Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 12.05.2025 01:53

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 2055 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 137  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Politsei ütlemised jms.
PostitusPostitatud: 12.11.2010 23:37 
Kasutaja avatar

Toivoku kirjutas:
xr2 kirjutas:
krt ma ei saa aru miks politsei ei trahvi neid kes sõidavad siis eesmiste udutuledega kui see pole lubatud, eriti pimedas. ma saan aru küll et on parem sõita aga raisad peaks vastutulejate peale mõtlema, pimestab RSK :angry :angry :angry

eestis on see täiesti lubatud igalajal. Ja kuidas need pimestavad rohkem kui tavalised lähituled? mina ei mõista.

Ei ole ikka nii.
2011 alles võid.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 12.11.2010 23:40 
Kasutaja avatar

Ühesõnaga alates 2011 võib sõita udu+park ükskõik mis tingimustel.. õigemini siis ilma tingimusteta?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 01:40 

G2rry kirjutas:
Ära vahi vastutuleva auto tulesid vaid jälgi paremat teeäärt auto möödumise hetkel. Neid pimestavaid jobusid on niipalju et enne lendab pea õhku närvitsemisest kui need tainad tulede reguleerimisse viitsivad minna. Soe soovitus su enda tervise huvides :D

Õige! Mõni aasta tagasi, kui sai käidud ühes Skandinaaviamaal operatiivsõiduki kursustel, räägiti ka seal, et ei ole vaja vahtida vastutuleva auto tulesid! Jälgi enda sõidurada- see, kui sa silmanurgast seda natuke näed, see veel ei häiri kedagi. Eriti ma ei saa nendest vendadest aru, kes sõidvad Tartu mnt 4 realisel(Aruvallast-Tallinnani) ja Lenskal ning paaniliselt vilgutavad, kui vastusõitjal on kaugtuled peal. See 4-realisel kaugtuledega sõitmine ei tohiks absull segada, kui nii vastassuunas sõitja, kui pärisuunas sõitja sõidavad mõlemad esimeses sõidureas. Tõepoolest, ise oled rumal, kui vahid vastutuleva auto tulesid. Hoida rahulikult kaugtulesid peal ja jälgida enda sõidurada! Suurt vahet ei ole, kas sul on ees need rekkamehe tuled või tava kaugtuled. Tuleb lihtsalt enda sõitmisele keskenduda ja mitte teha välja teistest. Proovige- toimib kindlasti! Loomulikult ärge tehke seda tavalisel maanteel, kus puudub 4 sõidurada.

xr2 kirjutas:
krt ma ei saa aru miks politsei ei trahvi neid kes sõidavad siis eesmiste udutuledega kui see pole lubatud, eriti pimedas. ma saan aru küll et on parem sõita aga raisad peaks vastutulejate peale mõtlema, pimestab RSK :angry :angry :angry

Tavalisel 2 realisel sõidan pimedal ajal oma isikliku masinaga nii, et sees on tavakaugtuled+3 Hella 3003+udutuled, kui näen autot pika sirge peal lähenemas, lähevad esmalt maha Hellad, seejärel tavakaugtuled ning kohe-kohe ka udutuled. Kui möödumine tehtud, lülitan kõik uuesti sisse. Tean, enda tutvusringkonnas nii mõndagi, kes sarnaselt sõidavad. Ja kui mingi affffffff tuleb pimedal ning jummalast selge ilmaga oma udutuledega mulle vastu, siis tavaliselt on ta tunda saanud Hellasid- ma ei tea miks, aga nad saavad seejärel kohe aru, mis nende viga on ning udutuled kaoavad neil murdosa sekundiga. :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 02:09 

Tanel kirjutas:
Jah, sõida kasvõi öösel või millal tahad. Mina sõidan nii selepärast, et äge olla. Öösel valgustab paremini :)

Muideks väga petlik seisukoht, et öösel valgustab paremini.
Udutuled valgustavad natuke laiemalt ja valgusvoog on suunatud alla, seega tekitab udutuli auto ette hästi valgustatud ala, mis pole kuigi pika ulatusega. Silma pupillile mõjub aga see halvasti, ereldalt valgustatud ninaesise tõttu, muudab pupill on suurust ning nägemisväli lüheneb. Need ohud mida Sa ilma udutuleta sõites oleks varem märganud, märkad Sa udutuledega sõites märksa hiljem ning siis võib otsuste tegemiseks juba aega liiga väheks jääda. See on ka põhjus miks näiteks pimedas sõites ei soovitata roolis suitsetada, hõõguv sigaretiots mõjub silmadele täpselt samamoodi.
Mis neid udutulesid veel puudutab, siis eks paljudel autodel näitavad need udutuledkuhu jumal juhatab ja sellega võib vabalt ka vastusõijaid pimestada või siis oluliselt häirida. Tulesid ju reguleeritakse küll aga kes on uurinud kuidas udutulesid reguleerida annaks??

