Mul on olnud nii BMW X5 E53, VW Touareg kui ka Toyota LC120, praeguseks sõidan Jeep Grand Cherokee-ga.

BMW X5 E53:
Sõiduomadustelt on X5 üsna hea (17" velgedga, mitte 20"), saab ka talvel sõidetud, kuid kõik muud hädad selle autoga ei kutsu enam küll ostma,
põhilised mured näiteks roolilatt, õhkvedrustus, kohati väga kallid varuosad, üsna kallis hooldus (mina ei viitsi kodus ise õli vahetada või veermikku remontida),
eriti lõbus on muidugi talvel kui uksed kinni ei jää, ühesõnaga selle autoga on üsna palju tüütuid probleeme, mille kohta peaks ka siit foorumist omajagu infot leidma.
Järelturul on neid masinaid väga palju, pooled ilmselt on liisingujäägiga või alla selle müügis, seega hooldatud autot on ilmselt ka väga raske leida, samuti on seda autot raske müüa.
Lisaks väike ääremärkus, et see on ainuke auto siit nimekirjast, mis on tõupuhas linnamaastur, ei talasilda ega aeglustit, iseasi kui oluline see teemaalgatajale on.
VW Touareg:
See 2,5 diisel on selle auto peal väga õnnetu, kütusekulu on suur ning jõudu on vähe, möödasõitudel mootor konkreetselt karjub.
Sõiduomadustel pole otseselt viga, suuruse tõttu pistu kohmakas on, kuid mind see isiklikult ei häiri.
Hoolduskulud on samas klassis BMW-ga, ehk päris suured, mina igatahes selle auto pikemal pidamisel erilist mõtet ei näinud, sama raha eest on paremaid valikuid.
Kui see auto aga lihtsalt meeldib, siis soovitaks osta 3,0 V6 diiselmootoriga, see on minu meelest ainuke mõistlik sellele kerele, bensiinimootorid on olenemata kubatuurist 20 l/100km kuluga,
5L V10 diisel ka väga alla ei jää, kuid selle mootori remont/hooldus on konkurentsitult kõige kallim. Järelturul masinaid omajagu, kuid mina pikalt ei pidanud müüma.
Toyota LC120
Mootor on LC120 peal mõistlik (3,0 diisel), ma olen pikemalt sõitnud 127kw variandiga, ehk alates 2007 kui ma ei eksi, keskmine kulu stabiilselt 10, erilist vahet pole, kas linnas või maanteel.
Sõiduomadused on linnas head, teekonarusi eriti tähele ei pane, maanteel aga kõigub omajagu, tagumine talasild annab ka omajagu sellele juurde. Vastupidavus on nii ja naa,
minu kogemuse põhjal küll palju hoolt ei nõua, kuid igasugu varuosad võivad päris kallid olla, nt. kütusepumpasid on juba topelt, pihustite hind on kallis jne, palju oleneb muidugi konkreetse masina seisukorrast, ma soovitaks valida hooldusajalooga masina, mitte kõige odavama või äsja välismaalt toodu. Kõige kehvem on selle auto puhul interjöörd, aknatõstukid on samasugused nagu 20 aastat vanas Mazda 626-s, multifunktsionaalne rool lisandus aastal 2008 (lol), nahk näeb välja nagu vakstu ning kõik tundub väga prosta. Kui see, et päevas vähemalt 20 samasugust autot vastu tuleb, julgen seda masinat soovitada küll, üsnagi töökindel auto, millega ka järelturul probleeme pole, see on Eestlaste seas populaarne nii uue kui ka kasutatuna.
Jeep Grand Cherokee WK
Minu meelest on sellel autol väga hea hinna ja kvaliteedi suhe. Selle kere peal on ainuke mõistlik mootor 3,0 CRD (noh, kui just SRT8 kõne alla ei tule), Mercedes'e mootor,
mis liigutab seda autot väga hästi edasi, mõistliku kütusekuluga (umbes 10 keskmine). Taga on talasild, ees on kasutusel IFS ehk sõltumatu vedrustus, seega sõiduomadused on maasturi kohta päris head,
kere suurus on vähemalt mulle paras, manõõverdada on mugav ning maanteel möödasõite tehes auto ei õõtsu. Varustus on hea, kindlasti väldiks Laredo mudeleid, valida tuleks Limited ning Overland mudelite vahel, viimane siis nö tippvarustus, detailidesse laskumata erineb see Limited varustusest peamiselt viisakama sisu ning katuseluugi poolest. Maastikul on see auto eelnevatega võrreldes kindlasti kõige parem, Quadradrive II veoskeem on tõhus, keskdiferentsiaali saab lukustada, sildades on LSD-diferentsiaalid, mis toimetavad väga edukalt. Miinuspoolelt võiks välja tuua üsna igava ja kitsa interjööri, navigatsiooniseadmega armatuur näeb enam-vähem välja, kuid Limited versiooni hall nahksisu meenutab paraku jällegi vakstut, eelmisel mudelil (WJ) oli sisu ikka palju kenam, nii armatuur kui istmed.
Hoolduskulud on sellel autol minu meelest soodsad (Silberautot ei külasta, sellele on mõistlikke alternatiive), senimaani pole peale tavahoolduse probleeme olnud. Küla pealt on kuulda olnud probleeme ulguvate tagadiferentsiaalide kohta, kuid üldjuhul keegi seda masinat ei laida, enne ostu tasuks kindlasti ostueelne ülevaatus teha. Järelturul on autosid piisavalt, hinnad on üsna soodsad, müügiga ilmselt probleeme ei teki. Üks lõbus fakt ka lõpetuseks, WK tühimass on ca 400kg suurem kui eelmisel WJ mudelil.
Eelnev tekst põhineb minu isiklikul kogemusel ja absoluutselte tõele ei pretendeeri, täpsemad nõrgad kohad iga mudeli kohta leiab ilmselt TÜV statistikast, minu soovitus on igatahes sellise klassi masinatest Jeep GC, imo kõige parem "bang for the buck" sellest klassist. Üks huvitav masin, millega mul endal küll pikemat kogemust ei ole, on veel Mercedes ML W164, selle auto heade/halbade külgede kohta oskab ehk keegi teine kirjutada.