Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 01.05.2025 20:35

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 288 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Abiks BASSIkasti ehitamisel
PostitusPostitatud: 02.03.2010 22:59 
Kasutaja avatar

Vatiini eesmärk on kast nö "virtuaalsel"t suuremaks kujundada, ehk siis autodes, kus on ruumiga kitsas ja tehakse võimalikult väike kast, sinna topitakse ka vatiini ja seda kinniste kastide puhul. Õiges mõõdus port tüüpi kastidele on see kindlalt mõttetu element lisaks !

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.03.2010 00:22 

Esitan sellise küsimuse, kas sel on ka tähtsust kuhu bassikõlar kasti paigutada? Ma pean seda silmas, kas bassikas peab olema kastis inverteriga ühe külje peal? Või võib selle ka nõ. kasti pealmise külje sisse panna?
Küsin seda selle pärast, et auto ehitusliku eripära tõttu(ruumi pole pagasnikus) Küpses peas plaan bassikad 2 tk aknalaua alla nagu installida, aga nö free airina nagu hääd tulemust ei saa ju...vaja siis kast ehitada! Elementideks siis Hertz ES200. Sai segane jutt vähe:D:D Aga loodan et saate aru mida silmas pean!

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.03.2010 10:40 
Kasutaja avatar

markoor kirjutas:
Esitan sellise küsimuse, kas sel on ka tähtsust kuhu bassikõlar kasti paigutada? Ma pean seda silmas, kas bassikas peab olema kastis inverteriga ühe külje peal? Või võib selle ka nõ. kasti pealmise külje sisse panna?

Jah, sinu küsimuses esitatud variant töötab ka suurepäraselt :)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 10.03.2010 23:36 

Palju tänu :hail Aga üks kõsimus veel! Mida arvate minu esimeses postis mainitud elemantidest?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 12.03.2010 22:06 

Oma postitustes oled sa korduvalt BBP-d naeruvääristanud. Kas see siis millegi jaoks üldse kõlbab ja kas seda saab usaldada?
Olen katsetanud sellega erinevaid kastitüüpe ja mahte kahele JL 10W0-8 'le kuid ei ole graafikut endale ilusaks saanud, siis avastasin funktsiooni "low frequency rise" võimalusega "enable 12db/octave rise" ehk mis peaks arvestama kasti arvutamisel autokere resoneerimissagedust. Seda sisselülitades muutuvad graafikud oluliselt kenamaks ja ühtlasemaks ning kasti mahud normaalsuse piiridesse( võreldes BBP poolt soovitatud mahtudega ja enda nõuetega graafiku suhtes). Kas seda tasub usaldada ja sisse lülitada, sest näiteks kinnise kastiga näitab see mulle stabiilset graafikut kuni 5 Hz'ni mis on ebareaalne. Pordiga kasti puhul langeb graafik järsult 22 Hz kandis, sest siis on woofrite võnkumise liikumisteekond üle ettenähtud piiri. See tundub juba loogiline.
Kinnise kast puhul tuleb mahuks kuskil 40 liitrit ning porditud kasti puhul 60 liitrit ja pordi pindalaga 69 cm2 (ehk ring diameetriga 94mm) ja pikkusega 500 mm. Viimasel juhul jääb õhu liikumise kiirus talutava 27 m/s. Pikemat porti ei taha kasti mõõdud enam võimaldada, kuigi BBP soovitab 900mm pikkust.

Ehk siis lühidalt. Kas tasub BBP'd usaldada ning sisse lülitada eelnevaltmainitud funktsiooni?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 12.03.2010 23:15 
Kasutaja avatar

Parim õhuliikumine jääb sinna 35 m/s juurde ... kas tasub usaldada ... ? Tasub teha "kodutööd" paralleelselt programmi kasutamisega. Kui BBP "toru" pordi mõõdud ei sobi, siis tulebki mägu L port !

"the truth is out there" ;)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 12.03.2010 23:41 

ViktorT kirjutas:
Parim õhuliikumine jääb sinna 35 m/s juurde ... kas tasub usaldada ... ? Tasub teha "kodutööd" paralleelselt programmi kasutamisega. Kui BBP "toru" pordi mõõdud ei sobi, siis tulebki mägu L port !

Ok, kuna BBP väidab et 34m/s on piir kui port võib hakata omahäält tegema, siis lähtusin sellest. "Kodutööd" ehk praktikat ja katsetamist võiks tõesti teha, aga kuna autoaudioga tegelen elus üsna vähe, siis ei näe hetkel mõtet seda nn õppima hakkama.

Jah on võimalus porti murda, aga kuna golfi pagasnikus pole pole ruumi just üleliia palju ja tagumine sein on kalde all, on selle kasutamine veidi keerukam. Kas teha üks osa seljatoepoolsest seinast vertikaalseks või keerata see L port tagurpidi, et asetseks kõlari all nagu näiteks mõned alpine tehasekastid kasutavad.

Kas autowoofri arvutamiseks pean BBP nn keskkonnaparanduse ehk madalate sageduse rõhutamise sisse lülitama?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 12.03.2010 23:53 
Kasutaja avatar

Mu antud lingis "Reaudio" annab porti ka kaldega kasti arvutada :)

Tsiteeri:
Kas autowoofri arvutamiseks pean BBP nn keskkonnaparanduse ehk madalate sageduse rõhutamise sisse lülitama?

Ma ei võtaks jätkuvalt seda programmi tõsiselt, kui on huvi bassimaailma vastu.
SQ gurud tegelikult ka väldivad seda juba ... Katse-eksituse meetod pidavat ka neil paremini töötama, kui see programm ...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.03.2010 00:16 

ViktorT kirjutas:
Mu antud lingis "Reaudio" annab porti ka kaldega kasti arvutada :)

Tõsi ta on, aga ei saa panna pordi ava küljele, mis ei ole kaldu. Tuleb mõelda midagi muud välja. Võibolla ma oleks pidanud rohkem kirjeldama soovitud kasti kuju ja autot kuhu see läheb. Kast on plaanis panna Golfi pagasnikusse vastu seljatuge nii, et kõlarid avanevad luugi poole.

Võibolla ma mõtlen üle, aga raske on usaldada programmi, mis ei küsi mis elemendi ma sinna sisse topin ega arvesta selle võimalik eripäradega. Samas nagu ma aru saan, on see konkreetne programm end praktikas hästi tõestanud, mistõttu võiks sealt malli küll võtta eriti, kui ka BBP enamvähem sama enamvähem tulemust annab.

Edit 14.03

Raiskasin aega ning katsetasin nende kahe erineva programmiga ning tulid üsna sarnased tulemused. Graafik tuli minu jaoks kena ühtlane kuni 22Hzni. Iseasi kuipalju BBP usaldada saab. Panin kasti ka kokku üritades kasutada neljakandilist porti, sest konkreetset ehitamismaterjali on hulganisti käes ja nii pikk solgitoru vajaks resoneerimise vastu toestamist ja keeramist. Samas tekkis üles küsimus, kas port ja tagaseina vahele jääv tasku helipilti rikkuma ei hakka?. maht peaks piisavalt suur olema, et mitte omakorda resoneerima hakata. Olen tähele pannud, et klaasvaikkomponendist kastide puhul võib selliseid taskuid esineda ja neid ei üritata väga vältida, samas on seda tüüpi kastide kasutamine tingitud soovitavast pagasnikuruumi kokkuhoiust. http://static3.nagi.ee/i/p/576/62/14415669aae573_m.jpg Antud pildil on siis kast ilma põhjaplaadita ning õigete mõõtmete ja mahudega

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 16.03.2010 03:22 
Kasutaja avatar

kas keegi on mdfist kruvide ja pvaga kinnitatud kasti lammutanud? tuleb kergesti lahti või on nuss? kui tuleks normaalselt lahti saaksin kohe testida, tuleks praegusel kastil ainult pealmise külg eemaldada ja uus esikülg teha koos L pordiga... :D nullist ei viitsi uut kasti tegema hakata.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 16.03.2010 09:30 
Kasutaja avatar

ViktorT kirjutas:

kuule aga kui sain selle õhuliikumise 25m/s BBP's et siis on asi hapu? :uhoh

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 16.03.2010 14:22 

whatever kirjutas:
kas keegi on mdfist kruvide ja pvaga kinnitatud kasti lammutanud? tuleb kergesti lahti või on nuss? kui tuleks normaalselt lahti saaksin kohe testida, tuleks praegusel kastil ainult pealmise külg eemaldada ja uus esikülg teha koos L pordiga... :D nullist ei viitsi uut kasti tegema hakata.

Mul sama küsimus kusjuures:D Mul kah tarvis kast lahti võtta ja vaadata mis selle elemandiga seal juhtus:(

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 16.03.2010 15:25 
Kasutaja avatar

OliverV kirjutas:

kuule aga kui sain selle õhuliikumise 25m/s BBP's et siis on asi hapu? :uhoh

Eks see sõltub subbari võimekusest juba, kui 2kw, siis midagi kiita pole :D

Mis puutub kastide lahti võtmisse, siis oma tehtud kaste mina lahti ei saa, ilma et pilpaid lendab igast liimitud küljest :D
Poest ostetud "transport" kaste, kus liimi pea polegi, saab vast kerge vaevaga lahti ...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.03.2010 14:48 
Kasutaja avatar

MantaOwner kirjutas:
Mina olen ostnud Deborast:
http://www.debora.ee/?path=2557&PHPSESS ... 6879f1cd29
Kas see kõige soodsam on, ei julge lubada, aga kallis kindlasti mitte.

Tõnu

Ise töötan debora vastas 4jas angaar ja omal seal paar tuttavat,äkki saab alet ka;)Seal teen ka oma autot:D.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 22.03.2010 00:40 

ViktorT kirjutas:
2Freedom2 kirjutas:
ma ei saa aru, kas ma ei oska seda programmi kasutada või see programm ei tahagi kõlari andmeid teada?
sest nii ei saa ju täpset tulemust, kõlarid on ju erinevad?

Ei maksa oma pead liigselt vaevata sellega, mis täpsust sa taga ajad ja veel port tüüpi kastis ?
See oleks aga teine teema vaidlemiseks.

Seega pole vahet, kas on 8 või 15 tolli supakas, ikka teed samasuguse kasti(põhimõtteliselt võid samal kastil vahetada 8 ja 15 tolli suurusega kõlareid, Hz jääb samaks?)

lugesin teemat ja linke mitu korda, aga see jäi segaseks.Seda teadsin, et kinnisel kastil peab suurema kõlariga suurema ruumalaga kast olema. Ja siit oleks loogiline järeldada, et (L) pordiga kastil on ka kõlari suurus ja kasti suurus omavahel seoses.

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 288 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis