Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 03.05.2025 23:56

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 12 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kui suur kast ehitada?
PostitusPostitatud: 06.03.2011 18:27 

Kuna pole enne subwoofri kasti ehitanud siis ei tea nendest eriti ka midagi nii et küsin veidike abi.

1.Subwoofer: DLS W712:
"12" Subwoofer Takistus: 4 ohm Võimsus: 250 W RMS / 480 W max Sagedusala: 20-1000 Hz Tundlikus: 91 dB (1W/1m) Magneti suurus: 156 mm , 100 oz Välimine diameeter: 310 mm Paigaldussügavus: 140 mm Paigaldusava: 284 mm Kaal: 6,15 kg X-max : +- 9 mm Fs: 28,8 Hz Re: 3,24 Qes: 0,23 Qms: 3,13 Qts: 0,21 BL: 16,69 Vas: 80,2 l

2.Woofrilt ootan siis sellist heli mis mängiks dubstepi ja electro stiilis laulude bassi hästi.

3.Hetkel toidaks siis neid selline võimendi nagu DLS CA21:
2 x 100 watts rms @ 4ohm
2 x 200 watts @ 2ohm
1 x 350 watts rms @ 4ohm

4. Materjali ei oska ise enne osta, kui keegi targem on välja arvutanud mõõtmed,mahu ja soovitab millist plaati osta.

5. Soovin nii kasti mõõtmeid kui ka kasti mahtu.

6. Autoks on Ford Mondeo millel on päris suur pagasnik aga subwoofer võiks siiski võtta vähe ruumi.Siis veel seda et milliseid juhtmeid osta, et kogu see kupatus ära ühendada.Ja selle võimendi kohapealt niipalju ka ma ei oska öelda kas see toitab seda subwoofrit kindlalt ära kui ei siis soovitage mõnda head võimu.

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: Kui suur kast ehitada?
PostitusPostitatud: 06.03.2011 19:20 

Sulle sobib sinna ideaalselt 28L kast. Ise tegin 36L aga mul 300 woofer ka.
36L on nati suur. Igasse autosse ei mahu ära vist selline nagu ma tegin, tegin natuke kõrge, oleks pidand laiema tegema oleks samas ok.

Aga jah, ma arvan tee ~30L ringis. Ma tegin kinnise kasti, igati rahul.

Kahjuks mõõtmeid ei mäleta enam.

Tõmba programm: bass box pro 6...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.03.2011 00:21 
Kasutaja avatar

Huvi pärast natuke googeldasin ja leidsin sellise lehe :)
http://www.dls.se/econtent/files/149/man_ref_subs_eng_06.pdf
Tehase kastimõõtudega tõenäoliselt väga mööda ei pane :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.03.2011 09:38 
Kasutaja avatar

Võin julgelt öelda, et tehase inverterkasti mõõdus see element mängib täitsa hästi :) Madal ots on natukene puudulik, mis on tingitud kasti litraazist, mis võiks ca. 5l suurem olla.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.03.2011 10:20 

basssoundman kirjutas:
Võin julgelt öelda, et tehase inverterkasti mõõdus see element mängib täitsa hästi :) Madal ots on natukene puudulik, mis on tingitud kasti litraazist, mis võiks ca. 5l suurem olla.

Ehk siis umbes sinna 25L kanti?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.03.2011 12:53 
Kasutaja avatar

P33K kirjutas:
basssoundman kirjutas:

W712 vol: 35,9 / 1,27 4” x 29 cm/11,4” ehk siis siia 5l juurde = ca. 40-41l, mis kukutab häälestust natukene madalamaks ja graafik saab päris hea ja lineaarne, kuid mõnus dünaamiline.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.03.2011 15:52 
Kasutaja avatar

basssoundman kirjutas:
P33K kirjutas:
basssoundman kirjutas:

W712 vol: 35,9 / 1,27 4” x 29 cm/11,4” ehk siis siia 5l juurde = ca. 40-41l, mis kukutab häälestust natukene madalamaks ja graafik saab päris hea ja lineaarne, kuid mõnus dünaamiline.

Tõnis, järsku sa seletaksid siin rumalamatele (N: mina), mida tähendab mõnus dünaamiline graafik ? :)
Mõni näide säänsest vigurivändast oleks päris ideaalne.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.03.2011 09:48 
Kasutaja avatar

Vipp kirjutas:
basssoundman kirjutas:
P33K kirjutas:
basssoundman kirjutas:

Tõnis, järsku sa seletaksid siin rumalamatele (N: mina), mida tähendab mõnus dünaamiline graafik ? :)
Mõni näide säänsest vigurivändast oleks päris ideaalne.

Seda mõtlen selle all, et subwoofer suudab erinevaid muusikalugusid, kus on erineva sagedusega bassikohti mängida täpselt, lineaarselt ja puhtalt, mõnusalt, sügavalt. Ehk siis kiired üleminekud erinevate sageduste vahel, puhas, selge, piiritletud bass, mida on nauditav kuulata/tunda jne.

Graafik antud elemendi ja kasti suhtes:

Pilt

Graafikult on näha, et graafik hakkab langema ca. 41Hz'i puhul allapoole, kuid päriselus see tõuseb seal isegi natukene, kuna Ford Mondeo kere võimendab ca. 38Hz'i sagedust parajalt nii, et antud graafik peaks päriselus saama suhteliselt lineaarne kuni mingi 35-36Hz'ini välja, või isegi väikse tõusuga madala otsa suunas. Sõltub natukene pisiasjadest.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 17.03.2011 00:40 

Need graafikud annavad väga umbmäärase suuna, mille järgi ei juhindu tegelikult mitte ükski autoaudio spetsialist.
Tasub lugeda netist inimeste reaalseid kogemusi, mitte uskuda BBP programmi ja selle tõlki.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 17.03.2011 01:36 
Kasutaja avatar

BWWRAT kirjutas:
Need graafikud annavad väga umbmäärase suuna, mille järgi ei juhindu tegelikult mitte ükski autoaudio spetsialist.
Tasub lugeda netist inimeste reaalseid kogemusi, mitte uskuda BBP programmi ja selle tõlki.

Ma ei tea, kas nüüd mina liigitun "autoaudio spetsialisti" alla või mitte, kuid oma praktikas kasutan ma BassBox graafikuid küll. Eks aeg on õpetanud omi mööndusi tegema, kuid kastiarvutust alustan ma ikka sellestsamast programmist.

Aga selle internetitarkusega on küll selline lugu, et karuosa internetis levivast kogemustest on jama ehk :bs ning väga palju peab oskama terasid sõkaldest eraldada. Mida tõsiseltvõetavam tegelane, seda vähem aega ja põhjust on tal oma tarkust internetis jagada.

P.S. ega "BWWRAT" ole ju su esimene kasutajakonto siin foorumis?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 17.03.2011 02:21 

BBP on nagu piibel, igaüks tõlgendab seda oma uskumuse järgi.
Ja kui maailma avarused ja sealsete inimeste enda kogemused ei maksa midagi, vaid ühe mehe kalkulaator on püha nagu meeter mõõdustik, siis on selle religiooniga midagi päris nihu ...
Autoaudio ei ole kajkuks mõõdetav joonlaua ega ka mingi programmiga.
Need kõverad ja jooned BBP võivad olla täiesti talumatud 90% juhtudest, inimkõrv on kuningas ja kui ei pakuta alternatiive vaid surutakse peale üht programmi, siis on inimesed suht sunnitud seisus ja ei oskagi seisukohta võtta. Elik siis on kogu see teema katsetuste teema, milles puuduvad kindlad mängureegld, BBP on ainult väikseks teejuhiks siin kohal ...

Kui maailma suurimad kõlari tootjad annavad kaasa kõlariga enese pootl välja töötatud nö parimad kasti mõõdud ja sagedused, siis BBP-ga võrreldes peaks need ikka väga puusse olema, kuidas küll seda fenomeni seletada ? Ehk siis kõlari tootjad pole tutvunud BBP "magicusse" ja on arendanud mingit kõrval "religiooni", mis ka massides on positiivset vastukaja leidnud ?

Selle fenomeni võiks küll keegi lahti seletada :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 17.03.2011 09:29 
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
P.S. ega "BWWRAT" ole ju su esimene kasutajakonto siin foorumis?

Sarnaneb kangesti ühe Iirimaal paikneva kodaniku jutule.

Tõnu

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 12 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis