Ostsin uue maki, 4 kanalise võimu ja esikõlarid. Asjad pakkuti hea hinnaga ja otsustasin oma auto helisüsteemi väheke uuendata.
Nii siis, asjad on sellised:
ees: uued 13cm 100rms kompod(mid+tviiter)
taga: 16.5cm 65rms koaksiaalid
uus võim: 4kanalit, 4x65rms@4ohm, 4x125rms@2ohm, 2x250rms@4ohm.
vana võim mis toitis woofrit: 2 kanalit, 1x140rms@4ohm, 2x45rms@4ohm, 2x70rms@2ohm.
woofer: 12'' 200rms 4ohm ühe mähisega, kinnises kastis.
uuel makil on kõik liiniväljundid olemas ja suppari jaoks on eraldi väljund.
Ütlen kohe ära, et mulle on tähtsam heli kvaliteet. Mingit ulme kvaliteeti ma ka nüüd ei nõua, esikõlarid lähevad originaal pesadesse ja tagumised mängivad väikses klaaskiudkastis. Tahan, et muusika mängiks kõvasti ja piisavalt puhtalt. Helirõhk ei ole eriti tähtis. Vana woofer, võim ja tagumised kõlarid on autos olnud umbes 3a, kuid asjad on piisavalt head ja kvaliteetsed, veel ei plaani neid välja vahetada, võib-olla kunagi hiljem.
Mõtlesin, et ühendan 4kanalise võimu taga esikõlarid ja suppari, vana 2kanaline võim toidaks siis tagumised kõlarid. Tahtsin kõik kõlarid ühendata 2ohmi peale(ehk paraleelselt), et ei jääks kõlarite kasutamata resursse ja võimud ei mängiks koguaeg täisvõimsusel. Woofri tahan ühendata 4kanalise võimu taha sest see annab 250rms, saaks sammuti kogu woofri võimsuse ära kasutada.
Siit ka mõned küsimused:
Olen kuulnud, et kui panna 4ohm kõlarid 2ohmi peale mängima, ei pidanud kvaliteet nii hea olema, kas on tõesti nii?
Ei pidanud mõtekas olema ühendata 4kanalise võimu taga ühe woofri ja kaks kõlarid, võim ei pidanud kõike ära toitma vms?
On selline setup üldse mõtekas, või pigem ühendaks 4kanalise võimu taga 4 kõlarid 4ohmi peale ja woofrit toidaks see vana võim nagu varem?
Üks loll küsimus ka, et kas kõik 4kanalsied võimud saab teha 3 kanaliseks? Uue võimu kasutusjuhendis pole nagu sellest juttu. Kuigi sama tootja teistel võimude kasutusjuhendites on teks ja pilt, et võimu saab ka 3kanaliselt kasutada.
Ette tänades
EDIT: Väike kirjaviga tuli sisse: 2kanaline võim on sillatuna 140rms. Woofri takistus on 4ohm.