Avaleht      Uudised      Artiklid      Partnerite pakkumised      Pood      Foorum       Chat

Tänane kuupäev 11.05.2025 08:57

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Tee uus teema Vasta teemale  [ 441 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 30  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Re: "Räägime Eesti palkadest,hinnatõusudest,võrdleme EL-riik
PostitusPostitatud: 01.09.2011 00:42 
Kasutaja avatar

oopc kirjutas:
Kes tahab olla tüüri juures kes mitte ,mina naudiksin reisi. :D Las kapten rügab :DKui laev uppuma hakkab ,lähme me päästeparvedele ning võimalusel teenime seal edasi. :D

Jh oopc, arva kes merehädas esimesena päästeparves ära süüakse :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 01:02 

Asukoht: Mängult .Välismaa,soomes jne sarnastes kohtades kus teisedki sarnased piiksukotid
NATO toiduabi pakike :D Või kaptenile plaanitud söök. :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 05:45 

krss kirjutas:
Oopc vs Siag: riigi majanduse päästmiseks on hädavajalikud just väikefirmad, kuna need annavad tööd paljudele, on tänu oma lihtsusele paindlikumad ega vaja reeglina suuri investeeringuid toimimiseks (see loogika tõi USA välja nende kõige suuremast majanduskriisist ajaloos). Ka mina ei taha suuri riske, suuri investeeringuid, palju töölisi ja ka mitte suurt kasumit, kuna väiksemalt toimetades tekib vähem halle karvu juustesse ja mul on rohkem aega puhata. Raha, mida mul enam vaja ei ole (st mille eest hakkaks ostma asju, mis mind veel rohkem õnnelikumaks enam ei tee), ei kaalu ülesse seda vaba aega, mida meil kõigil on muide piiratult. Sellepärast ei toeta ka mina seda "think big" põhimõtet, kuigi saan sellest aru, ma pole lihtsalt piisavalt ambitsioonikas. Mäletate filmi "Fierce Creatures", kus käis jutt ühest maailma rikkamast ärimehest, kuidas ta oma äriimpeeriumit pidevalt kasvatab ja keegi küsis tabavalt: "how much does he want in the end?"

Noh, eks ta õige ole. Aga kui teatud inimestel oleks olnud ambitsiooni puudu, poleks me ka praegu need, kes me oleme. Ja mina vastaks sellele küsimusele, samamoodi, et rohkem. Mingist punktist hakkab vast uhkus ka juba rolli mängima, kellel on kõige suurema käibega/kasumiga firma, kellel kõige rohkem raha jne.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 09:30 

Tort kirjutas:
Kokkuvõtvalt, minumeelest sa ajad täielikku mäda. Ma lihtsalt ei usu su kirumist.

+1. Tüüp lihtsalt istub ja mõtleb kodus muinasjutte välja, millega oma väiteid põhjendada.

A huvitav oleks teada, millisesse riiki need sõbrad oma firmad kolisid siis? Raudselt Malta-Andorra-Monaco-Isle of Man jne, sest tegu pole ju mingite väikese kaliibriga meestega :D

Aga noh, iseenesest on suht tõenäoline, et ka Monacos on kellelgi vaja aeg-ajalt kipsi panna, niiet go.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 10:42 

kalle kirjutas:
See ongi nö kollaste majandusajakirjanike põhiväide et innovatsiooni ei ole ja allhange ainult. Innovatsiooni on küll, aga see eeldab kapitali, samuti on siin bürokraatia selline et minumeelest küll ei tasu siin kuigi innovaatiline olla. Allhankega mingi põhi alla saada, Kuskile teise riiki maksumaksjaks minna, mingid investeeringud lisaks saada ja siis oleks nii innovaatiline et tapab. Ja minuteada ei ole mingit vähe asjalikumat ettevõtjat kes statistikaametist ringi ei oskaks minna. Samuti tort sa oled nii kriitiline nende firmade põhjamineku suhtes. Minu meelest on ikka nii et kui turgu on siis tuleb olukorda ära kasutada. Ala buumi ajal oli väikseid ehitusfirmasid nagu kärbseid, said oma pajuki, buum sai läbi, läksid põhja, nii see pidigi minema. Omanikud ajavad ammu uusi asju, aga sina loed seda kui et kõik on idikad...

Tuleb näha suurt pilti ja PIGEM oleme ikkagi puulusika ja allhanke riik. Innovatsiooniga on nii, et pisikesi ja suuremaid ideid on küll ja neid üritatakse igasugu start-upidega käima ka saada, aga need leiba lauale ei too, mis käima ei lähe ja käima lähevad ülivähesed. See on igal pool nii. No näiteks, mitte ärilises plaanis aga Mõttetalgud? Tuleb suur rahvas kokku, pillutakse suvalisi ideid, kasu pole suur midagi. Garage48 näiteks, läks Aafrikasse vist ka jne. Väga cool, a mis otsene kasu? Ei tea. See kõik on nagu mingi inkubaatori mäng kus targa näoga kikitatakse ja pärast õhinal räägitakse, aga suures plaanis ei juhtu mitte kottigi. Ja oma ettevõtte säästust mingit suurt projekti toetada, et KOGUDA raha ja siis minna või teha, see on üsna mööda mõtlemine ilmselt. Siiski, meie oleme pigem need, kes teiste tehnoloogial töötavad. See on selline suurem mölajutt ja igal ühel on oma nägemus. Firmade põhjamineku suhtes olen ma selles mõttes kriitiline, et jah, loomulikult tuleb maaklerfirma teha ja kuu ajaga mustamäe kortereid müües 150k pihku teenida või katust panna ja 3 kuuga tutikas a8 osta, aga see pole päris see, mis püsib ja riiki hoiab. Mingi põlveotsas nikerdamine pole Majandus suure algustähega. Pigem siuke tänapäeva Viru ärikate teema. Kari hustlereid.

Krss, ongi muide Äripäev kollane, ma ei vaidle. Samuti ma ei kahtle sinu hariduses/harituses ja selles, et saad ise hästi hakkama ja teed ka raamatupidamist jne. Ansip raius ka veel siis, kui kriis juba täies hoos oli, et mis krdi kriis??? Aga mina jään siiski laias plaanis eriarvamusele. Riik pole süüdi era- ja juriidiliste isikute otsustes. Tublid jäävad järele, kärpimistega küll. Aga kui ikka sama toodet või teenust pakuvad miljon tüüpi, siis pooled ilmselt lendavad pekki omadega sest lihtsalt ei osteta ja see pole mitte valitsuse süü, vaid nii need asjad majanduses käivad. Kriisi ajaks ajaks polnud ka midagi teha juba, sest igal põhiharidusega töllil oli 10k kodu- ja 8k (lambist panen, aga vaadake proportsioone muide) autolaen peal. Inimesi ei saa elama ja säästma õpetada. Millest mina siiani aru ei saa on see, et Eesti rahvusauto paistab viimasel ajal olema Honda Crv. Palju need inimesed siis teenima peavad? Krt ma küll väikse palgaga oma arust pole, aga sellist masinat mina lubada ei saaks/tahaks küll. Anda mingi, kolmandik kuni pool??? kuupalgast auto alla ära?

Mille üle mina õiendaks on see, et pankadel on liiga vabad käed, just näiteks selles mõttes, et nad kodulaenude puhul ei vastuta ise millegagi. Rumaluke tõmbab suure laenu peale, pärast jääb töötuks, kodu võetakse ära, müüakse poole ostuhinnaga maha ja ülejäänud summa vormistatakse krõbeda intressiga tarbimislaenuks veel kukile. Isegi usas on nii, et risk jagatakse ja kui inimene ei jõua maksta, siis võtab pank kodu küll ära, aga inimesele võlga ei jää. Taolist seadust oleks pidanud hakkama küll juba mingi 2005 treima. Aga noh, ise teati, millega riskitakse.

Eelmises postis tegin vea ka, immateriaalne põhivara ei puutu asjasse selles kontekstis, juhe koos.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 12:53 
Kasutaja avatar

Tere,

tutvumiseks üks kirjatükk Eesti maaelu kohta. Mehelt, kes ise maal elab ja teab, mis nö karul kõhus on.

http://www.maaleht.ee/news/uudised/arva ... d=56866336

"...Praegu pole terves alevikus enam ainsatki avalikkusele mõeldud asutust. Siin töötab vaid katlamaja, kus on palgal paar meest – need on ka ainsad töökohad kogu Helme peale." Läbisõidul inimesed ei pruugi arugi saada, et midagi valesti on. Räägivad, et Eesti külad on ilusad ja inimesed sagivad ja jätsiputkad on püsti jms. Jah, Helme on ilus koht suvel tuuritamiseks - mitu head kalakohta, lossivaremed, koopad jne. Muul ajal aga ei ole seal tilligi teha. Ja miks peaks noored sinna minema / jääma? Las siis tõmbavad Soome, Norrasse või kuhuiganes. Koguvad natuke raha, tulevad tagasi mõnda suuremasse linna ja suudavad esialgu vähemalt paariks kuuks korteri üürida, et selle ajaga töö otsida ja restart teha.

Valus on lugeda, mis puue siin mõnel sõnavõtjal on. Reisimine ja mujal töötamine tähendab kodus läbipõrumist? Kuidas saab nii kitsa silmaringiga olla üldse? Keskmine kaubikujuht on vist tõesti rõõmus, et saab päevad läbi sooja pirukaga ringi sõita ja vaikselt peeru istmekangasse suruda. Omaenese kõhust väljutatud metaan ilmselt mõttevõime nii nüristanud ongi, et ei osata tahta rohkemat. Kui saab niimoodi elatud, et ei pea väga liigutama ennast ja palk on piisav, et reedel ennast Karja tänava "glamuurilokaalides" tolerantseks juua ja mõni pitsanäost rähmakas vanemate aiamajja "aftekale" tassida, et siis teda odavast õllest läbiimbunud poolkõva nokuga torkima hakata, siis ega keegi kätt ette ei pane. Õnneks on kõigil valikuvõimalus ja praegu on väga lihtne reisida, mujal töötada ja oma silmaringi erinevate kultuuride ja tuttavate näol avardada. Ka (välis)kirjandus ja kultuur on kättesaadavad. Saan aru, et palju siinsetest kasutajatest on kahekümnendates. Teie vanemad oleks omal ajal neerud ja vasaku jala loovutanud, et maailma näha (SRÜ ei loe) ja nüüd, kui teil on see võimalus, siis paljude unistus piirdub iphone, uute ülespoole turritavate ninadega kingadega (halloo, need pole kunagi moes olnudki!) ja oma autopesula avamisega - prestiižne ettevõtja ikkagi.

Siin teemas on veel sõnavõtjaid, kes suudavad läbi nende hallide kardinate, mis kanal2 ja muud "kvaliteetuudised" ette viskavad, rohkemat näha. Aga paljude tekst on küll selline, et ei saa aru, mismoodi peaks keegi meist eeskuju võtma ja kuidas on Eesti näiteks maailmas esinumber per capita teatrikülastustes, kui vastrebitud Karja tn pitsanägu viiakse esimesel kohtamisel Räägu burgeripessa ja sealt kaugemale ei jõutagi..? Isegi selleks, et üks näkane kuuke alkoholita vastu pidada, on meil vaja üle-Eestilist algatust. Vau, sa ei joo septembris? Kui nii kõva kärakapanek koguaeg on, siis on tervislikum ka see sept maha juua, kuna kuuga jõuab keha juba ennast oluliselt taastada ja okt uuesti sajaga kallama hakates teete endale rohkem kahju.

tsaar

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 13:54 
Kasutaja avatar

Siin teemas kipub iga sõnavõtt olema väga kategooriline, vaatamata sellele, kuspool riigipiiri kirjutaja asub. Või mitu kümnendit tal elamisega täis tiksunud on. Erineb vast ainult ortograafiline pilt.

Ühed annavad mõista, et siinpool kodumaa piiri elavad vaid harimata joodikud, kelle absoluutne lagi on nõukogudeaegses ühiselamutüüpi paneelmajas uberikku üürides palgast palgani ennast plastpudeli kangest õllest täis kaanida.
Et tõeline ärieliit vihub ammuilma Tallinki laevadel tõotatud maale auväärset lauda aknapesija ametit pidades elu edendada.

Teised kipuvad tähelepanuvajadusest ning oma valikute ja eksistentsi õigustamiseks kiita võtma vaid oma elustiili, mis eranditult on isamaakeskne. Kõlavad loosungid, katkematud ovatsioonid ja lendab sülge.

Sekka mõtteterad, mis justkui näitavadki kirjutajat laiahaardelise mõtlejana, kes märkab peale mainstream möla ka allhoovusi ja abstraktseid sidemeid. Seal on siis tähelepanu juhitud ekskommunistidest riigijuhtidele, kes meie kangelastel taaskord täiel rinnal hingata ei lase ja rikastumise ning valgustumise teel risti ees on.
Siinkohal aga lipsab arutlustesse jäme loogikaviga - käsitleme riigikogulasi, valitsusliikmeid ja muid "ülikuid" kõrgema võimu esindajatena, kes mõtlevad välja ja kehtestavad seadusi. Ja kahtlemata nende parteiline (ka eksparteiline) kuuluvus mürgitab nende mõtlemisvõimet ja ei lase ausa indiviidina hea ja kurja eraldamises vabalt toimida.
See kõik võib ju isegi niiviisi olla, kuid siinkohal kolida mõnesse teise riiki ja eeldada, et seal samasugune mehhanism ei toimi, on naiivne. Mitte midagi ei ole meie kohalikud ekskommunistid siin oma peaga välja mõelnud, kõik on juba olemas.
Mitte üheski riigis ei ole kõrgeim otsustusvõim mitte üksikisikutest parlamendilaadse organi, vaid oma huve kaitsvate korporatsioonide ja pangakartellide käes. Nende lobitöö tagajärjel saab inimlik ahnus mistahes parlamendiliikme üllastest soovidest kiiresti võitu.
Vaadelgem kasvõi Nord Streami kaasust - meie ekskommunistid olid vast isegi aktiivsemad probleemi tõstatajad, aga kas riikide seisukohtadest korporatsiooni plaanides midagi muutus? Vastus on, et ei muutunud - ka Soome keskkonnakaitsjad said suu torti täis ja toruehitus käib täie hooga.

Permit me to issue and control the money of the nation and I care not who makes its laws. — Mayer Amsched Rothchild

Seetõttu on täiesti teisejärguline, mis värvi on meie riigi tüürimehed, nende käsitlemine otsustajatena on pikemas perspektiivis ikka vigane.

Kui ühed või teised kummal pool piiri iganes ise oma tegude ja eludega rahul on, miks siis ei suudeta teineteise eduga kuidagi leppida? Enese ülendamine ei tohiks käia teiste alandamise arvel, sellest printsiibist ei ole lähtunud enamasti kumbki osapool selles mõttevahetuses.
Ka mina ei kavatse Eestist lahkuda (vähemalt mitte töö või äritegemise kaalutlustel), sest ma olen oma elu siin üles ehitanud ja sisse seadnud. Ma ei ole ka see harimata kaubikujuht üürikorterist. Ma ei pea ka kellelegi üles lugema hakkama, mis mul on ja miks ma arvan, et see minule piisav on.
Samuti ei ole ma huvitatud teadma, mitu eurot keegi Soomes-Iirimaal-Saksamaal suudab tunnis teenida. Sest ma usun väitjat sõnast, kui ta rahul on.

Kas enesekesksus on niivõrd kõikehaarav seisund, mis välistab igasuguse empaatiavõime nii täielikult, et peale MINU TÕE ei ole kellegi jaoks mitte mingit muud elamise viisi olemas? Minu nägemust mööda ei ole maailm ikkagi mustvalge...

