prostuff kirjutas:
Teooria1. Kuidas lood suruõhuga oli see aeg kui kinni lasti ? jäi viimase ratta juures rõhk madalaks ja püss ei löönud neid korralikult kinni
Teooria 2. Kuna ise olen töödanud hooaja rehvitehnikuna siis lasime surukaga kinni ja hiljem keerasime üle NM võtmega 120 peal. ERITI valuvelgedel.Plekikohta öeldi et mida tugevamalt seda parem. Aga kui sulamveljel kõik poldid erineva tugevusega kinni lasta siis on oht, et velge jäävad pinged sissse ja võivad mõradki tekkida.
Enda kogemus: Lasin sõbral kinni keerata kuna endal jalg kipsis ja puht inimlikult ta unustas ühe velje poldid hiljem üle pingutada.Tulemuseks oli ka lahtine ratas mis sai õigel ajal suure kolksumise peale avastatud.
Valuvelgede puhul lased püstoliga lihtsalt vaikselt kinni, kui auto üks kord vastu maad on. Siis võtad selle njuutonvõtme, vaatad autodata/automanuali -st täpse jõumomendi välja. Ning keerad ettenähtud jõumomendiga rattad lõplikult kinni. ( ehk siis pingutad üle )
Plekkvelgede jaoks on spets eraldi pikad padrunid. Sellega täristad kõvasti kinni, sest see n.ö paindub läbi ja saavutab õige jõumomendi.
Seda 120nm. juttu ei tasu nüüd päris pühana võtta. 120nm. on üldjuhul saksa autodel. A´la hyndai getz ja teised margid tahavad vähem. ( ma peast tõesti ei mäleta, äkki oli see 80-90Nm? )
Paraku pean ka ise hetkel lihtsalt püssiga sisetunde järgi rattaid alla keerama, kuna olen korduvalt tegelikult andnud direktoritele teada. Et see njuutonvõti on rehvivahetuses üsna kasulik asi. ( omal ka süda rahul. )Lihtsalt püstoliga kinni täristades võib juhtuda, et lased liiga kõvasti. ( vahest "joppab" siis saab ka poldi puruks keerata. ) Halvem variant on see, kui ratas tee peal alt oma suunda läheb. Olgugi, et tegelikult tuleks 100km. läbimisel rataste kinnitusi kontrollida, ei viitsi tänapäeval juhid seda teha.