Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 08.05.2025 02:33

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 441 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 30  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: "Räägime Eesti palkadest,hinnatõusudest,võrdleme EL-riik
PostitusPostitatud: 20.09.2011 01:09 

Kas Soomes, Inglismaal, Iirimaal (ja kõikjal mujal, kus foorumlased pooleldi pesitsevad) on ka kütus viimase kuuga tõusnud, või see ainult Eesti teema?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.09.2011 12:28 

http://www.staveleyhead.co.uk/utilities/petrol-prices/
Siit on näha, et kütte hind on tõusnud suht ühtlaselt mõlemas riigis.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 20.09.2011 15:37 
Kasutaja avatar

soome pool langes natuke aega tagasi

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 25.09.2011 10:51 
Kasutaja avatar

Krt, E85-l sõitva auto peab soetama, Rootsis on selle liitri hind aasta jooksul olnud sama, isegi langenud mõned kopikad: 9.84seki/l vs 95, mis on 14.08seki/l

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.10.2011 13:38 

Mis puudutab riide ärisid ( ja ilmselt ka teisi ) siis on kalliste hilpude teine põhjus ka turu väiksus. Ehk siis lihtsalt: kui päevas ostetakse 30 artiklit Sportlandist ja vaja on maksta palgad, elekter, üür jne. Saksamaal / soome / kus iganes suurema turuga maades ostetakse vb 70-100 artiklit päevas. Loomulikult s võib tulu olla väiksem, kuna lüüakse massiga. Nagu kütusesgi: kui benafirma teenib liitri pealt 1,... eeku, siis ei viitsiks sellega äriga elusgi keegi tegeleda. Aga kuna müüakse kümneid tuhandeid liitreid päevas siis aasta peale kokku koguneb korralik kasum.
Aga eks kaupmeeste "ahnus" ole teinegi põhjus, ERITI toidukaubanduses ja just toudpoodide osas (mitte tootjate osas). Ajuvaba, et masu kõige suuremas augus oli toidupoodides parimad ajad, isegi tippajal ei olnud selliseid kasumimarginale näidatud. Siin võiks juba ka riik mingit moodi sekkuda, kuigi eriti kerge see pole...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.10.2011 15:08 

tomcraft kirjutas:
Ajuvaba, et masu kõige suuremas augus oli toidupoodides parimad ajad

???
http://uudised.err.ee/index.php?06186028

Mis puudutab turu väiksust, siis üldiselt majandus toimib nii, et kui Eesti pood müüb 30 ühikut ja Saksa (muidu täpselt identne) pood 100 ühikut, siis peavadki üür ja palk olema Eestis kolm korda madalamad. Ja kuna Eesti poeomanik ja töötajad saavad kolm korda vähem tulu kui Saksa poes, siis nad saavad ka kolm korda vähem kulutada, seega kuskil teistes poodides ostetakse ka jälle vähem kui Saksamaal jne. Ainuke võimalus seda nõiaringi murda on välja nuputada, kuidas Eesti pood müüks 100 ühikut ja/või kuidas sakslane Eesti poodi meelitada. Valitsus ei saa kellelegi pulgaga mõistust pähe panna.

Krt ma ei saa aru miks mikro- ja makroökonoomika pole põhikoolis kohustuslik aine. Kohati need seisukohad on rumalamad kui Keskerakonna propaganda.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.10.2011 17:04 

Jesper kirjutas:
Krt ma ei saa aru miks mikro- ja makroökonoomika pole põhikoolis kohustuslik aine. Kohati need seisukohad on rumalamad kui Keskerakonna propaganda.

Pooled siit pole 7das klassiski, mikroökonoomikani on vähe arenemisteed veel :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.10.2011 17:48 
Kasutaja avatar

Mikro- ja makroökonoomika pole paraku üldse asjad mida kõik suudaksid selgeks teha....päris paljud põruksid selles aines.
Mitmel tuttaval on ülikoolis senini kõik reaalselt läinud kui see asi on ainekavase tulnud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.10.2011 19:11 

No mitmed on ülikoolis matemaatikaga ka põrunud, aga miskipärast foorumid ei ole täis nõudmisi selle kohta, kuidas valitsus peaks sekkuma ja tegema nii, et homsest 5+8 võrdub 16. Kuna õpivad ju ainult jobud ja targad lähevad Soome kipsi panema, siis järelikult põhikoolis millegi õpetamine on ainus asi mis toimib.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 08.11.2011 21:06 
Kasutaja avatar

Huvitav,mis juhtuks,kui kõik praegu soomes tööl käivad eestlased peaksid päevapealt eesti tulema?Eelkõige oleks huvitav teada nende arvamust,kes kritiseerivad soomes töötajaid.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 08.11.2011 22:48 
Kasutaja avatar

ändi kirjutas:
Huvitav,mis juhtuks,kui kõik praegu soomes tööl käivad eestlased peaksid päevapealt eesti tulema?Eelkõige oleks huvitav teada nende arvamust,kes kritiseerivad soomes töötajaid.

Hea mõttelõng. Kes seda kohalike kisa siis veel kuulata jõuaks :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.11.2011 12:28 

oleks juba aeg üle saada sellest ehitajate kirumisest. HALLOO!!! Enam pole buumiaeg, kus iga mees, kes haamrit pildiraamatus oli lapsepõlves näind, oli ehitaja või ehitusfirma boss, ning nendele kes Soomes on, siis ma ei saa aru, miks seda ette heidetakse? Pere on vaja üleval pidada, ise tahaks ka elada jne, ja kui ma olen omandanud endale ehitaja oskused pika kutsekooli, ülikooli (projekteerija vms) või siis kasvõi pikkade kogemusteaastate jooksul, aga kohalikul turul ei pakuta vastavat tööd, motiveerivat palka vms, siis pole midagi teha, tuleb seda mujalt otsida.
Klassivenna isa käis Tartust Paidesse iga päev tööle mitu aastat, keegi ei vingund. Sama maa, mis Tallinnas Soome pm.....aga millegipärast vingutakse? Saage üle kadeduseraiped :kill

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.11.2011 13:02 

Kas mitte paljudes Lääne-Euroopa maades pole toidukaupadele käibemaksu soodustusi? Minuarust on see üks suuremaid pöhjuseid miks sealmail toidukorv odavam on kui meil..

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.11.2011 14:07 
Kasutaja avatar

tomcraft kirjutas:
oleks juba aeg üle saada sellest ehitajate kirumisest. HALLOO!!! Enam pole buumiaeg, kus iga mees, kes haamrit pildiraamatus oli lapsepõlves näind, oli ehitaja või ehitusfirma boss, ning nendele kes Soomes on, siis ma ei saa aru, miks seda ette heidetakse? Pere on vaja üleval pidada, ise tahaks ka elada jne, ja kui ma olen omandanud endale ehitaja oskused pika kutsekooli, ülikooli (projekteerija vms) või siis kasvõi pikkade kogemusteaastate jooksul, aga kohalikul turul ei pakuta vastavat tööd, motiveerivat palka vms, siis pole midagi teha, tuleb seda mujalt otsida.
Klassivenna isa käis Tartust Paidesse iga päev tööle mitu aastat, keegi ei vingund. Sama maa, mis Tallinnas Soome pm.....aga millegipärast vingutakse? Saage üle kadeduseraiped :kill

No tegelikult saab praegu ka ikka iga vend soome tööle, ilmselt vähem kui varem, aga siiski saavad.

Ja no eesti-soome vs tartu-paide ei saa võrrelda. Soomes tööl käimise puhul (kui seal käib tõesti mingi haridusega ja tark inimene) on tegu ajude väljarändega. Tartu paide puhul käib ta siiski oma riigis tööl.

Aga no ma ei ütle, et ma neid niimoodi otseselt maha teen. Ma lihtsalt ei kadesta neid. Jah palk on hea, aga mulle ei istu selline elu. Mul on eestis oma elu, sõbrad, pere jms ja lihtsalt rämeda rulli nimel ma ei taha küll soomes (või mõnes muus välisriigis) tööl käia nii, et a la nädalavahetustel kodus jne. Samas ma saan ainult enda eest rääkida ning kui teistele inimestele meeldib selline eluviis, ja nagu näha, siis paljudele meeldib, ei saa ma seda neile pahaks panna.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 09.11.2011 16:09 

jah, eks huvid olegi erinevad, samuti prioriteedid elus.
Kelle jaoks on piisav, kui teenib kohalikus saekaatris lõunapausiks AM bocki raha tasku, teine rügab nii et ninast veri väljas, et saavutada mingiks eluaastaks teatav eesmärk (kellele korteriremont, kellele uus X5, kellele maja, kellele suvila, kaater. late koolitamine, ümbermaailma reis jne).
Eks see kadestamine või mittekadestamine on ikka iga inimese enese arengus kinni. Arvestades siinse foorumlaskonna keskmist vanust ja osade kuttide kibestumist, siis ilmselt teevad nad 40selt enesetapu või on maailma debiilsemad vanurid 50e aasta pärast.

Ja minu arust on ka see tase omaette, et isegi kui sa oled soss-sepp või kaugel ehitusest, suudab mõni ennast sellle ala peale tööle sättida, ja teenida 2-3-4 Eesti keskmist palka. Tähtis ju pole lõppude lõpuks see, mis paber sul taskus on vaid see, kuidas sa ennast rakendada suudad ning oma eluga hakkama saad, mille lahutamatu osa raha / palk siiski on. Eks neid stereotüüpe võib ju välja tuua a la käisin soomes tööl ja nüüd lappan nädalavahetusega papi kõrist alla, aga see, kuidas keegi oma raha kasutab on iga inimese oma asi ja vähemalt on mida lapata (ükskõik, kui õige või vale see siis kõrvalseisja jaoks ka ei tundu)

ja ajude väljaränne on tingitud ikka sellest, et kohapeal ei tehta piisavalt ahvatlevat pakkumist. Ma ei näe ühtegi põhjust, miks harida ennast aastaid ja siis kesise palga peale tööle minna, kui on võimalus oluliselt rohkem teenida. Aga nagu eelkõneleja mainis, siis ega selline visiitelu ei sobigi paljudele, samamoodi nagu ka rekkajuhi elu...ja prügiveo autojuhi töö ja bussijuhi töö aga töö ei riku meest ja leib on vaja lauale saada.... :)

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 441 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 30  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis