Nagu lubatud, räägin nüüd multimeediasüsteemist.
Paljude e39 omanike ideaaliks on 09/2000 aastast tootma hakatud 16:9 formaadiga ekraaniga multimeedia süsteem, kuid minu silmis on sel mitmeid, peamiselt vanusest tingitud puudusi - ei mängi ta DVD ega MP3 plaate, ei näita videot ega DigiTv-d. Samuti puudub puuteekraan, mis teeb navigatsiooni sihtkoha sisestamine üsna tüütuks. Tagatipuks ei sobi see aparaat minumeelest just 100% e39 sisuga kokku, sest ta katkestab selle läbi auto jooksva liisturingi. Kõnealune pill on siis selline:

Minu lahendus oli võtta "tavaline" e39 süsteem, kus on pardakompuutri ekraan ehk MID (multi information display) all ning liistu alla peituv kassettmakk üleval, jätta MID alles, asendada kassettmakk väljasõitva ekraaniga multimeediasüsteemiga Alpine IVA-D310R, eemaldada sellelt paneel, panna ta ilma paneelita tööle ning kasutada selle juhtimiseks MID-i. Lõpptulemus on selline:

MID-il on alles nii pardakompuutri kui ka kellafunktsioon:

Originaalmaki asemel saab juhtida Alpine makki:

Selleks kasutan PIC16F-seeria mikroprotsessoril põhinevat "adapterit", mis saadab I-Bus siini kaudu MID-ile kirjad, mida nuppude kohale kuvada ning loeb I-Bus kaudu vajutatud nuppude ja roolinuppude info, tõlgib selle ümber ning saadab Alpine makile. Adapter näeb välja selline:

Originaal 16:9 süsteemiga võrreldes on eeliseks veel poole tolli võrra suurem ekraan ning asjaolu, et ekraan asub väljasõitnuna kõrgemal, mis teeb pildi vaatamise mugavamaks. Tulevikuplaan on kuvada MID ekraanile (sinna, kus praegu lihtsalt "Alpine" on) ning ka spidoplokile mängitava jaama sagedus, loo nimi vms, kuid hetkel on asi aja taga - see, kuidas MID ekraanile ja spidoplokki teksti saata, on mul selge, kuid Alpine maki paneelile saadetava info lugemine vajav veel harjutamist.
Praegune süsteem mängib raadiot, näitab DigiTV kanaleid (ZuumTV kaardiga kasvõi porri), navideerib iGO navi abil ja mängib DVD ning MP3 formaadiga plaate. Ei saa muidugi mainimata jätta, et ka minu süsteem on suht tehnika eilne päev - arenemisruumi on veel mälupulgalt videote taasesitamise (igasugu plaadid on ju tegelikult ajalugu) ja Bluetooth handsfree suunas; uuematel multimeediakeskustel on parema lahtusvõimega ekraanid jpm, kuid ei ole mina nii jõukas, et pidevalt ajavooluga kaasas käia.
Paar pilti veel:

Järgmine asi multimeedias on esikõlarid. On teada värk, et e39 5.25" kõlarid imeväikestes plastkarpides ei tee eriti head häält. Ka kõlarite asend suunatuna istujate põlvedesse on halb. Seepärast alustasin helisüsteemi parandamist keskribakõlarite paigaldamisega hoopis armatuuri. Mõned pildid protsessist:

Helisüsteemiga on praegu kõik, sest keskbassid, bassikõlarid ja võimendid ootavad juba pikemat aega riiulis aega paigaldamiseks. Tweetreid hakkasin piilaritesse paigaldama, kuid nüüdseks olen järeldusele jõudnud, et parem on nad jätta originaalkohtadesse - peeglinurkadesse. Seepärast pean otsima terved beežid piilarikatted...