Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 04.05.2025 01:32

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 18 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Heli võimsuse tõstmisel lükkab subwoofri võimendi end välja.
PostitusPostitatud: 01.04.2011 13:51 

Tervist,

Minu lugu on selline, et oman Volvo S60, millele olen lisaks tehasehelisüsteemile juurde lisanud eraldi võimendi kahe subwoofri jaoks. Subwoofri võim on vahele poogitud auto tagumisel aknalaual asetsevate kõlarite juhtmetele, millel on vahel HI-LOW converter, peale mida on enne võimendit vahel ka signaalimoondur (ma täpset nimetust sellel ei tea), millega saab woofri võimendisse suunduva heli võimsust reguleerida ja ka sagedusvahemikku sättida. Mure seisneb aga selles, et kui helitugevust juurde kruttida, siis subwoofri võimendi lükkab end kinni ja lülitub uuesti sisse kui olen heli madalamaks keeranud.
Kas võib viga olla selles, et enne woofri võimendisse jõudmist on heli juba tehasemaki poolt liigselt võimendatud ?

Ma pole küll kõige suurem teadja sellel alal, aga enda arust on mul kõik vajalikud jubinad süsteemi lisatud ja ta peaks normaalselt toimima. Järsku keegi asjatundja oskab mind õigesse suunda juhatada, kuidas seda täisväärtuslikku heli saaks nautima hakata.

Veidi indfot ka:
lisavõimendi on Blaupunkt GTA IV Special 4-kanaliga ja max 750W

Üles
 Profiil  

Teema pealkiri: Re: Heli võimsuse tõstmisel lükkab subwoofri võimendi end vä
PostitusPostitatud: 01.04.2011 14:09 
Kasutaja avatar

Tarbija on võimsam kui toide . Kas see 750 w on rms ?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.04.2011 14:37 

Alustagem ikkagi korralikusr kaabeldusest ja kontaktpindadest võimule.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.04.2011 15:03 

750 on max :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.04.2011 17:56 

Max on jah 750 v6imul. Kaabeldus on k6ik tip-top korralik. Kui heli pole makist k6rgeks keeratud, siis keera bass kasv6i t2itsa p6hja, myriseb nii mis kole. Heli ei lase juurde keerata, isegi kui samal ajal makist ja sellest vahepealsest moondurist bassi maha keerata. Tundub pigem nagu subwoofri v6imendi saab makist liiga tugevat signaali vms ja ta lihtsalt lykkab kaitseks end v2lja.

E: Kaks woofrit on m6lemad Blaupunkti omad, 250W rms,max 750W

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.04.2011 18:36 

Mõõda remote juhe üle

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.04.2011 19:28 

preda kirjutas:
Mõõda remote juhe üle

RCA pigem ?, ega remote juhtmes ju helinupu keeramisel pinge ei tõuse ...
Mingi loogika on thebull jutus isegi sees, samas ei ole infoga kuigi palju just kostitatud siin.
Mis makk, mis Hi Low converter, kuidas ühendatud, siiski ka võimu kaabeldus on tähtis. Lihtsalt mainimine, et "on hea" ei pruugi alati piisav olla ja bõuandjatel üsna raske seisukohta võtta.
Ise ühendasid ja tegid selle süsteemi ? Kui seletada ei oska, siis paarpilti ei teeks paha.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 02.04.2011 14:16 

BWWRAT kirjutas:
preda kirjutas:
Mõõda remote juhe üle

RCA pigem ?, ega remote juhtmes ju helinupu keeramisel pinge ei tõuse ...
Mingi loogika on thebull jutus isegi sees, samas ei ole infoga kuigi palju just kostitatud siin.
Mis makk, mis Hi Low converter, kuidas ühendatud, siiski ka võimu kaabeldus on tähtis. Lihtsalt mainimine, et "on hea" ei pruugi alati piisav olla ja bõuandjatel üsna raske seisukohta võtta.
Ise ühendasid ja tegid selle süsteemi ? Kui seletada ei oska, siis paarpilti ei teeks paha.

Ühendasin jah ise, kõik vajalikud kaablid jms sai ostetud noortehnikust, ka. Hi Low converter, neil e-poes see converter listis ka. Võimule sai pandud piisavalt jäme voolukaabel, millele sai vahele lükatud ka 50A´ne kaitse enne võimendit ennast, võimendil ka omakorda 2x40A kaitset. Ühenduse poolest peaks kõik olema korralik.

E: Makk on Volvo tehasemakk , 613 kui ma ei eksi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 02.04.2011 14:18 

thebull kirjutas:
Ühendasin jah ise, kõik vajalikud kaablid jms sai ostetud noortehnikust, ka. Hi Low converter, neil e-poes see converter listis ka. Võimule sai pandud piisavalt jäme voolukaabel, millele sai vahele lükatud ka 50A´ne kaitse enne võimendit ennast, võimendil ka omakorda 2x40A kaitset. Ühenduse poolest peaks kõik olema korralik.

Proovi alustuseks 100A kaitse panna võimu kaabli vahele, näen ka siin potensiaalset probleemi. Kaitset ei saa kunagi visuaalselt kontrollida ja sellele võimendile on ta väga nõrk.
Kas massikaabli kontaktpind on plekini lihvitud ?
Kui võimendi täitsa välja lööb, siis näen ma siiski vooluringi viga, mida tegelikult ei remote ega ka RCA Hi Low converter mõjutada ei tohiks.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 02.04.2011 17:13 

BWWRAT kirjutas:
thebull kirjutas:

Proovi alustuseks 100A kaitse panna võimu kaabli vahele, näen ka siin potensiaalset probleemi. Kaitset ei saa kunagi visuaalselt kontrollida ja sellele võimendile on ta väga nõrk.
Kas massikaabli kontaktpind on plekini lihvitud ?
Kui võimendi täitsa välja lööb, siis näen ma siiski vooluringi viga, mida tegelikult ei remote ega ka RCA Hi Low converter mõjutada ei tohiks.

Masskaabli kohta ma ei oska öelda, kas ta on sealt lihvitud või mitte.. kuna mul autol on aku pagasnikus, siis mul oli lihtne ühendada, võimu voolujuhe aku külge ja mass läks samamoodi kere külge samasse kohta kuhu jookseb ka aku massikaabel.
Ma tõesti ei tea, kui ma noortehnikust materjali kogusin, siis sealt küsisin kohe, et andke palun kaitse mis läheks 750W max väljundvõimsusega võimendile... selline mulle sealt ka anti... see võimendi välja lülitamine käib tal täpselt ühe kindla maki helitaseme pealt... lykkad heli nõks liiga kõrgele läheb võim kinni, kõik teised kõllid muidugi jätkavad oma tööd, ja kui lasen selle ühe nõksu heli tagasi vaiksemaks läheb ka võim uuesti tööle koos subwoofritega.
Kas te üldse ei nõustu minu teooriaga, et äkki on viga selles, et võimendisse jookseb juba Volvo maki poolt liigselt võimendatud heli, mis võib võimendis mingisuguse kaitsemehhanismi käima lükata vms ?

E: samas võis mul vabalt olla ka 80A kaitse ostetud võimule, sest ega ma ausalt öeldes ei mäleta täpselt, poest anti mulle kindlasti vastavalt minu võimule ka kaitse. kaitsme enda pealt seal kapslis vist ka seda A´d välja ei loe kuidagi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 02.04.2011 19:06 

Loeb küll välja ;)...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 02.04.2011 19:39 

Ma ei tahaks uskuda, et sul sealt makist üle 2 x 5w võimendisse jõuab, enams kaasagsed makid on 4-5v RCA väljundiga ju ...
Ja ma pole ka kuulnud, et võimendi peaks välja lülima just sel põhjusel, seepärast ei oska ka sinu teooriat tegelikult toetada, sümptomid viitavad siiski võimendi poolt vajaliku pinge kätte saamisele. Võimul peaks siiski 2 x 25A kaitsmed olema, seega aku juures on ta ka enam vähem õige. Ja ei maksa nii pingsalt ainult maki veale mõelda, alusta lihtsamatest asjadest, nagu kaitsmed ja juhtmete/kaablite ülevaatus.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 02.04.2011 23:21 

BWWRAT kirjutas:
Ma ei tahaks uskuda, et sul sealt makist üle 2 x 5w võimendisse jõuab, enams kaasagsed makid on 4-5v RCA väljundiga ju ...
Ja ma pole ka kuulnud, et võimendi peaks välja lülima just sel põhjusel, seepärast ei oska ka sinu teooriat tegelikult toetada, sümptomid viitavad siiski võimendi poolt vajaliku pinge kätte saamisele. Võimul peaks siiski 2 x 25A kaitsmed olema, seega aku juures on ta ka enam vähem õige. Ja ei maksa nii pingsalt ainult maki veale mõelda, alusta lihtsamatest asjadest, nagu kaitsmed ja juhtmete/kaablite ülevaatus.

Maki täpsed andmed on SIIN, mille kohaselt peaks taha jooksma 2x25W.
Asi ongi selles, et makil endal ei ole RCA väljundit. RCA tuleb Hi-Low converterist, mille teine pool on tavalisi juhtmeid pidi tagumiste kõlarite juhtmete külge poogitud. Kaitsmed on kõik korras, muidu ei töötaks ju võim ega kõlarid üldse. Valgemal ajal homme uurin välja ka akult tuleva kaabli kaitsme andmed.
Võimalik, et ta ei saa vajalikku pinget kätte, sest olen teinekord täheldanud, et mõne bassirohkema loo puhul jäävad eriti müriseva hetke juures subwoofrid vait(ilma helitugevust näppimata), ning kui lugu rahuneb siis jätkavad nad tööd edasi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 02.04.2011 23:40 
Kasutaja avatar

Ei ole just kõige suurem ekspert, aga nagu ma juttust aru saan siis ei ole võimendi toitele lisatud kondekat ja siis pole midagi imestada kui kõvemaks keerates ei ole piisavalt pinget. ja kui jäme kaabelgi on? kui kondekat pole siis peaks olema vähemalt mingi 20 mm2 kaabeldus.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 03.04.2011 01:41 

EXkalibur23 kirjutas:
Ei ole just kõige suurem ekspert, aga nagu ma juttust aru saan siis ei ole võimendi toitele lisatud kondekat ja siis pole midagi imestada kui kõvemaks keerates ei ole piisavalt pinget. ja kui jäme kaabelgi on? kui kondekat pole siis peaks olema vähemalt mingi 20 mm2 kaabeldus.

Kondeka juttu aja privas edasi, kui tahad hiilata :D

@ thebull

kaistmete korrasolekut EI SAA visuaalselt vaadelda, on väga palju juhtumeid, kus väike kontakt pint on veel olemas, aga täisvõimsusel ei anna nad piisavaltvoolu läbi ...
thebull kirjutas:
Asi ongi selles, et makil endal ei ole RCA väljundit. RCA tuleb Hi-Low converterist, mille teine pool on tavalisi juhtmeid pidi tagumiste kõlarite juhtmete külge poogitud.

Oot aga milleks siis võimendi vahel on ? Sinu seletuse järgi läheb asi aina keerulisemaks, nagu ütlesin, tee süsteemist pilti, saab natukenegi aimu, mis sa öelda tahad ...

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 18 postitust ]  Mine lehele 1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis