Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 01.05.2025 21:53

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 288 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: Abiks BASSIkasti ehitamisel
PostitusPostitatud: 18.05.2011 00:10 
Kasutaja avatar

Kasti kõrgusel pole häda midagi ju. 12" kõlar peaks ilusti ära mahtuma.
Alles paar nädalat tagasi sai arvutatud kast autosse kus kõrgus oli väga piiratud ja kahe 12" woofriga kasti väliseks kõrguseks sai 340mm ja sisemine kõrgus oli 280mm, materjaliks oli 30mm vineer. Sisemine kõrgus oli täpselt woofri paigaldus augu kõrgus. Inimene meisterdas kasti valmis ja oli väga rahul ja kõik klappis.
Muidugi see oli selline eriline juhus kus lihtsalt tuli kast teha nii madal kui võimalik. Kui võimalus on ja ruumi jagub siis oleks parem ikka kui kast oleks kõrgem. 360mm sisemine kõrgus peaks täitsa piisav olema küll.

Veel hakkab pildilt silma, et oled inverteri läbimõõduks märkinud 78.96mm. Ma ei ole küll mingi torujüri aga ma küll ei tea, et sellise mõõduga torusid poes müüakse. Pane ikka kaks 110mm toru, nende sisemine mõõt oli vist 103-104mm kui õigesti mäletan. Või siis pane üks 150mm toru. 1000w rms 12" woofrile peaks nendest piisama küll.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.05.2011 00:26 

Hehm ma porti ei pannud tähele, vaatasin kasti pldmahtu ja seal see ei kajastu miskipärast ...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.05.2011 12:10 
Kasutaja avatar

Lisasin natukene kõrgust ja asendasin vineeri 21mm-ga. Aga nüüd järjekordne probleem.
Kas mitte inverterid ole liiga pikad? Kuidas ma neid lühemaks saaks?

http://www.upload.ee/image/1350369/kast2.jpg

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.05.2011 12:33 
Kasutaja avatar

h4rz kirjutas:
Lisasin natukene kõrgust ja asendasin vineeri 21mm-ga. Aga nüüd järjekordne probleem.
Kas mitte inverterid ole liiga pikad? Kuidas ma neid lühemaks saaks?

http://www.upload.ee/image/1350369/kast2.jpg

21mm vineer on sellele woofrile täitsa piisav aga ega see paksem kah paha ei tee.
Eks inverterid lähevadki pikemaks kui nende pindala suurendada või häälestust madalamaks muuta.
Sa võid näiteks kasutada põlvi ja teha pordid L kujulised.
Umbes nii:
Pilt
Aga sul ei ole nad muidugi nii pikad ja ei pea mitu korda põlvi kasutama.

Pikkuse mõõdad pordi keskelt ja teed nii pikad kui vaja.

Soovitan ka otsad ümaraks teha nii seest kui väljast. Väga hea lahendus on näiteks poes müüdavad ümarad otsad. DLS vist tootis neid. Nendega on lihtsam paigaldada kah, sest kui inverteri augu lõikamisega natuke puusse paned siis see ümar ots varjab ilusti ära.
Ma olen ise kunagi Termlabiga katsetanud neid samasid otsi. Mul välimises otsas olid nad kohe alguses juba pandud ja mõtlesin, et panen toru sisemisse otsa kah ja tänu sellele väiksele otsale sain pea 1dB helirõhku juurde.
Sellised aga mul olid nad DLSi omad. Need on müügis näiteks Audiodesignis Tartus ja Noorestehnikus kah äkki.
Pilt

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.05.2011 12:53 

Õhtupoole löön need andmed sisse BBP-sse, aga mul on juba eelkahtlus, et kahe ümara pordiga läheb suht keeruliseks nii väikses kastis, kardan, et nad ei mahu lihtsalt ära sinna,. Aga Jarxil on õigus, pordi otsad on kõikidele SPL gurudele tulemustes juurde andnud. Jääb üle eel viimane probleem, kuidas torud võimalikult kindlalt kasti siseselt kinnitada, kuna see element veitsa juba ka "pumpab" siis hakkavad solgitorud seal varsti logisema, kui piirdutase ainult esiseina kinnitusega, kui kasti siseselt lisa kinnitusi teha, siis muudetakse aga juba kasti sisest geomeetriat, mis pole aga hea õhuliikumisele jne ... Eks samas on kõik katsetamise asi, alati võib juhtuda teatud sorti "kogemata ime" kasti sisest geomeetriat muutes ja asi valjemaks saada, aga see eeldab juba pikemaajalist katsetamist, alalist mõõtmist jne ...
Antud juhul ehitaks mina kindla peale kasti, mis on heakskiidu leidnud paljude kasutajate poolt.
L port oleks teha oluliselt lihtsam, tugevam ja ehk ka odavam, kuna ei pea ei torusi, ega nende otsasi soetama ja mahub kenasti ka kasti see port.
Lihtsalt isiklikud mõtted ...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.05.2011 13:09 
Kasutaja avatar

Ma üritan siis õhtuni/homseni oodata selle kiire asjaga. Lähen ostan vähemalt vineeri ära.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.05.2011 13:11 
Kasutaja avatar

350mm pikkusega põlvedega torude mahutamisega ei tohiks küll mingit probleemi olla ju. Woofer läheb ühte kasti äärde ja pordid teise ja ruumi on täiesti piisavalt.
Slot tüüpi port on kah muidugi variant, see tuleks odavam kindlasti ja toestaks natuke kasti kah aga välimuselt näeks minu silmis ümarad torud nende otstega paremad välja. Värvid ilusti üle kah seestpoolt ja jääb väga soliidne.
Endale tegin kunagi sellise kasti:
Pilt
Mul oli ta küll tavaline kuubik aga mahtus ära kõik ilusti.

See kast ja kõlar sattus isegi Reporterisse peale seda kui ma selle maha müüsin. Bemmi meestel mürtus peale õnnetust pagassis nii mis jube ja demonstreeriti Reporteri kaamerameestele. :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.05.2011 13:23 

@ Jarxz
Sry, et taas oma alrvamust avaldan, aga see kast on mul silme ees ja ka see subbar, kuna mul neid kaks olnud, siis:

Kaldega kast ja nii madal nagu ta on või tahetakse, et oleks, siis ülemise pordiga tekib kindlasti probleem + see, et subbar ON suhteliselt sügav ja ulatub pea tahaseina välja ... Sügavamas ka kõrgemas "kuupkastis" on võimalik seda probleemi tõesti ära hoida

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.05.2011 13:48 
Kasutaja avatar

BWWRAT kirjutas:
@ Jarxz
Sry, et taas oma alrvamust avaldan, aga see kast on mul silme ees ja ka see subbar, kuna mul neid kaks olnud, siis:

Kaldega kast ja nii madal nagu ta on või tahetakse, et oleks, siis ülemise pordiga tekib kindlasti probleem + see, et subbar ON suhteliselt sügav ja ulatub pea tahaseina välja ... Sügavamas ka kõrgemas "kuupkastis" on võimalik seda probleemi tõesti ära hoida

Täitsa võimalik, ega ei hakka vaidlema, võib kitsaks minna küll. Olen kah sellist woofrit käes hoidnud ja tõesti on ta suht sügav ja jässakas tagant.

Praegu oleks võibolla tõesti natuke mõtekam kasti laiust natuke vähendada ja sügavust juurde panna.
Ma ei tea kas on väga tähtis, et kast oleks täpselt pagasniku laiune? Kui ei ole siis ma teeks ta veidi kitsama ja sügavama, et ei tekiks probleeme.

Ja küsiks veel, et kas seda kah kontrollitud on, et kas see 980mm laiune kast üldse luugist sisse mahub? Ma olen ennemgi näinud, et kast on valmis tehtud pagasniku mõõtude järgi aga pärast luugist sisse ei mahu. :D Ühte BMW 645-te sai niimoodi möllatud. Ruumi oli küllaga aga pagasniku auk oli sellise nõmeda kujuga ja väike, et läks päris jupp aega, et kast sisse saada, õnneks ikka üli napilt mahtus suure pusimise peale.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 18.05.2011 14:12 
Kasutaja avatar

Sees oli bsm-i poolt arvutatud kast laiusega 980mm, nii et sellega ei tohiks küll probleeme tulla.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 30.05.2011 21:28 

Tegin ühe universaalse eskiisi 33hz peale häälestatud tüüpkastist.

Häälestus 33.2hz
Maht 68.57l ja peale porti ca 57l
Subbar vähendab mahtu paar liitrit ja häälestus tõuseb, kuid mitte enam kui 1hz

Selline on minu nägemus sellisest tüüpilisest 12" subbarile mõeldud igapäeva "lammutuskastist":

Pilt

Käredamad subbarid tahavad veits suuremat kasti, lahjemad toimetavad sellises aga kenasti.
Kui sama kast ja port poole lühem, siis on häälestus 43hz

Head katsetamist pordi pikkusega omale meeldivama häälestusega kasti ehitamisel.
PS, kõlari ava on illustratiivne, kuna paljudel subbaritel on see erinev !

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 05.06.2011 13:29 
Kasutaja avatar

innu21 kirjutas:
teeme teemal uppi kah.sai siis tehtud omale BassBpx Pro programmiga kast.häälestasin 35 hz peale ja olgem ausad nii mahetad passi pole mul ükski kast mänginud.mis on eriti hämmastav et element mis sisse läks on kõigest mingi odav boschmann ja võimendi starsound mille reaalne rms vast mingi 150w.aga mütsu tuleb nii mis kole.võrdlesin oma teise süsteemiga mis reaalselt 250 rms välja annab sis 150w teeb silmad ette kuna 250w sel on kast tehtud lihtsalt lambist pagasniku järgi.super.kes soovib mahedat passi siis kindlasti kasutage BassBpx Pro.tänud teema algatajale.

küsin lisa asjaarmastajatelt. :D .nii kast on ok aga alati tahaks ju veel ja veel.küsimus lihtne.kas samas kastis kaks samaväärset supakat mängiksid veel võimsamalt.ühe võimendi taga kaks suubi.tänud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.06.2011 21:06 
Kasutaja avatar

ok.paar päeva mõõdas ja teine supakas samas kastis sees.müts taas kord maha.nii jääbki.toimib ideaalselt.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 07.06.2011 21:13 

innu21 kirjutas:
ok.paar päeva mõõdas ja teine supakas samas kastis sees.müts taas kord maha.nii jääbki.toimib ideaalselt.

Kas ma saan õigesti aru, et ühele subbarile mõeldud kastis mängib nüüd 2 ?
Sellisel juhul ütlen mina, et tulemus on 2-3x parem, kui mõlemal subbaril oleks siiski alates 55 liitrist ilma pordita ruumi, kus toimetada ;)

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 08.06.2011 17:33 
Kasutaja avatar

asi sai algse nii et võtsin pagaasniku mõõdud.(maksimumi mida kasutada soovisin)kasti laius 80cm.sellest pordi laius 5,5cm.ja nüüd kaks supparit kõrvuti.saan aru et häälestus nüüd muutus tugevalt.ise olen tulemusega rahul.teen millalgi pildi ja viskan üles.

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 288 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis