talon kirjutas:
kalle kirjutas:
Järgmine kord kui arsti juurde lähed vms, siis ütle neile ka seda
Ja miks sa ütled et ülikoolist teoreetikud tulevad? Ma ei ole veel näinud et ülikoolis inimestel käsi maha raiutakse vms. Arvad et kui midagi teha oskad, ja ülikooli lähed, siis enam ei oska ja oled teoreetik? TTK-s kus mina käisin olime koguaeg näppupidi asja kallal. Vb jah rohkem asju tehakse ära arvutiga, ja mitte kuvaldaga aga sellegipoolest. Kui ehitusprojekteerija projekteerib maja ja kirjutab projekti kuhu ja miks ja millest ja mis mõõtudega näiteks mingi sein on, on selle kandejõud jms välja arvutanud jms, siis tahad öelda et see müüriladuja, kes etteantud materjalist ja etteandud mõõtude järgi selle seina püsti paneb, on kõvem mees kui projekteerija, sest tal on kellu käes?
Mina pole oelnud, et keegi on kellegist k6vem mees. Tahan oelda, et reaalsuses ei ole asjad nii nagu nad paberil ja koolipingis on. Ja need praktikad on pigem selle jaoks, et saad aimu, millega yldse tegemist on. Ma puutun kokku igap2evaselt selliste inimestega. T2pselt sama seis on toompeal. Paberi peal on asjad ilusad aga inimestelt ei kysi keegi , kas/kuidas on.
Jah, noored on toored kes otse koolipingist tulevad aga on lihtsalt mingi X hunnik töid kus on teadmised vaja ja kõik. Ideaalne näide on bioanalüütik ehk kõrgharidusega laborant. Kui aastaid tagasi ise laboris osakonda kantseldasin siis inimesi tööle võttes oli pilt selline:
* Bioanalüütik - teadmised olemas, preaktikas kasutamist peavad õppima. Jutt siis analüüside vastuste kinnitamisest - aegajalt eksivad ja peavad normaalseks ala prostata hormoonide määramist naisterahval. Kuid sellegipoolest ajaga saavad kenasti asjad selgeks kuna tugev baas on all.
* Samas läks täiega perse geenitehnoloogia projekt ja nüüd need töötud geenitehnoloogid võetakse tööle laboratooriumisse laborantide kohale. Need kinnitavad tuima rahuga ära elektrolüütide vastused mis ei saa olla reaalsed ja kõik. (no mingi tilguti lähedalt krabatud proovid jne)
Ehk siis asjakohase kõrgharidusega inimesest saab paari aastaga tugev eriala inimene aga asjakohatu haridusega inimest õpetad mingi ca 5-6 aastat miinimum välja, sest alusbaas puudub. Selge on see, et ei ole võimalik täiega kõiki välja õpetada. Eks neid erialasid ole teisigi.
Üldiselt palgas ma ei näe erilist vahet on eriharidus või ei ole. Põhikooli/keskooli palgal võib rahus müügitööd teha kus asjas suuremat mitte teades saadakse vabalt üle 1000 netos kätte. Tõonäoliselt ka mingi osa ehitustöölisi jne.
Seega on pigem küsimus ainult selles kellele milline töö sobivam on ja osadel töödel on vaja eraldi õpet, punkt.