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 14:15 

hetkel annaks kõrgemad punktid traur'ile. Krss'ilt samuti tubli esitus, kuid jääb veidi eelmainitule alla. Boonuspunktid tsaarile uue tasandi lisamise eest. Teised see raund punkte ei saa.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 21:26 
Moderator
Kasutaja avatar

Kokkuvõttes võiks siis öelda, et kõige rohkem on vajaka võimest vaadata maailma läbi kõigi nende silmade, keda me siin kritiseerime või kiidame?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 21:45 

Asukoht: Mängult .Välismaa,soomes jne sarnastes kohtades kus teisedki sarnased piiksukotid
Usun,et rahvuste segunemine pole positiivne ja seda ka läbi targemate silmade ,sest sellest on ka palj ujuttu olnud ja kui mõelda siis kindlasti paljud riigid kaitseks oma rahvust ja ei sooviks selle segunemist.
Turistide vastu pole kindlasti paljudel midag isee kõik tore .
Ja siis need pendeldajad külvavad maailmas segadust ja tän usellel on maailams ka brobleeme aset leidnud kus võõras rahavs ,võõral maal tekitab probleeme .
See võime läbi kõigi silmade midagi näha poel keeruline .Mina isiklikult saan kõigest aru ja mõistan siiski kõiki suures kuid lihtsalt oma juttudega täpsustan lihtsalt olukorda.
Ses suhtes mul ükskõik kus mida keegi teeb aga lihtsalt andku aru endile ,et koduste paiksetega pole neil suuremalt jaolt enam midagi võrrelda või konkurentsi pakkuda paiksetele kodustele ,paiksete koduste plussiks (kasuks).
Nagu sport ,oled topinguga vahele jäänud siis ka mängust väljas ja saavutused ei loe midagi.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 21:54 
Moderator
Kasutaja avatar

oopc, ära hakka jälle sama juttu ajama.
Me teame, et Sinu arust need, kes Soomes töötavad ja siin nädavahetuseti oma kodukülas laiamas käivad, ei ole tegijad (tegelikult me nõustume kah vist Sinuga).

Püüa lihtsalt mõista, et on ka inimesi, kes lihtsalt olude sunnil käivad Soomes tööl selleks, et nende kvalifikatsiooniga inimestele Eestis praegu lihtsalt ei ole piisavalt tasuvat töökohta (jah, oleks võinud rohkem õppida või rikkamate sugulaste pärijateks end möllida, aga mis teha).

Ma näiteks olen kohanud oma eelmises elus Soomes Kittilä kullakaevanduses eestlasi (3 meest töötasid siis seal, kohtasin neist ainult kahte), kes olid eluga rahul, käisid iga kuu nädal aega kodus Eestis ja said lastele koolirahasid lubada jne. Mehed lihtsalt andsid endale aru, et muud võimalust väga ei ole.

Loomulikult kõik tahaksid elada kodumaal. Vähemalt minus on see kodutunne piisavalt kõva, et mitte tõsiselt mõelda välismaale jäädavalt kolimisele. Eks oma osa mängib minu puhul ka see, et mul on kaks last, kellest vanem järgmisel aastal juba kooli läheb, ja minu arust on tal algkoolis eesti keeles õppimine stressivaesem. Ja tegelikult toimib ikka see kuulsa Maslowi püramiid: ma vahetasin kah eelmise aasta lõpus töökoha umbes 10x väiksema vastu (müügieelarve mõttes) ja palga umbes kaks korda väiksema vastu, et lihtsalt oma perega rohkem koos saaksin olla. On jah raskem majanduslikult, aga milleks hukka mõista neid, kellel muud võimalust pole?

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 22:05 

Ma olen ka maininud ,et ma ei üldista vaid tõde on igaühe oma enda südametunnistusel ,olgugi veel,et vabandusi pole pealegi keeruline mõelda ja olgu kasvõi kõik vale ja südametunnistus puudub ei muuda see olukorda tõesilmis.
lihtsa näitena ,et ma võin ju öelda et ma ei teinud püksi kuid tegelikkuses on see valetades juba ammu püksis ja seda tean ainult mina ja ehk ka vähest aega.
Ja no pole reaalne ,et näiteks siis soome puhul ,et seal käivad igapäevaselt näiteks leedust ,lätist ja eestist mingi paarsada kilo iniemsi + mujalt maailmast turistidena ekskursioonil reisi mõtetega.
välsimaal käib tegelikult ju igasugu otsa tegelasi eks rohkem on madalamat otsa kuid niiöelda arstid kellest ka samuti palju juttu olnud ,no tegelt kui arstid nad ikka on ,usuavasti suuresti ka abilised rohkem ku tõelsied arstid .ja no ehk ikka ka ravi värgis ikka abiline vaatab ,mida DR BBree nokitseb ja sellist rulli saab selle eest ,et ma tahan ka saada .Lihtsalt minul on ka raske sellist asja näha kui iniemsed soovivad seda mida ei peaks nad saama vaid mille saamiseks tuleks midagi teisiti ehk teha.
Kasvõi palj uräägitud riigikogulaste töö ja nede palk ma pole kindel kui ma suudaksin seda värki kas ma ka siis teeksin ,sest eh ksee poel ega peag iolema mingi naljategemine ja enda näppimine kuust kuusse ning raha virna ladumine iga kuu lõpus vaid tõsine värk 24-7 360p
No see rikaste sugulaste tuttav või päria olla pole nüüd targem argument.
Argument o nsee mida on keeg iinimene ise saavutanud tehes ei millestki midagi ja olles rahul tehtuga(kodus) Hiljem muidugi kui juba tõesti vahet pole kus mida teha ja kas üldse teha siis pole vahet eh kkus riigis ,sest see on juba tase ja sellega võib kasulik olla.
Kui aga ma lähen end teise riigi kulule näppima , olles negatiivsus ehk siis võttes kelletki kohalikult ehk töö jne jne .
ma e imõista ka hukka ja ma saan aru ,et samas on positiivne ,et inimene ei hukku järjekordselt või lõpplikult aga tunnistagu milline lugu ka tegelikult on.
Kuid karmiks asjaks jääb sellegipoolest see ,et võõrad riigid kindlasti kannatavad rohkem nende püsielanikud.
No mõelgem kui eesti ikak hakkaks igaltpolt maailmast sisse voolama kõike mida jumal lasknud teha on.
Oleks ju eestis tore kui kõik oleks puhast tõugu ma olen kindel ,et puhastele eestlastele see lihtsalt peab loogiliselt meeldima suuresti .

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 22:34 
Kasutaja avatar

Kas see teema vahepeal mitte lukus ei olnud?Oleks ehk aeg seda uuesti teha,kuna vaevalt siit midagi uut tuleb.Nagu oleks üks plaat mängima jäänud.

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 23:46 
Kasutaja avatar

Pean siinkohal oopciga nõustuma, nt inglismaal on igasugu immigrante ja getokaid, ja üleüldse teistest arenumates riikides palju sisserändajaid(mõtlen siis konkreetselt näiteks mustlasi, moslemeid jms). Ning valdav osa nendest elab sotsmaksudest, lastetoetustest ja ise riigikassase midagi sisse ei too. Mingi aja pärast ei ole riik enam nii heal majandusjärjel ja oh seda jama siis..

Endal tekiks ka paratmatult väike vimm kui näiteks 10% tööjõust oleks hiinalsed/kesiganes kes teevad tööd odavamalt, võtavad kodumaa naised käest ära jne jne.

Et OT ei oleks..
Kui palju on soomes keskmine palk? Mul palk tõusis hiljuti üle 50% :D

Üles
 Profiil  

PostitusPostitatud: 01.09.2011 23:52 

Ma ütlen,avastad ükspäev oma naise aelemast purjus hiinlastega näiteks. :Dja oh imet kui sünnitusmajas aidatakse välja mustanahaline. :D
Ma pole mingi rassist ka aga tõesti inimesed võiks ehk end rohkem piirata.Pärast süüakse ikka oma keedetud suppi !

Üles
 Profiil  

Näita postitusi eelmisest:  Sorteeri  
Tee uus teema Vasta teemale  [ 441 postitust ]  Mine lehele Eelmine  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 30  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis