Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 06.05.2025 09:42

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 1317 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 88  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Fotograafia arutelu
PostitusPostitatud: 05.10.2014 09:38 
Kasutaja avatar

Kui sa need neli väikest tulukest paremalt ülevalt ära kaotaksid, oleks päris hea.
Edit: Nüüd väga timm :hail

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2014 19:22 

Tänane üks hea pilt. Pilt on puhas ja tuuningu vaba. St. RAW pilt.

Pilt

Andmed:

F-Stop: 6.2
Shutter time: 1/200
ISO: 100

Kui keegi teab mõnda head ilusat puude alleed võiks seda jagada :P. Ise tallinna ümbruses päris palju kohti läbi sõitnud ja pole veel päris seda head kohta leidnud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2014 20:10 

Kas raw faili pildistatud või lihgsalt tuuninguta jpg?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2014 20:12 
Kasutaja avatar

tehke keegi mulle lollile ka selgeks mis selle rawi eelised on või miks seda kasutatakse?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2014 20:20 

fedja. kirjutas:
tehke keegi mulle lollile ka selgeks mis selle rawi eelised on või miks seda kasutatakse?

RAW on nö toorfail, kus on kogu info pildi kohta kirjas. St töötlemisel saab varjualasid, ülevaögustatud kohti jne oluliselt paremini sättida, kui seda jpg faili puhul teha saaks. http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_image_format

Üks pilt ka eilsest:
Pilt

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2014 21:28 

fedja. kirjutas:

Loe siit: http://blog.photopoint.ee/raw-formaat-s ... lkaameras/

Ilmselt ei eksi, kui väidan, et fotograafidest valdav enamus pildistab RAW-formaadis. Ise kasutan ka ainult RAW'i, isegi motospordiüritusi pildistades. Hiljem on tööd küll rohkem, kuid tulemus on ka sedavõrd parem.

RAW on jah toorfail, mida kaamera protsessor ise ei töötle, nii öelda täiesti plank. RAW'i võlud tulevad välja alles pärast järeltöötlust. RAW fail on 16 bitine, JPG aga 8 bitine, s.t RAW failis sisaldub 16 korda rohkem värvusinformatsiooni kui JPG'es.
JPG faili kaamera ise töötleb.
Mõtle nüüd ise edasi - kas kasutad 256k värviga või 32k värviga telefoni, on ju vahe sees?

q2800 kirjutas:
Kui keegi teab mõnda head ilusat puude alleed võiks seda jagada :P. Ise tallinna ümbruses päris palju kohti läbi sõitnud ja pole veel päris seda head kohta leidnud.

Kui Sa nüüd seda faili läbi järeltöötluse viitsiksid parandada, siis oleks palju parem. Praegu on lihtsalt igav.
Ilmselt keegi Sulle siin alleede koha pealt abi ei anna, nii et rattad selga ja mine aga uudista Tallinna ümbruses.

Ise täna käisin ja täiesti leidsin - näiteks Murastes. :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.10.2014 23:13 

Harkujärvel on ka üks kena ühesuunaline.
Alguses pildistasin ise jpegi ja arvasin et nitsevoo värk... Seni kuni rawi võlusid sai katsetatud. Isegi timelapse läheb rawi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 06.10.2014 03:31 

Pildistatud siiski Raw faili, kuna siis parem töödelda hiljem. Kuid seda oskab paremini tuttav mul, samas üritan ka ikka ise ka nautuke areneda ja seega üritan pilti hiljem paremaks/ilusamaks töödelda.

Raw pildid ongi alguses igavad sellised, hilisema töötlusega saab alles need õiged võlud kätte :P.
Ja eks siin muud polegi kui tuleb ise ringi sõita igalpool, nii olen ka siiamaani teinud. Käinud, sõitnud, pildistanud, avastanud. Kuid siiamaani olen leidnud selliseid päris normaalseid kohtasid aga seda päris head veel pole leidnud. Samas eks selliseid kohti otsitaksegi hoolega.

Suht palju tööd teen ma just öösiti, kui sõidan ikka päris paljudes kohtades, sai ükskord 100km sõidetud tallinna ümbruses ja otsisin häid kohti. Sai ka neid leitud ja isegi paar ilusat pilti tehtud.

Edu teile kõigile!

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 06.10.2014 11:05 

q2800 kirjutas:
Pildistatud siiski Raw faili, kuna siis parem töödelda hiljem. Kuid seda oskab paremini tuttav mul, samas üritan ka ikka ise ka nautuke areneda ja seega üritan pilti hiljem paremaks/ilusamaks töödelda.

Raw pildid ongi alguses igavad sellised, hilisema töötlusega saab alles need õiged võlud kätte :P.
Ja eks siin muud polegi kui tuleb ise ringi sõita igalpool, nii olen ka siiamaani teinud. Käinud, sõitnud, pildistanud, avastanud. Kuid siiamaani olen leidnud selliseid päris normaalseid kohtasid aga seda päris head veel pole leidnud. Samas eks selliseid kohti otsitaksegi hoolega.

Suht palju tööd teen ma just öösiti, kui sõidan ikka päris paljudes kohtades, sai ükskord 100km sõidetud tallinna ümbruses ja otsisin häid kohti. Sai ka neid leitud ja isegi paar ilusat pilti tehtud.

Edu teile kõigile!

Rawi jaoks "osta" omale adobe lightroom. Väga easy proge.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2014 18:58 
Kasutaja avatar

RAW kui formaat ei lisa pildile "juurde". Jah, annab mängimisruumi järeltöötluses, aga pilt peab ise huvitav olema, olgu ta RAW või JPEG.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2014 19:22 

Ollaz kirjutas:
RAW kui formaat ei lisa pildile "juurde". Jah, annab mängimisruumi järeltöötluses, aga pilt peab ise huvitav olema, olgu ta RAW või JPEG.

Seda küll, aga näiteks kui pildustad loodust ja taevas jääb ülevalgustatud siis rawist sa keerad selle taeva välja (juhul kui pildi ikka nii tegid, et täitsa ära põlenud pole, täitsa lampi seadetega ei saa ka laksida). Lisaks on parem varjudest asju välja keerata kui see vajalik on. Lisaks värvikontrastsuse ja wb muutmine...jne jne jne

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2014 22:57 
Kasutaja avatar

Mina vaidleks vastu. RAW tõesti ei lisa midagi juurde kuid .jpge kaotab ära. RAW pilti hiljem .jpge formaati salvestades, ilma midagi seal muutmata, jääb parem kvaliteet kui esialgselt oleks pildistanud .jpge formaadis. Puhtalt enda kogemustest räägin.
GIMP on tasuta fototöötlus tarkvara, ma ainult ei tea kas see RAW-i sööb või mitte...
Nikonil on selleks oma tasuta tarkvara, millega lihtsamaid asju muuta saab.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2014 23:43 

MDB kirjutas:
Mina vaidleks vastu. RAW tõesti ei lisa midagi juurde kuid .jpge kaotab ära. RAW pilti hiljem .jpge formaati salvestades, ilma midagi seal muutmata, jääb parem kvaliteet kui esialgselt oleks pildistanud .jpge formaadis. Puhtalt enda kogemustest räägin.
GIMP on tasuta fototöötlus tarkvara, ma ainult ei tea kas see RAW-i sööb või mitte...
Nikonil on selleks oma tasuta tarkvara, millega lihtsamaid asju muuta saab.

See kas otse jpg pildistades on halvem kui otse rawi ja arvutis ümber jpegi salvestades oleneb juba kaamerast. Jpeg pole midagi muud kui fail kus pole palju liigset infot. Enamus kaamerad töötlevad automaatselt pildi ja salvestavad kaardile jpeg faili (ehk siis teoorias teeb kaamera raw pildi kuid salvestab selle kiirelt ümber jpegi ja kaotab originaali). See kui hea kvaliga pilt nüüd tuleb oleneb kaamerast. Nt mul kaameral eraldi reziim kus pilt salvestatakse jpegi aga kui vaatad et kurat wb vale või pilt selline mida tahaks pärast sättida, siis ühe nupuvajutusega salvestatakse sellest viimasest tehtud pildist ka raw (ehk nö negatiiv säilitatakse nii kaua kuni teed järgmise klõpsu). Kasutasin seda agaralt enne kui ainult rawi klõpsima hakkasin.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.10.2014 23:47 
Kasutaja avatar

Mis kaameral selline võimalus on?

.jpge jutt jah, lihtsalt kindluse mõttes on alati targem pildistada maksimumiga, ehk RAW-i.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 08.10.2014 09:12 

MDB kirjutas:
Mis kaameral selline võimalus on?

.jpge jutt jah, lihtsalt kindluse mõttes on alati targem pildistada maksimumiga, ehk RAW-i.

Isegi minu nikon d3100 saab nii teha.

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 1317 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65 ... 88  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis