Keegi pole ammu midagi kirjutanud, ajab teema üles.
Põhimõtteliselt tegin eile ise pelmeene, päris nullist või nii. Võib olla pole päris traditsiooniline valmistamise viis, kuid olen sedaviisi korduvalt teinud ja tulemuseks on väga rammusad ( liha palju ) pelmeenid. Mitte nagu poekaup, kus liha omajagu vähe. Pelmeenivormi mul pole, käsitsi saab asja aetud, saabki hea suure tüki. Potis neid valmis ei keeda samuti, täpsemalt allpool kirjas.
Lihasegu:
Alustuseks võtsin turult hakkliha, ei mäletagi enam peast kui palju võtsin, kuid vahet polegi kuna kõik sai ära tehtud.
1 porgand lihasegu sisse riivida
Sool-pipar-petersell ja muud maitseained mis meeldivad
Tainas:
250g jahu
100ml leiget vett ( keetsin esialgu, siis jätsin jahtuma )
1 muna
Soola
1tl õli
Alustasin sellest, et tegin jahust mingi ümmarguse mäe ja sinna sisse panin ühe klopitud mina ja poole vee segu ( 50 ml ), kuhu läks lisaks ka teelusikas õli. Pidavat tegema kausis, aga ma tegin laua peal.

Veidi sõtkuda ja samal ajal lisada ülejäänud vesi.
Lisaks sai vahepeal valmis tehtud lihasegu, mille tarvis riivisin ka ühe porgandi segule sisse.

Kui mõlemad tööd tehtud, siis selle tulemusena on valmis lihasegu ja tainas. Tainas pane kaussi ja lase rätiku all pool tundi seista.

Aeg möödas, siis rebi sealt väiksem tükk ja kuku aga rulliga sügama. Panin veidi jahu ka lauale, et korraks päts sisse lükata. Muidu kipub rullile või lauale kinni jääma.

Pärast rullimistööd võta õhuke!! ( mida õhemaks saad, seda parem on ) riba ja lisa sinna peale viisakas kogus lihasegu.

Kerge näputöö ja küljed peale kinni tõmmata ning sõrmedega kokku vajutada ja tulemuseks ongi kodune pelmeen või sarnane toode.

Veidi majandamist ja saab korraliku koguse:

Edasi siis valmistamise juurde.
Ma olen neid teinud stiilis: lase veidi pannil kuumas õlis praadida, seejärel lisa kuum/keedetud vesi ja kata pann kaanega. Seal all nad siis hauduvad mingi aeg ja on valmis välja tõstmiseks. Miks nii? Sest korra sai külas proovitud ja jäi külge.
Ehk siis pannile õli:

Lisa pelmeenid

Kontrolli põhja alt, kui hakkavad kuldseks-tumedaks minema, siis lisa vesi. Ettevaatust, pritsib ja lendab. Pane kaas peale. Mul on veidi väiksema panni kaas, seetõttu oli veidi majandamist, et see seal ringi ei hüppaks. Lase neil seal küpseda, vahepeal võid ühe välja tõsta ja pooleks lõigata, kontrollimaks kas sisu on valmis.

Lõpptulemuseks on päris korralik kogus pelmeene. Pildi pealt ei paista ehk välja, aga reaalselt on seal liha päris palju. Eks igaüks saab vastavalt huvile panna vähem või rohkem.

Maitse poolest on väga head. Koristamist omajagu ning võib juhtuda, et taigna tegemine läheb esimestel kordadel pe*se. Pole hullu, proovid uuesti.