infidel kirjutas:
Mille alusel väidad, et talupojad olid teadmatuses? Arvestades tollal ilmunud ajalehtede hulka julgen sellises väites kahelda.
Tuletan meelde, et siinse talurahva lugemisoskuse hea tase ei olnud euroopas reegel ning 19. sajandil valitsejad üldjuhul ei lähtunud niivõrd rahvuslikest motiividest kuivõrd oma isiklikest plaanidest saavutada parem positsioon naabrite suhtes, kuigi jah, 19. saj on rahvusriikide tekke aeg. Siiski, arvata, et lahinguväljale aetud talumehed võitlesid oma aadete eest, on liigne arvata, kuigi jah, igasuguseid oli. Muide ajalehtede tsensuur ei ole 20.sajandi leiutis.
infidel kirjutas:
Kas 1918 mindi ka tühise eesmärgi nimel sõtta?
Kahe otsaga asi... ühelt poolt sai sõjas hulka inimesi surma, teiselt poolt oleks kommunistid niikuinii hulka hävitanud. Ühelt poolt oli see vabaduseperiood vajalik 1991. aastal, teisalt kas sellist eestit nad 1918. aastal tahtsidki (algul pidevalt vahetuvad valitsused ja jura, teisalt hiljem jälle autoritaarne võim, mida nüüd hea sõnaga ei meenutata). If ifs and buts were candy and nuts, we'd all have a merry christmas.
infidel kirjutas:
Millel põhineb väide, et sõjardeid on piisavalt? Kes kvalifitseeruvad üldse sõjarditena?
Mine vaata oma feissbukki, kui sul on seal pildid sellest, kuidas sa kaitseliidu laagris mõnusa nädalavahetuse taktikaliste õppuste raames veetsid, then you're it.
Mis ma nüüd ise demagoogiliselt tahtsin I Wabariigi teemal välja tuua... ka tol ajal kulutati hiigelsummasid, et osta põnevaid vidinaid kaugetest maadest, nõuti iga aasta mehi väkke ja whatnot... tuletage mulle nüüd täpsemalt meelde, mitu pauku 1939. aastal tehti, kui venelased sisse sõitsid? Mitte ei ürita ma öelda, et ka tulevikus jääks suurem võitlus sellisel juhul olemata, kuid kuna me siin nüüd ikkagi eesti ajalugu lahkame...