Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 04.05.2025 01:17

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 58 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Soovitage subwoofrit ning aidake kasti mõõtudega.
PostitusPostitatud: 27.08.2010 16:24 
Kasutaja avatar

Ei ole veel elemente ära ostnud ja sooviks ikkagi natukene rohkem arvamusi kuulda. Kui ikkagi valida kas 2x12" või 1x15", siis kumb variant asjalikum oleks?

Päris kõminat ja mõminat nagu kuulma ei hakka, seega kasti häälestus tuleks ehk ~36hz? Muusikamaitsed nagu mainisid siis oleks vähe tümpsusem takt ja samuti meeldib dnb.

Elementide valik siis järgmine :

2x V-300D4 12"
1x XTR-380D2 15"

või üldsegi 1x 12" XTR-300D2

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 28.08.2010 00:20 

12" ja 15" on oma spetsiifiline hääl. Hea oleks, kui sa saaksid ennem kuulata nii 12" kui ka 15", siis saaksid oma otsuse teha. 15" tahab reeglina ka suuremat kasti kui 12".

Ma nii oma kuulamise kogemusega ütleks, et 12" teeb sellist konkreetsemat ja täpsemat bassi, 15" see-eest on selline laiali valguv ja mahlane. 12" teeb nn. lööki paremini, 15" jällegi nn. maavärinat.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 29.08.2010 21:12 
Kasutaja avatar

Maavärinat nüüd pole vaja, pigem sooviks seda täpset lööki saavutada, seega kaldun arvama et 12" on siis rohkem minu muusikamaitse järgi.

Kumb variant nüüd võtta kas 2x V-300D4 12" või 1x 12" XTR-300D2. :uhoh Ise kuulnud pole, seega võiks kommenteerida keegi kellel on antud elementidega kogemust olnud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 08.09.2010 20:37 

Mina soovitaks võtta 1x 12" XTR-300D2 ja korralik suur kast talle järgi teha.Plaanisin ka vahepeal välja vahetada oma 1000W rms woofri 2*500W Vibe vastu, et peaks ju paremini mängima(kast oli selline keskmine)aga ei praegune 1*1000w mängib tugevalt paremini :) Aga eks ma olin rõhu peal väljas rohkem.Kast ise mängib väga suurt rolli,et see õige ikka saaks.Eks pead ise otsustama.
Ja kui täpsemat lööki taga ajad,siis kast olgu kinnine :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.09.2010 17:04 
Kasutaja avatar

Nii palju, kui aeg edasi siis arvan ise ka, et kvaliteetsema seeria 12" peaks mu soovid rahuldama ja saaks ta kenasti näiteks suunata suusapoksist sisse mängima.

Kastiga aga ei oskagi öelda, et kumba varianti eelistaks. Kui saaks konkreetset elementi nii kinnises ja inverteriga kastis kuulata, siis oleks ilmselt pilt selge.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.09.2010 18:18 

Kui valida 2x12 või 1x15 tollise süsteemi vahel, siis võid arvestada, et 12' dubleerimisega saad +3 tundlikust juurde, mis selliste võimsuste juures on suur võit.
Mul oli kunagi üks 12tollinne subwoofer 2000w rms, täielik pettumus näiteks. Mina soovitaks 15tolli või siis 2x12tolli.
Samas pole kuulnud mis häält see xtr teha võib, aga vaevalt ta sama firma kahele nõrgemale üksi kotti pähe suudab tõmmata.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.09.2010 18:48 
Kasutaja avatar

Olen omanud kolme 12" XTRi ja kasutanud ühte neist kinnises kastis ja inverterkastis. Kinnises kastis jäi selgelt lahjaks minu jaoks, suures universaalkerega autos ei olnud ikka päris see mis meeldiks, inverterkastis oli juba jupp maad parem aga mingi aeg jäi ikkagi natuke väheks.
Siis ostsin endale 2 12" XTRi ja proovisin neid kõrgele häälestatud SPLi kastis ja ka madalale häälestatud tava kuulamise jaoks mõeldud kastis ja nendega sai juba mõnel sõbral süda puperdama aetud ja süda pahaks.
Ma arvan, et sedaankerega autos saaks kõige parema tulemuse kahe 12" woofriga inverterkastis ja inverter suunatud suusaluugi poole aga kui ikkagi soov üks 12" woofer siis see XTR inverterkastis peaks kah väga head häält tegema.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.09.2010 19:16 
Kasutaja avatar

Tänud hea info eest, üks 12" lihtsalt selle pärast et eelarve rohkem välja ei pigista ja alati on hiljem võimalus üks juurde osta ja lihtsalt uus kast meisterdada. Nii teengi - võtan algul ühe ja kui tõesti tulevikus plaan mürtsu juurde saada, siis ostan teise juurde. :rokib

