fabre kirjutas:
Kuhu Hiiumaale sööma minna? Ideaalis võiks Kärdlas olla. Rannapaargut pole mõtet soovitada. Tahaks lihtsalt lõunasöögi võtta st ooteaeg võiks max 15min olla.
See kalarestoran (Linnumäe), kus sa juba käisid, on vist ka natuke alla käinud. Kunagi oli ikka soodsam ja parem. Samuti räägitakse, et nende kasvatatud kalade kvaliteet pole enam päris see.
Keskväljakul on ka 2 söögikohta, üks on täitsa restoran, kus käivad inimesed, kes raha peale vihased on ja üle tee asub minu lemmik söögikoht Kärdlas - Arteesia. 3-4€ saab suht suure prae, mis on pigem selline kodune. Päevapraed on veel odavamad. Kõrvale antakse veel korviga lavashi (?) küüslauguvõiga.
Neile, kes tortillasi armastavad, soovitan minna kohvituppa, mis asub heltermaa poolt tulles linnapiirist umbes 300m linna poole vasakut kätt tee ääres. Sisse astudes ei tasu ehmatada - jah, see koht ongi täpselt samasugune nagu ta oli nõuka ajal või 90ndate alguses. Igatahes minu nägemus tortillast ongi täpselt see, mida seal pakutakse. Niikaua kuni mina elanud olen, on see toode seal olnud täpselt ühesugune. Samas hind on ka peaaegu sama nagu krooniajal - 2,5€. Muidugi pakutakse ka muid sööke.
Kui talvel sinna minna tahate, siis pange paksult riidesse, sest toas on kliima suht sama, mis õues, kaasaarvatud tuul ja niiskus.Ning kui mriroonia peaks Hiiumaale sattuma, siis mine käi kindlasti Emmastes, kus ühes kunagises tanklas üks tädike peab oma burgeriputkat. Usun, et see lööb kõik need räägud ja boksipeatused tugevalt üle. Pluss reaalselt saab kõhu täis, mitte ei peta lihtsalt mõneks momendiks ära. Hiiumaal igatahes jumaldatakse neid burgereid, mida see tädike valmistab. See putka on selline, kuhu saab sisse minna ja ei pea õues vihma käes ootama. Seest näeb välja nagu oma kodu, hubane, saad istuda tugitoolis ja telekat vaadata, kuni tädike sinu burgeriga köögis vaeva näeb.
Aga muidu on Hiiumaal söögikohti üsna palju. Kassaris on üks koht nimega Lest ja Lammas, mida tuttavad kiidavad, aga ise ma seal käinud ei ole. Käinas peaks üks parimaid söögikohti olema Luige baar, kus pakutakse päris häid sööke, samas kui on õhtul isu alkoholi tarbida ja actionit jälgida, siis tasub ka sinna minna. Ma arvan, et suurem enamus Hiiumaa arveteklaarimisest toimub seal. Heal juhul pakutakse sulle ka sunniviisiliselt osalust.
Pitsasõpradele soovitan kindlasti minna enne Kärdlat lennujaama kõrval asuvasse roograhu sadamasse. Kunagi olid seal kõik pitsad 5€, nüüd on väike 3-4€ ja suur 6.5€(seda ma arvan et üksi on suht keeruline ära süüa). Igatahes minu edetabelis jagab roograhu esimest kohta liivalaial asuva tiina pitsaga, kuigi pakutavad pitsad on vägagi erinevad.
Lõunati olen tavaliselt külastanud eelpool mainitud Arteesiat, ning kui päris tunke seljas on siis Sõnajala sööklat, mis ongi ainult lõunati avatud. Kunagi oli väga popp koht, sest söögid on kodusemad kui enda naise/ema tehtud kodune toit, kuid nüüd on saatus suht sama mis enamus sellistel kohtadel, hind tõuseb, portsud kahanevad, ning püsikliendid järjest kaovad.
Kukkus välja suht kiidulauluna see jutt, aga tegelikult on hiiumaal söömisega suht kehvad lood. Kõik kohad millest ma kirjutasin asuvad pmst hiiumaa erinevates otstes, niiet reaalselt pole seal olles väga valikut kuhu sööma minna, kui just 40km edasi ja tagasi sõita ei taha sellepärast. Ning õhtul/öösel on peaaegu kõik nendest kohtadest suletud.
Ise ma viimased aastad enam Hiiumaal ei ela ja pole nii hästi kursis, niiet võis mõni märkimisväärne koht kahe silma vahele jääda praegu. Eks uuendan veel kui meenub midagi.