11.3 on sel suvel ebareaalne eesmärk. Katsuks kõigepealt 11.99 saada. Ma eriti ei usu, et praegune väljalase piirab. Üle-eelmisel lehel kirjutasin, kuidas ma summutit lahkasin ning see on päris avara ehitusega. Kui aega leiab, siis panen lambda asemele toru, mille otsas on manomeeter ning saab sellele küsimusele ka teaduslikuma vastuse.
Nüüd räägin "chiptuningust". Hetkel veel olen otsustanud originaalajuga hakkama saada. Seda eelkõige seepärast, et ennast harida, kuidas autoajud toimivad ning kuidas nende "remappimine" käib.
Enamus (uuemate) ajude programme saab maha lugeda ja kirjutada diagnostikapistiku kaudu. Enda auto aju jaoks ma sellist lahendust ei ole leidnud. eBays müüdav MPPS kaabel

kirjade järgi lubab, kuid reaalselt ei võimalda. Ka eestist pole õnnestunud leida inimest, kes reaalselt remapiks seda aju diagnostikapistiku kaudu. Võimalik, et minu aju puhul ei olegi see riistvaraliselt võimalik. Seepärast kasutan praegu sellist lahendust, et võtan aju auto küljest ära, aju kaane maha, "mälukivi" ehk EEPROM-i välja, panen selle programmaatorisse ning programmeerin niimoodi. Et EEPROM-i eemaldamine lihtsamalt käiks, jootsin selle asemele spetsiaalse pesa, mis võimaldab EEPROM-e kiirelt vahetada. Alloleval pildil on ajust eemaldatud EEPROM ning selle all pesa:

Pesa omal kohal:

Et pesa kaane alla ära mahuks, tuli sellesse süvend pressida:

Aju koos:

Proovimiseks ostsin teise aju (originaalilt lugesin vaid esialgse programmi maha ning see jäi tagavaraks), mis oli küll automaatkastiga BMW 740 oma, kuid sobib. eBayst tellisin 4 EEPROM kivi ning aliexpressist kõige odavama programmaatori:

Siiani on odav programmaator, eBay EEPROM-id ning pesa ilma tõrgeteta toiminud. Ainult varem joodetud kivide jalad ei taha pesas ning programmaatoris hästi ühendust anda. Jootmata jalgadega kividega pole probleeme olnud. Nii ma siis praegu katsetangi erinevaid süütemap'e ja muid asju (küttekulu näidu kompuutris peaks hoolimata suurematest pihustitest õigeks saama jne).