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.09.2010 16:38 

Ennast küll ma asjatundjaks ei pea, aga kusagilt lugesin, et tähtis on helirõhk, mis element suudab tekitada. See muidugi oleneb, mis kastis ta mängib jne. Aga ma just mõtlen siin seda, et kui need elemendid on umbes 89db ja võtaks võrdluseks mõne nt Herz´i mis on umbes 94db aga seejuures on võimsus veidike väiksem. Minu loogika ütleb nüüd, et tuleks osta hea tundlikusega element, siis ei ole tarvis nii võimast võimendit, juhtmeid ja aku ja genekas ei saa kah nii suurt koormust. See on ainult minu loll mõte mis praegu pähe tuli. Ise kah otsin autosse natuke vingemat bassikat, seega oleks täiesti huvitatud mis minu mõttest targemad mehed arvavad.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 21.09.2010 09:16 
Kasutaja avatar

Põhimõtteliselt on see mõte õige - kui meil on kaks muidu samaväärset kõlarit, ühel tundlikkus 88dB/Wm ja teisel 91dB/Wm, siis teine mängib sama võimsuse korral täpselt kaks korda valjemini. Kui esimest kõlarit toita näiteks 1000W võimendiga, siis teine kõlar mängib sama valjusti juba 500W võimendi taga, mis võimaldab võimendi, kaablite jm pealt palju kokku hoida.

Tegelikkuses on aga selline asi, et suurem tundlikkus tuleb alati millegi arvelt. Olgu see võimsustaluvus, kõlari võime madalaid sagedusi esitada, kasti suurus vms. Seepärast ei ole võimalikult suure tundlikkusega element alati parim. Näiteks SPL võistlustel kasutatavad elemendid ei ole alati kõige suurema tundlikkusega.

Mis puutub Hertzi (ja ka mõne muu tootja) kõlaritesse, siis nende tundikkuse kohta on lihtsalt valetatud. Näiteks HX380. Lubatud tundlikkus on 92dB, parameetrite järgi arvutatuna 89.3dB/Wm.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 27.09.2010 10:56 
Kasutaja avatar

Hea lugeda, et teema on veel aktiivne. Nüüd natukene teise ala küsimus, aga ma ei suuda lihtsalt ära otsustada mida teha...paluks abi teadjamatelt.

Nimelt siis plaan paigaldada algatuseks autosse korralik monovõim + subwoofer. Võimendi on olemas ja subwoofriks valin ilmselt SPL Dynamic XTR seeria 12" elemendi.
Küsimus on just nimelt nüüd kaabelduse koha pealt, ei suuda välja mõelda kuidas ma peaks kaabelduse sooritama, et hiljem mingeid probleeme ei esineks. Lihtsam vist küsimused eraldi liigitada :

* Mis toitekaabel oleks 140A monovõimule sobiv? (35 või 50?) - lihtsalt 35 oleks märksa odavam ja lihtsam vedada. Ameerika järgi siis 0 või 2AWG.
* Kui hiljem on plaanis paigaldada teine võimendi kõrvale komponente toitma, siis kas oleks mõtekas ennetlikult vedada suurema ristlõikega kaabel taha ära või paigaldada selle tarvis teine toitekaabel?
Kui isegi jagamisblokk vahele panna, siis ei saa ju 50mm2 kaablit jagada 25/35mm2 edasi ilma kadudeta.
* Kui makil on taga olemas 3 Rca väljundit (Esi,tagu,sub), kas ideaalis võiks vedada siis ka 3 RCA kaablit võimenditesse, et saaks kõiki kõlareid erinevalt maki abil häälestada?

* Mis tüüpi subwoofri paigaldus oleks kõige optimaalsem Audi A6 sedaani pagassi? Pean silmas kasti paigutust, kuhu poole peaks jääma element ja inverter. Ise arvan, et suusaboxi kakuks välja ja saaks elemendi ja inverteri suunata tagumise istme poole, et siis suusaboxi august kõik salongi tuleks. Midagi eriti lõhkuda ei sooviks, aknalauale auke saagida jne.

Tänud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 27.09.2010 11:55 

Karta on,et sub salongi poole oleks vist kõige optimaalsem,aga siis pead arvestama,et kast ulatub enam vähem täpselt pagassi igast nurgast ja vahed saaks kinni vooderdatud.
Mul endal sai kast u 15cm madalam/10cm äärtest kitsam tehtud(et rõhk pääseks suusaluugist sisse) ja suunaga on pagassi poole.Tahaks ka teistpidi varjanti proovida(suusaluugi poole) aga vist suht keeruline proovimise jaoks kõiki vahesid täis vooderdada :(
Mis varjandid mul oleks salongi poole pööramisega,kas ainult uus kast?
Tegemist coupe-ga.

Viimati muutis preda, 27.09.2010 14:41, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 27.09.2010 12:37 
Kasutaja avatar

Eks kast tuleb ikka selline, et võimalikult seinast seina, puht lihtsalt ruumi kokkuhoiu mõttes. Lhtsalt sooviks teada kellegi kogemusi sarnase autoga, et siis teaks kuidas heli paremini salongi kostuks. Ei tahaks päris mitut kasti ka valmis nikerdada, et seda parimat lahendust leida, materjal siiski maksab ja töötunde ka kulub. Pigem teeks ühe ja korraliku kasti, arvestades kõiki iseärasusi.

Kaabli osas aga tahaks küll nõu. Ennem ei julge midagi valmis osta, kui selge pilt on silme ees. Enda pea ütleb 3 varianti :

1) 35mm2 kaabel taha ainuüksi monovõimu tarvis ja eraldi võimendit teistele kõlaritele ei paigalda. (üritab leppida olukorraga ja jätab stocki)
2) 50mm2 kaabel taha ja siis jagamisblokki, edasi 35mm2 ja ~20-25mm2, minu loogika aga ütleb, et kui sisse läheb 50 siis välja ei saa ka rohkem tulla.
3) Vean mõlemale võimule eraldi toited, monole 35 või 50 ning teisele võimule siis vastavalt näitajatele.

* RCA kaablid peab ka vedama, kas neid siis vedada 3 paari taha, üks monovõimu ja 2tk komponentide tarvis teise võimu. (Juhul kui 2 võimu tuleb)
* Peakaitse hetkel sai ostetud pirakas, ehk siis 300A ning mahub sinna kindlasti 50mm2 kaabel sisse.

:uhoh

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 27.09.2010 14:26 

ei saa ma aru kuidas monovõimendi paned 140A ja teistele kõlaritele võimendit ei panegi. kas sul on eriti kummipump bassikas, või siis kasutad reaalselt ainult mõne ampri...
minumeelest peenema ja pikema kaabli panekul ei kaota sa muud kui mõned voldid pinget tipust ja seega mõned detsibellid. seega kui oled 12V asemel rahul 11 või 10 voldiga, ja 20 või 40% kaotatud tippvõimusega, siis võid vastavalt peenema kaabli panna küll.

muide, kui kaabli jämeduse pärast liiga pajlu muretsed siis võid ju võimendid aku lähedale või siis aku võimendi lähedale panna. võibolla säästad kaablite pealt nii palju, et saad teise aku osta.

ma ise panin 60A võimule 2x1,5m pikkuse 10mm2 juhtme ja 50A võimule (bass) 8mm2 kaabli pkkusega 2x2,5m. maksimum voolu korral peaks tulema ka mitu volti pingekadu. ei oska midagi halba arvata. targemad vbla oskavad :)

seega kui tahad suurt dB numbrit näha, siis pane kindlasti jämedad kaablid, võimalikult võimas võim ja võimalikult efektiivne/koormusttaluv element.
aga juhul kui tahad muusikat kuulata siis pane parem teine võimendi juurde umbkaudu sama võimsusega ja ära liigapalju kaablijämeduse pärast muretse. kaitsmed pane jämedusele vastavad kindlasti.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 27.09.2010 16:30 
Kasutaja avatar

Mina lähtun ikkagi kaablit valides koormustabelist. Kui võimendi on 140A (4x40A kaitsmed), siis peaks kaabel ka seda kannatama. Võimendi manualis on ju samuti kirjas minimaalne kaabliristlõige, mida üldse veel tohiks panna.

http://www.effex.ee/?pg=37

Eriti nagu ei saa sinu jutust aru ehk asi minu võhiklikkuses, aga midagi teooriat nagu enda arvates jagan. Mis mõttes teistele kõlaritele võimendit ei panegi? Monovõimuga ei toideta ju ometi teisi kõlareid, mõeldud see konkreetne asi toitmaks bassikõlarit ning jah järgmise muretsen sinna 1kW RMS kanti, et võimendit ikka praktiliselt ära kasutada. Teised kõlarid jäävad originaalid ja istuvad maki enda võimendi taga ehk siis nendega ei tee midagi ja jäävad "Stocki".

Võimendi on pirakas ja seda mujale ma panema ei hakka, kui pagasiruumi. Sinu sõnadest lähtudes võib kasutada siis mis iganes kaableid ja kaotad vaid paar volti pinget, huvitav küll. Kardan et sellist teed minnes pole palju vaja, et auto maha põletada.

Eesmärk oleks süsteem paigaldada vastavalt nõutele, et oleks endal ka öösel hea magada. Kui üldsegi seda sorti võimendi sai ostetud, siis arvatavasti vahest ikka on isu ka valjemini kuulata.

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 58 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1, 2, 3, 4  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis