krss kirjutas:
part1 kirjutas:
kelle jaoks on auto tarbesse kelle jaoks mitte, mulle on huviala...Kasutatud autoga sa küll ei pääse ainult hooldustega, see on mõni üksik ekslemplar, pean silmas, kui mingi 20 000km aastas sõidad
Su jutus on paar vastuolu: kui auto pole mitte tarbeese vaid huviala, kulub peale iga auto ostmist nagunii kuid ja kümneid tuhandeid auto ideaalsesse konditsiooni viimiseks. Või on huvialaks hoopis nendega hangeldamine? Ma ise olen leidnud enda jaoks kuldse kesktee: uunikum ja sportauto on hobi, kuid igapäevaauto, buss ja neliveoline on puhtalt tarbeesemed ja näen neis ainult tarbimisväärtust (iga autole kulutatud kroon peab end tagasi teenima) ja "investeerin" tarbeesemete puhul vaid sellesse, mille müües nagunii maha võtan (helisüsteem koos DVD mängijaga, navi jms)
Teine moment, ma ei kujuta ette, kuidas on võimalik sõita autoga alla 20tkm aastas (paari kilomeetri kaugusele tööle?) - tegelikult on küll võimalik, kui on mitu autot ja see läbisõit jaotub mitme auto peale. Ma piiran oma sõite nagu suudan, aga ikka tuleb 40-60tkm vahemikku, varem tuli aastas 100tkm ära (st vanema diiselmootori puhul õlivahetusi iga 2-3 nädala tagant!). Kui sõidad sama autoga paar aastat, siis saad aru, millist tasub osta paarisaja tuhande jaoks ja mida mitte, ning mida tasub remontida pigem kohe ostes kui oodata nende sõlmede lagunemist teepeal. Paraku Eestis popid autod (VW, Audi, MB jt) on just sellised, et kui sõita nii vähe, siis lagunevad vähe, aga kui osta auto sõitmiseks mitte seismiseks, on raske nii palju sõita, kuna ka remont võtab oma aja, pole võimalik keskenduda oma põhitööle. Mul paar tuttavat, kes sõidavad Eestis OMA autoga (sh töösõidud) ca 150tkm aastas, kusjuures ikka 3-4 aastat sama autoga ilma erilise remondita - kogu see mula teemal hind/kilometraazh või kilometraazh/aastaarv või kilometraazh/seisukord tundub nii koomiline, kuna enamus inimesi paistab uskuma oma odomeetrit või siis mingeid võltsitud võõrkeelseid hooldusraamatuid ega oma vähematki reaalsustaju (või kogemust). Isegi välismaalt toon ma enda arvates vähesõitnud ja hooldusraamatuga masinaid, kuid mõne arvates on see pool miljonit km palju, nagu nende enda masinad tegelikkuses vähem oleks sõitnud

. Ometi on ka need veel aasta hiljem kasumiga müüdavad, kuigi õige ärikas keriks kindlasti ka odo numbri väikeseks ja viskaks hooldusraamatu minema (mille hinnast ja kvaliteedist või äratasumisest siin jutt tegelikult käib?????)
EDIT: sorry, pikk jutt, aga mõte oli selles, et kui rääkida paarikümne tuhande hinnaklassi autodest, siis kulub auto sihtotstarbelise kasutamise (sõitmise!) puhul ainuüksi kütuse peale summa vahemikus 50-100K, lisaks elementaarsele hooldusel (õlid, filtrid, rehvid, tavaline hooldusremont nagu piduriklotsid, rihmad pingutitega jms) üle poole eelpool mainitud summast, et hea auto teenib end tagasi aastaga VÄGA mitmekordselt, nii et selle võiks põhimõtteliselt pärast ka ära kinkida (selle peale mängivadki välja need, kes välismaalt vanu autosid toovad!). Nii et kui küsida auto eest mingi summa, on omanikul (aga mitte ärikal) selleks oma praktiline põhjus ja seda põhjust ei peaks olema häbi otse küsida. Või kui küsida ei julge, ei maksa imestada omaniku pahakspanu sellele, kui tema otsuseid ei austata (kaudselt maksab selle eest ju pikema müügiperioodiga)
Niipalju, mul raha pole ,et hobiautosid hankida ja ei tea kas viitsin, kuigi mõtteid on, aga mulle meeldivad just sellised odavamad autod nendega on lihtsam küll hobi korras toimetada.
Kuid auto tehnilist seisukorda hoian ma sellisena nagu on normaalne ja rahakott võimaldab, sõltuvalt siis ka tema varuosade hindadest ja kaua tahan seda autot pidada, aga see ei takista mul autondust olemast huviala.
Suure läbisõidu jaoks sobib ikka mercedes küll väga hästi.
Ei kujuta ette, kuidas saab autoga alla 20 000 aastas sõita?
No väga lihtne, ei käi niisama sõitmas, vaid töökoht on maks 5-10km kaugusel, poed pole ju ka kaugel, natuke reisid ka suve jooksul autoga ja ongi näiteks 15 000km täis aastas. Palju inimesi on sjukseid.
Oma pereauto ei teeni sul raha tagasi, ta on ainult kulu, tööl käimine on puhas kulu, ega sulle töökoht ei anna palka selle eest, et autoga tööl käid, käid autoga poes, ega sa selle eest raha ei saa, sama on autoga reismisega, või tsillimisega, ühesõnaga auto ongi puhas kulu, sellepärast tasubki rääkida km hinnast.
auto toob tulu siis, kui sõidad taksot või mingit muud teenust teed autoga, või oled ise firma pidaja ja ajad firma asju autoga või käid näiteks oma firma objektidel sellega.
Isiklikult minul kassiks väga ära, kui peaksin iga päev 100km kaugusele tööle sõitma ja pärast jälle tagasi, jube minu arust, sinna läheb juba jube aeg ja siis mässa nende idiootidega liikluses ja talvel libedate oludega pluss teele jooksvad metsloomad, eriti kui tööl veel kauem peaks minema.
see oleks ju 200km päevas, sõidule kuluks vähemalt 2 tundi päevas, tihti isegi üle, liiklus lihtsalt ei võimalda kiiremat keskmist kiirust (ei pea silmas erandeid ja hullumeelsusi), samuti mitte ohutus ega politsei.
ma kasutan loomulikult oma autot pea kõigeks milleks vaja, aga ikagi on ta mul huviala, eks võib öelda, et ka mõlemat, aga rohkem ehk huviala siiski.
Muidugi ei lähe ma oma autoga mingit paska vedama, mis auto ära määrib, samuti ei lähe ma kuskile võpsikusse sõitma, mis värvi ära kriibib, samuti ei kihuta ma kruusateedel hakkab lagunevast autost lihtsalt kahju, kruusateel kihutamine kutustab iga auto üsna kähku ära, muudab lihtsalt kolisevaks rondiks.