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 18:48 

Pole mind veel ühegi auto udutuli pimestanud. Silmavärdjad olete või? Pimedas valgustavad udutuled palju paremini tee äärt, ise neid küll mnt.l pimedas ei kasuta, kuid linnas küll park + udutuli, samuti päeval sõidan igalpool nendega. Mida te siis teete, kui 01.01.2011 on seaduslikult lubatud? Kui seadus seda isegi lubab, siis ei ole asi ikka tuledes, vaid teis endis, et need teid nö. "pimestavad".

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 19:29 
Eliit

Alates 2011 ei tohi udu+park sõita IGAL AJAL VAID AINULT VALGEL AJAL ! Ehk koidust ehani. Ja kindlasti park+udu mitte lähi+udu.

Ja tekitan siia juurde uue probleemi - Miks te sõidate lähituledega ? PIMESTAB JUU !

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 19:31 

ja mind pimestavad piduri ja suunatuled ka veel.

et maru halb nagu :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 19:36 

Eriti loogiline on veel see, et kui udutuled põlema panna, et "tee ääri valgustada" siis tuleb lähituled ära kustutada kindlasti ja parkidega sõita. Kas lähituled kuidagi nullivad udutule valgusvihku?

Ok, need kes omale xenone osta ei jaksa, nii tihti, kui vaja oleks, omavad vähemalt vabandust, et lähituledeta ringi sõita.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 19:41 
Kasutaja avatar

On ikka probleemid teil siin :D :rokib
Mind küll ei koti mingid udukatega sõitjad, kuidas selline asi üldse häirida saab ?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 19:45 
Kasutaja avatar

Naljakas on muidugi põhjendus, et kasutatakse udukaid xenonite säästmiseks. :D
Xenonpirnid ei maksa ulmeraha ja xenonpirnide eluiga on ka nagu päris pikk (minu autol tehasepirnid 8a juba valgustanud).
Ehk peaks üldse parkidega kärutama, ka udukate pirnid kuluvad. :)

Isiklikult eelistan udu+parktuld (eriti sügisel/kevadel) päevasel ajal vaid seetõttu, et säästa klaasipesuvedelikku.
Nimelt lähitulede põledes aknale vett lastes rakenduvad ka tulede survepesurid, mis ühe sutsakaga pool liitrit vedelikku elimineerivad.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 20:59 

Iff kirjutas:
Alates 2011 ei tohi udu+park sõita IGAL AJAL VAID AINULT VALGEL AJAL ! Ehk koidust ehani. Ja kindlasti park+udu mitte lähi+udu.

Oled ikka kindel? Just paar päeva tagasi vastaval koolitusel käinuna, võin öelda, et 24h, mitte koidust ehani.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 21:05 
Kasutaja avatar

Need peavad küll lausidioodid või kaskadöörid olema, kes öösel uduka ja parktulega sõidavad :kill

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 21:09 

Striitreissär kirjutas:
Eriti loogiline on veel see, et kui udutuled põlema panna, et "tee ääri valgustada" siis tuleb lähituled ära kustutada kindlasti ja parkidega sõita. Kas lähituled kuidagi nullivad udutule valgusvihku?

Daun, proovi korra lähitulesid ja udukaid koos. Siis näed ise ka, et sul on kaugele nähtavus, lisaks on sul ka teeäär valgustatud. Need tuled koos on pigem + kui -. Aga udukad ju pimestavad. :D Seda kombot muidugi kasutada ei tohi.

Viimati muutis Harry_R, 13.11.2010 21:12, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 21:11 

20vT kirjutas:
Need peavad küll lausidioodid või kaskadöörid olema, kes öösel uduka ja parktulega sõidavad :kill

Vat see ongi nö. vaba valik, aga keelatud ei ole. Selles teemas sai ka täpsutavad küsimused küsitud, et on see lubatud ainult valges või võib ka pimedas. Vastus oligi, et 24h.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 13.11.2010 21:45 
Eliit

Harry_R kirjutas:
Iff kirjutas:

Oled ikka kindel? Just paar päeva tagasi vastaval koolitusel käinuna, võin öelda, et 24h, mitte koidust ehani.

Sorry, minu paha, mäletasin valesti.

Iff kirjutas:
Ja uue seaduse järgi mis varsti hakkab kehtima

Tsiteeri:
§ 42. Udutulede kasutamine

(1) Eesmised udutuled võivad põleda sõidu ajal koos esituledega udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral.

(2) Eesmisi udutulesid võib kasutada ka käesoleva seaduse § 40 lõikes 1 nimetatud juhul lähitulede asemel.

(3) Tagumisi udutulesid võib kasutada sõidu ajal ainult asulavälisel teel udust või sajust põhjustatud halva nähtavuse korral või kui sõidutuulest ülestõstetud lumi, tolm või pori halvendab oluliselt tulede nähtavust tahapoole.

Tsiteeri:
§ 40. Tulede kasutamise üldnõuded

(1) Sõidu ajal peavad mootorsõidukil põlema lähi- või kaugtuled ning ääre- ja numbrituled. Trammil peavad sõidu ajal põlema lähi- ja ääretuled. Haagisel peavad sõidu ajal põlema ääre- ja numbrituled.

Nii, et 1 jaanuarist saavad kõik udukafännid rahulikult udu+park sõita.

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 2055 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 137  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis