Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 05.05.2025 14:38

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema See teema on suletud, sa ei saa muuta postitusi või postitada rohkem vastuseid.  [ 3278 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 219  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Mis siis täna juhtus? Elame ennast välja.
PostitusPostitatud: 15.06.2009 00:14 
Kasutaja avatar

refused kirjutas:
kcx kirjutas:
Kuradi närvi ajab see, et olgu ma ükskõik kui väsinud ja pole vahet, kas minna magama kell 3 öösel või kell 8 õhtul, ikka olen kell 8.30 hommikul üleval.

Sa pole ainus! Sama seis siin.

Väga huvitav.
Ma küll mingi valemiga ei suuda hommikul ärgata.Lähen mis kell magama tahes. Telefoni äratus käib naksti kinni ja keeran teise külje. Seepärast kasutan 2-te äratuskella ja rändab üks neist kõrgele kapiotsa. :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 00:38 
Kasutaja avatar

Kui ma lähen õhtul varem magama, ärkan miski 5'st või 6st ja nii mitu korda järjest miskite vahedega. Siis miski aeg saad jälle normaalsele unele. Ja siis kui vaja ärgata 7st või 8st siis ei saa. Oled mitu tundi unerežiimis ega taju mitte midagi, mõistus ei tööta siis. Elu läheb raskeks vist.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 00:55 

C4V6 kirjutas:
lamelink kirjutas:
Väga huvitav.
Ma küll mingi valemiga ei suuda hommikul ärgata.Lähen mis kell magama tahes. Telefoni äratus käib naksti kinni ja keeran teise külje. Seepärast kasutan 2-te äratuskella ja rändab üks neist kõrgele kapiotsa. :D

Sama siin nagu :D ja alla 10 tunni mul ei tule välja magamisest mingit haisugi

mul on täpselt samamoodi magan 10-12h, reede laup vahest isegi kauem.
olen üritanud ka vähemaga hakkama saada, aga siis olen päeval laip :(

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 01:30 
Moderator
Kasutaja avatar

Krt mul viimased 2 aastat keskmine uneaeg 6h. Sitematel päevadel 4, parematel 8. Ja siiani täitsa elus ja terve :D Mul vist vedanud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 01:42 

kui hakkata mõtlema siis te magate ju pool elu lihtsalt maha...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 01:49 

doc kirjutas:
kui hakkata mõtlema siis te magate ju pool elu lihtsalt maha...

see ajabki närvi, eriti suvel, tahad randa minna, enne 3me ülesse ei saa :D

kui 6h vähem magaks siis saaks veerand elu juurde :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 01:53 

S*taks OT-d viimasel ajal siin teemas....moderaatoritel samuti savi :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 02:55 
Kasutaja avatar

Mul ka juba stabiilselt viimased 2-3 aastat kooliajal uneaeg 6-7 tundi. Veidi on uni, aga harjub ära. Samas nii kui suvi tuleb, siis magamaminemine on umbes 3-4 öösel ja äratus 11-12-13. :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 07:28 
Kasutaja avatar

naine läks eile hommikul kell 11 tööle. tuleb teisipäeva õhtul kella 5 paiku tagasi :beer

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 07:30 
Kasutaja avatar

Magamisest rääkides ....nv peale kokku suht vähe maganud, eile magasin ka päeval natuke, õhtul läksin varem magama, täna kell 7 ülesse, et tööle minna, aga ohh üllatust, sajab jälle nah, ei saagi midagi teha ...ja und ka enam ei tule raudselt
Tea, millal vihm järgi jääb ?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 09:23 

kj kirjutas:
Magamisest rääkides ....nv peale kokku suht vähe maganud, eile magasin ka päeval natuke, õhtul läksin varem magama, täna kell 7 ülesse, et tööle minna, aga ohh üllatust, sajab jälle nah, ei saagi midagi teha ...ja und ka enam ei tule raudselt
Tea, millal vihm järgi jääb ?

Sama värkk siin (N). Ilmateates rääkis, et see madalrõhkkond, nimega Martin :lol :D , ei lähe selle päeva jooksul kuskile.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 09:42 
Kasutaja avatar

Tegelikult see kui puhanuna sa ärkad ei olenegi niipalju sellest kuna magama lähed, vaid sellest, kuna üles ärkad. Unel on kolm tsüklit, ma nimesid täpselt ei mäleta( mingi kerge uni, REM-uni, sügav uni vms). Ma ei mäleta ka millise ajal neist sa kõige puhanumana üles ärkad aga igaüks võib seda proovida. Koolis nt üks klassivend ütles et ta ei saa mitte kunagi normaalselt kell 7 ärgata kui ta on kell 11 magama läinud. Kui peate iga päev kindlal kellaajal magama minema siis ma ei tea, katsetage erinevatel aegadel magama minemist vms ja uurige netist kuskilt lähemalt une tsüklite kohta.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 09:52 
Kasutaja avatar

Martpoiss kirjutas:
Tegelikult see kui puhanuna sa ärkad ei olenegi niipalju sellest kuna magama lähed, vaid sellest, kuna üles ärkad. Unel on kolm tsüklit, ma nimesid täpselt ei mäleta( mingi kerge uni, REM-uni, sügav uni vms). Ma ei mäleta ka millise ajal neist sa kõige puhanumana üles ärkad aga igaüks võib seda proovida. Koolis nt üks klassivend ütles et ta ei saa mitte kunagi normaalselt kell 7 ärgata kui ta on kell 11 magama läinud. Kui peate iga päev kindlal kellaajal magama minema siis ma ei tea, katsetage erinevatel aegadel magama minemist vms ja uurige netist kuskilt lähemalt une tsüklite kohta.

Uni jaotub unetsükliteks, koosnedes viiest eri faasist. Iga tsükkel on 80-100 minutit pikk ja kordub neli kuni viis korda öö jooksul. Need faasid järgnevad üksteisele ja samaaegselt muutub organismi olek.
Kui oled just uinunud, oled 1. faasis, mis kestab umbes 5-20 minutit ja sel ajal ärkad kergesti. Seejärel siirdud faasi 2, mis moodustub kesksügavast unest ja see moodustab 50-60% kogu uneperioodi pikkusest.
15-20 minuti pärast tulevad 3. ja 4. faas, mida kutsutakse aeglase laine uneks ehk slow wave sleep või sügav uni (armsal lapsel mitu nime) ja mis kestab umbes 15-20 minutit. Sügava une faasi lõpus pöördutakse tagasi 2. ja 1. faasi ja seejärel REM-une (5.) faasi, mis kestab umbes 10-20 minutit. REM tähendab kiire silma liikumist (rapid eye movements) ja selles olekus nähakse ka und. REM-uni märgib unetsükli lõppemist ja seejärel algab uus tsükkel.
Tasub meeles pidada, et une faasid 3 ja 4 esinevad vaid une esimestel tundidel, seejärel nad asendatakse üha enam 2. faasi unega ja REM-unega. 3. ja 4. faasi ajal ehk sügava une ajal on kasvuhormoonide eritumine suurim.
Sügava une olek on tähtis, ja just selle puudusest tekivad kõik unepuudusest tingitud häired.

Mõni kelgib, et saab hakkama viie, kuue unetunniga. Loomulikult oleme me kõik erinevad. Kuid isegi kui sa tõesti saad hakkama, võid olla kindel, et mõne aja pärast esineb hormoonitaseme kõikumist. Organism suudab tulla toime harva esineva unepuudusega, kuid ei suuda korvata kroonilist unepuudust.

Üks huvitav uurimus näitas, et inimesed, kes harjumuslikult magavad rohkem kui üheksa tundi öö jooksul, on vähem tundlikumad paksuksminemise suhtes, kui need, kes magavad kuus tundi või vähem. Proovi magada 7,5-8 tundi öö jooksul. On täheldatud, et inimene magab keskmiselt 8,5 tundi äratuskella sekkumiseta.
Kui treenid tugevalt ja sageli, siis proovi magada 9-10 tundi vältimaks ületreeningut. Kui ajakava on kiire ja see ei ole võimalik, siis proovi vähemalt minna varem, ühel ja samal ajal magama, et parandada une kvaliteeti.

LOE LISAKS

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 17:28 

to martpoiss: mul on see unevärk nii paigast ära, et enne kella 2ma ei suuda lihtsalt magama jääda und ei tule, ja see voodis tõmblemine ja une ootamine ajab mind närvi :D

unega veel seose, kas keegi siit lucid dreamingut ka harrastab? :P

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 15.06.2009 18:11 
Kasutaja avatar

öösel mingi 3-e ajal otsustas lauaarvuti end ise sisse lülitada ja hakkata täistuuridel undama :?
natukese ajapärast jäi vaikseks ja lülitas end lõpuks ise välja kah. Uni oli läinud igatahes. Hakkasin lõpuks uuesti siis magama jääma, kui telefon hakkas padja kõrval lihtsalt lambist vibreerima, keegi ei helistanud ega saatnud messi ega midagi :err Uni muidugi läinud jälle :angry
Suht kahtlane värk, mul vist UFOd kodus :lol

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema See teema on suletud, sa ei saa muuta postitusi või postitada rohkem vastuseid.  [ 3278 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 219  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis