukse sisse paigaldatud filtrid andsid otsad pideva prõmmimise peale.
Ühesõnaga tulemus suht õudne. Mille peale sai natuke asja hakatud uurima. Mis asi see auto helissüsteem ikka päriselt on ja kuidas ta tänapäeva autodes käib..
Kuna vahepeal oli soov, et katkine filter tuleks ikka ära parandada, sai mõlemad esimesed uksed lahti võetud. Matistamine sai täiesti uuesti tehtud, kuna see ei olnud ka kohe üldse normaalselt tehtud.
Ühtlasi sai ära matistatud ka tagumised uksed. Samuti ukse välispinnale sisse poole. Sai pandud korralikult servast serva STP Gold. Polster sai seest poolt kaetud STP biplast 10nega. Tulemus oli rahuldav.
Uksed said kokku laotud, filter sai ära parandatud ja kindluse mõttes teatud komponendid veidi tugevamalt kinnitatud. Ütleks, et matistamisega võis rahule jääda.
Nüüd aga suurim probleem, heli. Miks ta ikka nii valesti on ja kuidas ta tegelikult peaks olema?
Esmalt, kuidas peaks olema?
Heli peab olema pehme, kõrvale meeldiv ja seda kõike nii vaikselt kui kõvasti kuulates. Helipilt peaks olema ilusti juhi eest läbi mitte kuskil käetoe taga või kuskil istme all. Helis ei tohiks olla sagudusvahemikes auke. Kui sa seda trummi või sümbolit lööd või kitarril nooti mängid siis peab see ka kuulda olema.
Muusika mida reeglina autos kuulatakse on elektrooniline, veidi bassisem muusika, seejärel rock muusika (vana klassika enamasti queen, deep purple, zepp, metallica jne), natukene raadiot ja sellest veidi vähem jazzi
Riistvaraliselt headunitit vahetada ei soovi ja kui vähegi võimalik väldiks ka esialgu täiendavat supakat.
Ühtlasi välidks auto lammutamist ka nii vähe kui võimalik, seega valjukaid hoiaks stock kohtadel uste sees.
Hakkasin siis põhjalikult uurima ja üritasin endale selgeks teha natuke asja alust nt. mis asi on headunit, dsp, protsessor, time delay, kuidas see kõik omavahel kokku mängib, mis mida mõjutab jne.. jne...
Ühesõnaga sain aru sellest, et nüüd kui kõik uuesti paigaldada on vaja ka kogu krempel korralikult häälestada: deekvaliseerimine, time delay ja muu säärane.
Seda kõike korralikult spektraalanalüüsiga ja asjatundja juures.
Kuna nüüd peale protsessorit, enam mingit helisignaali võimendamist ei toimu on vaja soetada vahele võimendi. Foorumit kaevates ja veidi ringi küsides kukkusin ühe võimendi otsa, mis sai ka hiljuti ära ostetud. Hind oli hea ja esialgu tundub, et see sobib. Võimendiks signati ROC4 MRKII. Protsessoriks olen hetkel välja vaadanud audisoni bit ten'i. Ühtlasi kui on selline suurem ringi tegemine juba käsil siis vahetada esimesed ESKd ka Hertzi HSK163 vastu välja ja paigaldada taha Hertzi HSK165 ehk teha terve HSK ring.
Ja kuna kogu asi on hetkel disaini faasis siis otseselt miski pole 100% kindel..
Mis on kindel on see, et härra jürgensoni meistriteost ei hakka üritamagi järgi teha, puuduvad eelkõige teadmised ja seejärel raha.

Kindlasti ei kavatse anda kellelegi teha jutuga, et ahh tee mulle midagi head. Kui ma seda tahaks siis ma poleks hetkel siin.
Ehitan eelkõige endale, seega ei plaani ka võistelda, nii et seda viimast 5% ma taga ajama ei hakka.
Sedapuhku ka ei vaata näiteks focali utopia 7 valjukaid ja mingeid hirmkalleid protsessoreid.
Ühesõnaga nii kaugele olen jõudnud..
Nüüd aga tunnen, et veidi hakkab kogu see teema üle pea kokku jooksma ja oleks vaja natuke juhendamist..
Kuhu suunas liikuda, mida vaadata, kellega rääkida, millele mõelda jne..
Ärge näkku lööge..
"Kammoon simmo.. ma mängin esimest korda"