Virutasin HV foorumist.
Me kõik teame Karl Ernst von Baeri 2 EEK rahatähelt. Siiski ei teadnud ma, et tänavu möödub 200 aastat sellest kui kirjeldati ja uuriti esmakordselt eestlaste kui maa põlisrahva füsioloogiat ja haigusi. Nimelt valmis 1814 K.E. Baeri doktoritöö.
Kes veel ei tea siis sellised olid eestlased 200 aastat tagasi:
Eestlaste olemus Karl Ernst von Baeri järgi: aplad, mustuselembesed, asjade kasutamises nõmedad ja lõbusad vaid purjus olekus.
Pärast sügistöid polegi eestlastel miskit muud teha, kui pimedatel talveõhtutel end kurguauguni rasvast sealiha, mooritud hapukapsaid, musta leiba ning muud raskesti seeditavat kraami täis vitsutada, peale üliohtrasti põletatud viina ja kanget koduõlut juua, pärast seda ent ühetoonilist laulujoru venitada ja veidramoelist jõnktantsu tammuda.
Eriti meeldib neile toit, mis on raamatuköitja kliistri sarnane.
Nagu teisedki põhjapoolsed rahvad, armastavad eestlased väga viina.
Nägu on neil loid, ilma märkimisväärsete näojoonteta, väljendab enamasti nürimeelset tuimust.
Naised armastavad laulda, eriti neiueas, kuid Tartu ümbruskonnas pole ta neist ühtki näinud, kes ennast ilusaks võiks pidada.
Põhilised iseloomujooned on aga laiskus, alandlikkus vägevamate ees ja julmus ning metsikus alamate vastu.
Nende peamised ravimid on juudasitt, väävel, püssirohi, elavhõbe ja äädikas. Ainuke asi, milles nad osavad on, on maarohtude kasutamine kergemate tervisehäirete puhul.
Tulevane teaduskorüfee lõpetab kokkuvõttega: “Ma ei tea Euroopas ühtki haritud maad, kus veel meditsiinis nii palju kahjulikke eelarvamusi esineb kui Eesti- ja Liivimaal täheldada võime.”
Ma ei oska midagi tarka lisada, kui et herr Baer nägi kõige ise. Meie võime siin ainult vaielda ja oletada
Algallikas.
http://eestielu.delfi.ee/laanemaa/kodul ... d=70451475