Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 02.05.2025 21:48

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Foorumi reeglid

Et vältida asjatute postituste mahtu ning, et sinu tehtud teema saaks kõige kiiremini pädevaid vastuseid, peab teema pealkiri sisaldama järnevaid detaile:
1. Auto mark ja mudel.
2. Väljalaskeaasta
3. Mootori tüüp (tähis oleks eriti sobiv)
4. Võimalikult täpne ning lühike vea kirjeldus (kui täpsemini ei ole võimalik siis näiteks: probleem mootoris, probleem kerega jne)

NÄIDE: BMW735 1996, 3.5L, M62B35, tühikäik jamab!

Valesti alustatud ning sisutühjade teemade puhul on moderaatoril õigus teema kustutada!

Streetrace.org Team

Tee uus teema Vasta teemale  [ 20 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kruntimisest
PostitusPostitatud: 17.12.2013 20:45 

Tervitus,

Tekkis teadjameestele paar küsimust. Tegelikult pigem neile kes globo nime kuuldes ära ei minesta.

Vusistasin pärast pesu globo autole selga purgi järgi 100-20-10. Püss peaks olem alates 1,7 mul aga 1,5. Krunt jäi päris korralik apelsin. 320 saab pealt ära ja 500 enam-vähem sile. Servad karvased ja sealt läbiminek paratamatu. 3 kihti sai lastud, esimene nö udu.

Mõtlesin, et kuna dyys väiksem tegin 100-20-20 ja susistasin pudinaid. Struktuur oluliselt vähem apelsin. 320 paar tõmmet ja 500 saab juba nii, et auke ei ole. Suht pehme lihvida, siit-sealt saan ikka läbi mindud krt.

Mõtlesin kysida, et kas keegi 1,5 mm pyssiga on antud toodet peale sussutanud? Teoorias tundub, et alguses peakski jämeda peale laskma ja 320 pika klotsiga üle ja siis 20% lahjendusega üle.

Kui sile peaks krunt jääma?

Servad ettevaatlikult 500 üle silitada, et läbi ei läheks?

Ma ei mäletagi, et krundi lihv nii keeruline oleks :D

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: Kruntimisest
PostitusPostitatud: 17.12.2013 22:02 

Ok, ma vist sain asjale pihta. Tegin eile öösel lihtsalt proovi mõttes ühe laari krunti veel. Kogemata valasin segamis anumasse kinniti pähe lahusti mistõttu ja vastupidi. Seetõttu vist tuli see värk vist vedelam ja laiendi mis on viimase mõksiga tehtud on päris kenasti siledam, 320 saab vabalt ka äärtes sahistada. Antitiib on yhelt poolt yhe ja teiselt poolt teise seguga. Esimeses segus vist ei valgunudki värk ühtlaselt laiali mistõttu jõuan enne läbi nühkida kui tasaseks. Ju siis tuleb korralikult lahjem segu teha.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 17.12.2013 22:58 
Kasutaja avatar

Mina teen alati krunti vedelamaks ja hetkel lasen kõike 1,4 düüsiga ja püssiks Walcom Genesi HVLP. Pole probleemi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 17.12.2013 23:29 
Kasutaja avatar

Ega väiksem düüs ei tähenda, et ei saaks paksemat kihti lasta. Suurema düüsiga on lihtsalt suuremaid pindu lihtsam ja kiirem kruntida. Lahustiga mängides/proovides saab jah endale õige krudipaksuse teha. Iga eri firma krunt on mõnevõrra teistmoodi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.12.2013 01:27 

Suurem düüs peaks teoorias paksemat värki läbi laskma (kasutades peent sõna - atomiseerima :D )!?!

Peedu, kui küsida tohib siis palju Sa umbes lahustit lisad? Ma kahtlustan, et mul oli see viimane ja kõigeparem variant vist miski 100-20-25 vms. Panin kindlasti 20 lahustit kinniti pähe, siis kinniti ja pärast mõtlesin, et põrgu, lahustan veidi veel.

Igaljuhul oli krundil öö ja päev vahe. Ma just imestasin mismoodi nad Youtubes sellise hurraaga lihvima kukuvad. Ehk avaldaksid mõned näpunäited kuidas aru saad, et krunt 1,4 düüsile paras on?

Tuju läsk vahepeal päris ära - kere suhtes, okei. Tõmban 240 paberi ja pika klotsiga veel rohkem sirgu kui enne oli aga kui jupid metsa läksid viskas küll hinge täis :twisted:

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.12.2013 12:49 
Kasutaja avatar

Krundi vedelust hindan silmaga. Kindlat vahekorda ei kasuta, pigem kasutan kogemust ja visuaalset hindamist.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 19.12.2013 18:17 
Kasutaja avatar

enamikel kruntidest läheb kuni 5% lahustit.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.12.2013 02:56 

Tänud nõuannete eest.

See viimane vedel variant on päris hea nühkida. Globole käib lahustit 10% sisse tootja järgi. Kuna mul düüs oli väiksem siis uputasin kohe 20% sisse. Edasi katsin seguanuma seina ja vaatasin kuidas valgub. Natukene läks lahustit veel. Kleepisin paberit seinapeale ja kontrollisin lehviku keskelt, nüüd olid juba piisad mõnusalt ühtlased.

Tundub, et sain segu käppa sellele krundile. Kui nüüd saaks käelise tegevuse ka paika oleks juba täitsa vinge. Esialgu on tõmbekiirust raske ära tabada, et paras jääks. Eks harjutamine aitab :)

Valgust peaks ka juurde hankima. Uues garaazis on 4 näkast ca 100w pirni nurkades ainult. Võtsin kohe 2 x 600w prosektorit ka ligi. Peaks neid halogeenpirne lakke proovima, need tunduvad vähe heledamalt põlema. Sita valgusega on jube raske lehvikuga ülekatet teha.

EDIT: mul vist oli probleem selles, et segu lihtsalt ei tulnud 1,5 düüsist hästi läbi ja tõonäoliselt jõudis ka osaliselt ära kuivada. Nö orange peal oli sisuliselt metallini välja.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.12.2013 08:53 
Kasutaja avatar

Terv.Kas se globole mitte pritspahtel pole?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.12.2013 11:40 

Hei,

Globo on seeria nimi - krunt sealt seeriast. Tunduvad suht odavad tarvikud, samas mõned mehed kiidavad heaks, teised laidavad maha. Kuna maha laitjatel enamasti ei ole sõidukit näha olnud ja kiitjatel on näha kuidas välja kukkunud siis otsustasin proovida. Kuluefektiivsus ei ole säästmine junõu.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.12.2013 15:39 

Hea krunt ei vajagi lahustit üldjuhul. Ja saab vabalt ka 1.4 düüsiga lasta. Ehk siis üldjuhul on nad vedelamad. Kvaliteet kaubal on lihtsalt viskoossus tootja poolt parajaks timmitud ja maalri töö on ainult kokku segada ja valmis. Odavate kruntide häda ongi see, et peab eraldi lahustit lisama ja lihvitavus jätab ka soovida. Otseselt maha ei laida kuna pole ise proovinud. Väga apelsini ei soovita lasta ja lihvida tuleb täitsa siledaks, kuna muidu jäävad mikroaugukesed sisse ja pärast hakkab mullitama kogu see jama. Aga eks kõik kogemused tulevad ajaga.
Ise kasutan selle firma kraami. Ka pahtlit soovitaks sellelt tootjalt. Pole odav aga on hea.
Pilt

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.12.2013 17:14 

Eks see tõonäoliselt ongi nii, et odavamate hind peab tulenema millestki ja laborikatsed on kindlasti see kallim arendus. Globo krundi liiter on muidu püsikliendi kaardiga 11,214 eurot ja akrüüli lahusti 0,5 liitrit 3,78 eurot.

Täna lähen ja proovis siis karbilaiendeid nühkida. Kurat, mis rõõm on asju teha kui ajaviiteks välja ka tuleb :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 27.12.2013 10:54 

Jah, kruntimisega asjad selged.

Ükspäev siis proovisin värvida ka üle pika aja. Siiani väikseid detaile teinud ainult. Nagu ikka, ajalehed seinapeale ja siis timmisin püstolit välja. Ma ei taibanud esimese hooga ära, et piisad jäid natuke paksud ja olin ühe kihi juba ära lasnud. Edasi tõstsin veidi rõhku ja keerasin materjali vähemaks ja hakkas kena udu tekkima, see vist peaks juba õigem olema. Esimene kiht jäi pisut krobe ja kippus nurgast voolama minema. No eks tolmu tuli ka ikka veidi (aga seda pigem minu küljest).

Mõtlesin, et lihvin detaili veega üle ja susistan 2 uut kihti peale. 800 vesipaberiga hakkasin üle käima. Ma poleks elus ette kujutanud mida veepaberiga teha saab - jooksukoha sai kenasti välja, tolmutükkid põhimõtteliselt kõik sai välja. Silikoonpesuga üle kastes andis ettekujutust mis kena pind jääks kui värske värv 800 asemel 1500 - 2000 lihvida ja poleerida. Tundub, et ka väga pekkis värvimise saab poleeriga väga hääks teha ja võib värvida kodustes tingimustes küll.

Kas keegi muidu vahalappe ka kasutanud on? Ma olen preagu detaile samuste paberrätikute ja silikoonpesuga puhastanud. Poleerimislapid jäid kappi, võti kadus vahepeal ära :kill

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 27.12.2013 12:24 
Kasutaja avatar

Peale paberrätiku ja silikoonpesu oleks vahalapi ja õhuga ülelaskmine lausa kohustuslik. Oluliselt vähem tolmu. Poleerimisega jah annab teinekord imesi teha. Samas suurema töö puhul on see meeletu lisa ajakulu.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 27.12.2013 12:25 
Kasutaja avatar

vahalapp on nüüd küll asi mida enne värvimist ei tasuks unustada

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 20 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil